Verden

2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år

De siste fem årene var samlet den varmeste femårsperioden siden man begynte med varmeregistreringer for 150 år siden

A thermometer placed outside the town hall of Belin-B?liet, south western France,  shows the temperature in degrees Celsius on July 23, 2019. - France and western Europe were bracing for a new record-breaking heatwave that is forcing the temporary shutdown of a French nuclear power station and will test competitors in the legendary Tour de France cycle race. Forecasters predicted new temperatures highs in a string of countries, including Belgium, Luxembourg and the Netherlands, where the mercury is set to reach 40 degrees Celsius (104 Fahrenheit) for the first time on July 23, 2019. (Photo by GEORGES GOBET / AFP)

Av Birgitte Iversen

Det kommer fram i en fersk rapport fra Verdens meteorologiske organisasjon (WMO).

Foreløpige beregninger som ble offentliggjort søndag, viser at snittemperaturen i perioden var 1,1 grader varmere enn snittet i førindustriell tid (1850-1900). Sammenlignet med den forrige femårsperioden økte snittemperaturen med 0,2 grader.

Tegnene på og virkningen av klimaendringene – slik som økt havnivå, issmelting og ekstremvær – økte også i løpet av siste femårsperiode, ifølge rapporten.

Les også: Her begraver de isbreen

Tallene blir offentliggjort dagen før klimatoppmøtet under FNs høynivåuke i New York, der FNs generalsekretær António Guterres vil presse på for å få medlemslandene til å øke sine kuttmål for drivhusgasser.

For å nå målet om togradersmålet, det vil si å hindre at temperaturen på kloden øker mer enn 2 grader innen 2100 sammenlignet med førindustriell tid, må innsatsen for å kutte i drivhusgasser bli tredoblet, sier WMOs direktør Petteri Taalas.

Istedenfor å falle, har også andelen karbondioksid i atmosfæren vokst med 2 prosent i 2018 og er nå kommet opp i 37 milliarder tonn.

Mer alvorlig er det at det foreløpig ikke er noe tegn på at kloden er i ferd med å nå utslippstoppen, punktet hvor nivåene vil starte å falle, heter det i rapporen. Nivåene vokser imidlertid ikke like fort som den globale økonomien, påpekes det.

(©NTB)