JAFFA (Dagsavisen): Da den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi forsvant under et besøk i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul, var tyrkiske myndigheter først usedvanlig skarpe i sin kritikk.
Ikke bare ble det fastslått at Khashoggi ble drept, de kunne også fortelle at liket var partert. Bevis ble ikke forelagt.
Nå er derimot tonen blitt mer forsiktig. President Tayyip Recep Erdogan sier han «følger» saken. For Ankara er det uakseptabelt at en fremmed makt dreper på deres jord. Men så lenge ikke et lik blir funnet, trenger ikke Tyrkia å eskalere krisen.
– Den tyrkiske regjeringen trenger ikke ytterligere problemer med noen nye land, sier professor Sakir Dincsahin, en statsviter i Istanbul.
Hvis et lik blir funnet, vil Ankara måtte «svare» på en eller annen måte. Tyrkia hadde for få år siden en utenrikspolitikk som ble kalt nullproblemspolitikken, men drukner nå nærmest i internasjonale kriser, inkludert med sin nære allierte USA.
Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi bodde i eksil i USA. Foto: NTB scanpix
Les mer: Forsvinning sjokkerer Midtøsten
Kilde på innsiden
Den oppsiktsvekkende erklæringen om at Khashoggi faktisk ble drept skal være basert på en lekkasje fra tyrkisk etterretning som skal ha hatt en kilde på innsiden av konsulatet, ifølge statsviter Dincsahin.
Han forteller også at Khashoggi hadde nære venner i religiøse sirkler i Tyrkia, og at det var regjeringslojale medier som først rapporterte saken.
– Men selv om Tyrkia ikke ønsker å eskalere saken, er dette det eneste folk snakker om for tida. Folk krever forklaringer, sier Dincsahin.
En kjent tyrkisk rettsmedisiner fortalte akkurat avisen Hurriyet at «skulle det være blod på åstedet, vil ikke det kunne skjules for etterforskerne».
Mens Khashoggi-saken topper nyhetene i Tyrkia, er situasjonen motsatt i Saudi-Arabia.
Viktige saudiarabiske mediehus har en dominerende posisjon i hele Midtøsten, som nyhetsstasjonen al Arabiya og avisen Asharq al-Awsat, men de ignorerer nærmest skandalen.
Likevel kan skandalen få internasjonale konsekvenser.
Saudi-Arabia tror et rivaliserende Gulf-land har orkestrert forsvinningen.
– Jeg tror Qatar og deres støttespillere står bak det hele. Dette er del av et større forsøk på å sverte Saudi-Arabia, sier den kjente saudiarabiske journalisten Maha al-Saraj til Dagsavisen.
Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman styrer et verdens aller verste diktaturer. Foto: NTB scanpix
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
Tviler
– Jeg tror ikke noen med et minimum av intelligens kan tro på denne historien. Hvis noen ønsket å drepe noen, ville de da gjøre det i sitt eget hus, spør hun retorisk.
Nabolandene Qatar og Saudi-Arabia er involvert i en bitter strid om innflytelse i Midtøsten, og i forrige måned rapporterte flere vestlige aviser at Riyadh planla å gå til krig mot Qatar i fjor sommer, og at daværende amerikansk utenriksminister Rex Tillerson fikk avverget invasjonen.
Journalisten al-Saraj virker oppriktig i sine anklager mot Qatar. Men hvorvidt hun virkelig tror på dem selv, kan ikke vites. Hadde hun for eksempel sagt at hun trodde landet sitt sto bak Khashoggis forsvinning, ville hennes egen framtid være i fare.
Les mer om Saudi-Arabia: Nye farger på saudiarabiske kvinners klær gir løfter om store forandringer
Redsel hos journalister
Over hele Midtøsten er journalister nå mer varsomme, for frykten for Saudi-Arabias lange arm har helt klart vokst.
– Aldri i hele mitt liv har jeg vært så redd som jeg er nå, skrev den Tunisia-baserte journalisten Khaled Diab på Facebook tidligere i uka.
Han og Khashoggi var venner, og han konkluderte iskaldt at også han kunne være et drapsmål nå. Men dagen etter tok han bort posten, og erstattet den med en link til sin siste artikkel i nettavisen The New Arab.
Artikkelen hadde overskriften «Å fjerne dissidenter vil ikke fjerne kritikken». Mange tar det allerede for gitt at Khashoggi er drept, og ikke for eksempel kidnappet og brakt tilbake til Saudi-Arabia.
Den kjente journalisten Tom Friedman avslørte i New York Times at Khashoggi hadde vært hans kilde innad i det saudiarabiske kongedømmet. Det samme gjorde BBC. Hvis Khashoggi er i live, har disse avsløringene gjort hans situasjon enda farligere.
Les mer: Endelig får kvinner kjøre bil
Styrtrik
Khashoggi selv kommer fra selve kremen av det saudiarabiske samfunnet. Familien hans kommer opprinnelig fra Tyrkia, bestefaren hans var lege til den saudiarabiske kongen. Onkelen var Adnan Khashoggi, som var en styrtrik våpenhandler kjent for sin spektakulære livsstil. En annen slektning var egypteren Dodi Fayad, som døde sammen med prinsesse Diana i en bilulykke i Paris i 1997.
Få tror de vil få se Khashoggi igjen i live. I mai dukket imidlertid en antatt drept russisk journalist, Arkady Babchenko, opp igjen, og fortalte at han hadde orkestrert sin egen forsvinning for å redde sitt eget liv.
Ifølge Reportere uten grenser , har ytringsfriheten særdeles dårlige kår i Saudi-Arabia, og landet ligger på 169. plass av verdens 180 land. Tyrkia er ikke stort bedre, på 159. plass, og på førsteplass i antallet journalister i fengsel.
Men organisasjonen understreker også at flere saudiarabiske journalister har forsvunnet tidligere i år og at i flere av tilfellene gikk det måneder før myndighetene innrømmet at journalistene faktisk var anholdt og dømt til lengre fengselsstraffer.
Dette er Jamal Khashoggi
* 59 år gammel saudiarabisk journalist, kommentator og regimekritiker.
* Forsvant etter å ha gått inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i Tyrkia 2. oktober.
* Har tidligere vært rådgiver for den saudiarabiske regjeringen.
* Som skribent har han vært svært kritisk både i arabisk og vestlig presse mot kronprins Mohammed bin Salmans politikk.
* I september 2017 flyktet Khashoggi fra hjemlandet, ifølge ham selv av frykt for å bli pågrepet, i likhet med mange andre dissidenter.
* Khashoggi har siden bodd i eksil i USA og har blant annet skrevet for The Washington Post. Han beskriver hjemlandet som preget av frykt, trusler og pågripelser.
* Tyrkiske myndigheter mener han aldri forlot konsulatet.
* Anonyme tyrkiske tjenestemenn sier til flere internasjonale medier at myndighetene mener han ble drept inne i konsulatet.
* Saudi-Arabia benekter anklagene. Kronprinsen har invitert tyrkisk politi til å ransake konsulatet og sier de ikke har noe å skjule. Tyrkia ba mandag formelt om tillatelse til å gjennomsøke konsulatet.
* Verken Tyrkia eller Saudi-Arabia har presentert noen beviser for påstandene. (NTB)