Verden

FN-rapport advarer om klimaaparteid

Klimaendringene øker forskjellene og skyver millioner inn i fattigdom og sult, viser en ny rapport fra FNs menneskerettighetsekspert Philip Alston.

Til tross for at fattige mennesker er de som bidrar minst til utslippene som forsterker drivhuseffekten, er det likevel de som står uten mulighet til å skjerme seg mot virkningene og må bære belastningen for klimaendringene.

– Vi står overfor et scenario som kan ligne på et klimaaparteid der de rike betaler for å unnslippe oppvarming og konflikter, mens resten av verden må ta støyten, sier Alston under FNs møte i menneskerettighetsrådet i Genève.

Debatt: «Det er på tide å droppe bullshiten om at vanlige folk har skyld i klimakrisa»

FILE PHOTO: Philip Alston, the U.N.'s special rapporteur on extreme poverty and human rights, attends a news conference in Beijing, China, August 23, 2016. REUTERS/Jason Lee/File Photo

FNs menneskerettighetsekspert Philip Alston. Foto: Reuters/Jason Lee

120 millioner inn i fattidom

Klimaendringene kan skyve anslagsvis 120 millioner mennesker inn i fattigdom innen 2030, står det i rapporten, som bygger på studier gjort for Verdensbanken, FN og andre organisasjoner.

Man frykter sultkatastrofer og folkeforflytninger, advarer rapporten.

– Klimaendringene kan snu opp ned på arbeidet som er lagt ned de siste 50 årene for bedret helse og mot fattigdom, sier Alston.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Han er kritisk til FNs menneskerettighetsråd og mener de har gjort lite annet enn å organisere ekspertpanel, bestilt rapport og vedtatt tannløse resolusjoner.

I stedet burde verdensorganisasjonen ha presset medlemsnasjonene til å ta ansvar for å snu utviklingen.

Mer fra Dagsavisen