Verden

Kan det ende med riksrett?

Flere demokrater presser på for riksrett etter anklagene mot president Donald Trump om at han skal ha forsøkt å presse Ukrainas president til å granske Joe Bidens sønn.

Bilde 1 av 2

Riksrett kan bli den siste og eneste uveien, sier lederen for etterretningskomiteen i Representantenes hus, demokraten Adam Schiff, om saken som er blitt rullet opp de siste dagene i USA.

Hva handler saken om, og hva vet vi så langt?

• Hva er saken?

En ansatt i amerikansk etterretning slo nylig alarm etter flere hendelser, blant annet en telefonsamtale president Donald Trump hadde hatt med Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, 25. juli. Under samtalen skal Trump ha oppfordret Ukraina til å etterforske tidligere visepresident Joe Bidens sønn Hunter Biden for korrupsjon. Joe Biden er en av favorittene i Demokratenes race til bli partiets presidentkandidat mot Trump foran valget i 2020.

UKRAINSKE FORBINDELSER: Hunter Biden, sønnen til Joe Biden, satt i styret for en ukrainsk gasselskap mens faren var visepresident under Barack Obama. 		FOTO: NTB SCANPIX

Hunter Biden, sønn av Joe Biden. Foto: NTB scanpix

• Hva er bakgrunnen?

Hunter Biden satt i styret for en ukrainsk gasselskap mens faren var visepresident under Barack Obama. Spørsmålet er hvorvidt Joe Biden brukte sin posisjon til å hjelpe selskapet sønnen var knyttet til med å presse på for å avskjedige en i påtalemyndigheten som hadde ansvar for en etterforskning av oligarken som eide selskapet. Ifølge The New York Times har det ikke kommet fram noe bevis for at Joe Biden bevisst prøvde på dette.

SAMTALTE: Ble Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bedt om å bidra til en drittpakke om Biden? FOTO: NTB SCANPIX

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: NTB scanpix

• Hva sier Joe Biden?

Biden anklager Trump for å misbruke sin makt og posisjon som president ved å ha bedt Ukrainas president om å etterforske Biden i forsøk på å sverte ham før presidentvalgkampen.

– Dette ser ut til å være et overveldende misbruk av makt, sa Biden i helgen.

– Dersom disse rapportene er sanne, fins det virkelig ingen grenser for hvor langt president Trump er villig til å gå når det gjelder å misbruke egen makt og ydmyke dette landet, har Biden tvitret.

• Hva sier Donald Trump?

Trump sier han ikke har gjort noe galt.

– Er noen dumme nok til å tro at jeg ville sagt noe upassende til en utenlandsk leder mens jeg er i det som muligens er en «sterkt befolket» samtale, skrev han nylig på Twitter.

Trump bekreftet imidlertid søndag at Joe Biden var tema under samtalen med Ukrainas nyvalgte president 25. juli. Trump sier det først og fremst var en samtale for å gratulere presidenten, men at korrupsjon og Biden også var et tema.

Det hvite hus ville først ikke overgi en kopi av varselet om Trump til Kongressen, da enkelte i administrasjonen mener det vil være upassende å gi fra seg innholdet fra fortrolige samtaler mellom presidenten og andre ledere. Trump selv har likevel åpnet for at det kan skje. Torsdag ble varselet frigitt.

BENEKTER: Trump har bekreftet at Joe Biden var tema under samtalen med Ukrainas president, men sier han ikke har gjort noe galt. FOTO: NTB SCANPIX

President Donald Trump slår tilbake. Foto: NTB scanpix

• Hvordan reagerer Demokratene?

Speaker i Representantenes hus, Nancy Pelosi fra Demokratene, har sagt at dersom Det hvite hus ikke gir fra seg varselet, vil det være et «mulig alvorlig brudd på de konstitusjonelle pliktene» fra presidentens side. Pelosi satte en frist til torsdag med å overgi klagen til etterretningskomiteen i Representantenes hus. Torsdag ble varselet frigitt.

– Jeg fant anklagene i varselet svært urovekkende, og også veldig troverdige, uttalte Demokraten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen.

Les også: Kongressmedlemmer mener Trump-varselet er urovekkende

Det stilles også spørsmål ved hvorfor Trump-administrasjonen holdt tilbake 250 millioner dollar i militær bistand til Ukraina i august og september. Flere ønsker svar på om Trump har forsøkt å bruke midlene til å presse Ukraina.

Enkelte demokrater, som Alexandria Ocasio-Cortez og Beto O’Rourke, presser på for å stille president Trump for riksrett.

Etter møter med partifeller som har gått inn for å starte riksrettsak mot Trump, erklærte Nancy Pelosi tirsdag at Representantenes hus går videre med en offisiell riksrettgranskning.

• Hva sier Ukrainas president?

Han har sagt at samtalen med Trump var «varm og vennlig», og sa søndag at pressen i stedet skal se nærmere på Biden og Demokratene, som «har gjort noe veldig galt», uten at det er lagt fram noen beviser for dette, melder CNN.

Les også: Ba Ukraina finne dritt på Biden

Fakta: Veien til riksrettsprosessen mot Trump

* 25. juli hadde USAs president Donald Trump en telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

* 12. august slo en ansatt i amerikansk etterretning alarm om innholdet i samtalen. Den ansatte varslet generalinspektør for amerikansk etterretning, Michael Atkinson.

* Fungerende nasjonal etterretningssjef i USA, Joseph Maguire, nektet innledningsvis å gi etterretningskomiteen i Representantenes hus en kopi av varselet.

* 18. september lekket det ut noen få detaljer om et varsel mot Trump til amerikanske medier, i første rekke Washington Post. Ikke navngitte kilder sa senere til mediene at Trump forsøkte å presse Ukraina til å granske en av hans hovedutfordrere i valget i 2020, Joe Biden.

* Ifølge mediene frøs Trump 400 millioner dollar i militær bistand til Ukraina kort tid før telefonsamtalen. Demokrater vil ha svar på om dette var et forsøk på å presse Zelenskyj.

* Tirsdag 24. september varslet toppdemokraten Nancy Pelosi at Representantenes hus vil starte en riksrettsprosess mot Trump.

* Onsdag 25. september ble både et sammendrag av telefonsamtalen og varselet overlevert til Kongressen. En rekke demokrater omtalte innholdet som urovekkende.

* Torsdag 26. september ble en delvis sladdet versjon av den ni sider lange varslerrapporten offentliggjort av etterretningskomiteen. Varsleren skriver blant annet at Det hvite hus forsøkte å «låse ned» all dokumentasjon på samtalen Trump hadde med Zelenskyj.

* Trump selv har hele tiden hevdet seg utsatt for en heksejakt. Han har imidlertid erkjent at han snakket med Zelenskyj om Biden, men har insistert at det kun var for å hindre at Biden bidro til korrupsjon i Ukraina.

Kilder: NTB / Wikipedia

Mer fra Dagsavisen