Verden

Brasils nye utenriksminister mener klimaendringer er et marxistisk komplott

Ernesto Araujo, nyutnevnt utenriksminister i Brasil, mener venstresida og kulturmarxister kjemper for klimaet for å skaffe seg verdensherredømme.

Brasils nyvalgte president Jair Bolsonaro har valgt Ernesto Araujo som landets nye utenriksminister.

I slutten av oktober ble Bolsonaro utropt som vinner av valget i Brasil. Han fikk drøyt 55 prosent av stemmene. Den 63 år gamle høyrepopulisten er tidligere kaptein i hæren og har fått mange tilhengere ved å spille på politikerforakt og folks dype mistro til landets elite etter en rekke korrupsjonsskandaler.

Bolsonaro er også beryktet for sine svært nedsettende kommentarer om kvinner og homoseksuelle og for rasistiske kommentarer om svarte. Han har også hyllet Chiles tidligere diktator, Augusto Pinochet.

Les også: Valgt til president: Slik vil Bolsonaro endre Brasil

Kontroversiell utenriksminister

Den nye utenriksministeren er ikke mindre kontroversiell. Araujo mener klimakampen er drevet fram av venstresida og kulturmarxister for å fremme vekst i Kina og at målet er å kvele veksten i vestlige, kapitalistiske demokratier.

The Guardian skriver at han mener klimasaken løftes opp for å gi mer makt til internasjonale organisasjoner over nasjonene. Ifølge Araujo er målet til venstresida å skaffe seg verdensherredømme ved presse fram strengere reguleringer av statenes økonomi.

Araujo har også klaget over at venstresida har «kriminalisert» produksjon av rødt kjøtt og olje. Han har også hevdet at det brasilianske arbeiderpartiet har kriminalisert sex:

– De sier at samleie mellom heterofile er voldtekt og at enhver baby er en risiko for planeten som vil føre til øke CO₂-utslipp.

Les også: Krabbefiskere til søksmål mot oljegiganter

Truet med å trekke seg fra Parisavtalen

Nyvalgt president Bolsonaro har truet med å trekke Brasil ut av Parisavtalen. Årsaken skal være at han er bekymret for Brasils eksport av rødt kjøtt og soya til til Europa.

Brasil har som kjent verdens største og viktigste regnskog og landet har hatt en ledende rolle i det internasjonale klimaarbeidet. Det var i Brasil verdens ledere først kom sammen for å diskutere hvordan man kunne få ned klimagassutslippene.

Les også: Regnskog i fare

Sør-Amerikas største land spilte også en viktig rolle da Parisavtalen ble utformet.

Mange som jobber innenfor klimafeltet i Brasil er nå bekymret for hva som vil skje når Arjaujo skal representere landet.

Miljødepartementet i Brasil reagerte kraftig da president Bolsonaro plan foreslo å slå sammen miljø- og landbruksdepartementet.

– Å svekke miljødepartementets myndighet på et tidspunkt hvor bekymringen for klimakrisen øker, vil være uforsvarlig. Mer enn noen gang før forventer verden at Brasil ivaretar sitt miljø-lederskap, het det i en uttalelse fra departementet.

Les også: Et politisk veiskille i Brasil

Vil styre landet etter bibelen

Bolsonaro har sagt at han skal styre landet etter bibel og grunnlov og at Brasil ikke lenger kan «fortsette å flørte med sosialisme, kommunisme, populisme og venstresidens ekstremisme».

Han avfeide motstandernes advarsler om at han kommer til å føre autoritær politikk, og lovet å forsvare grunnloven, demokratiet og frihet i Brasil.

– Dette er ikke et partiløfte eller en manns ord. Det er en ed foran Gud, sa Bolsonaro etter valg seieren.

Mer fra Dagsavisen