Verden

Trapper opp «fake news»-krigen

I et grovt eksempel på «fake news» anklager Russland opprørerne i Syria for å lage falske nyheter. Striden er del av opptrappingen før det store slaget om den siste opprørsprovinsen Idlib.

JAFFA (Dagsavisen): Ifølge den Putin-dominerte fjernsynskanalen Russia Today samarbeider nødhjelpsmannskapet i De hvite hjelmene med islamistene i Al Qaida og lager fabrikkerte videoopptak som skal skape et inntrykk av at Syria har brukt kjemiske masseødeleggelsesvåpen mot sivile i Idlib.

«En rekke fjernsynskanaler i Midtøsten samt en amerikansk kanal har filmet ni videoer i Idlib-provinsen av fabrikkerte kjemiske angrep, heter det fra det russiske forsvaret, ifølge Russia Today. Saken er også delt over 6.000 ganger på Facebook.

Ifølge det russiske forsvaret ble 22 barn og deres foreldre plukket ut til å spille ofre i videoopptakene. Andre kidnappede barn er gjort klare til å plasseres som «døde» i scenene. Saken sier videre at De hvite hjelmene selv akter å bruke kjemiske våpen for å legge skylden på Syria.

Les også: Derfor ble Oslo-prosessen knust (DA+)

Ikke som før

Ifølge Sam Lehman-Wilzig, en israelsk forsker på media og propaganda, har denne typen desinformasjon eksistert i godt over 100 år. Det nye er at de falske nyhetene er blitt vanskeligere å avsløre.

– For det første er det så mye desinformasjon der ute nå at det blir vanskeligere og vanskeligere å skille virkeligheten fra oppspinn. Og for det andre er desinformasjonen ikke bare ment å påvirke vårt syn på for eksempel en konflikt, men å undergrave hele vår tiltro til selve demokratiet, sier han til Dagsavisen.

Mens desinformasjon har vært en del av krigføring siden medienes morgen, har president Donald Trump popularisert begrepet «fake news». Praktisk talt hver gang er Trumps anklager om «fake news» kun forsøk på å undergrave tilliten til det som faktisk viser seg å være pålitelige nyheter.

Guney Yildiz, en London-basert ekspert på Syria, sier at anklagene om manipulerte videoopptak av kjemiske angrep i seg selv kan være en advarsel til sivilbefolkningen i Idlib. Både Syria og Russland legger ikke skjul på at de gjør seg klare til et stort angrep på den siste provinsen som ennå er under opprørernes kontroll, og den forventede offensiven blir allerede beskrevet som «alle krigers mor».

Les også: – Libya er historien om et feilslått angrep (DA+)

– Med denne desinformasjonen kan de signalisere til lokalbefolkningen i Idlib at de akter å bruke kjemiske våpen, men at de så vil legge skylden på opprørerne, sier Yildiz til Dagsavisen.

President Bashar Assad har gjentatte ganger tidligere brukt kjemiske masseødeleggelsesvåpen mot sine egne. Opp til tre millioner mennesker skal for tida befinne seg i Idlib-provinsen.

– Alle sider benytter seg av desinformasjon i krig, men dette siste fra Russland var kanskje litt dummere enn det meste av det vi har sett til nå. Men hvis du legger dette sammen med alt det andre som har kommet tidligere, vil det ha en påvirkning. Det er jo nok av bloggere og andre i Vesten som vil tro på dette, sier han.

Daoud Kuttab, en professor i journalistikk fra nabolandet Jordan, sier at ny teknologi og sosiale medier har hatt en positiv effekt generelt, siden «dørvaktene» som hindret vanlige folks deltakelse ikke lenger er der. Men, sier han, situasjonen i Syria er unik.

– Virkeligheten der er så farlig at mange ikke tør reise dit, og da blir aktivister med en agenda lett gitt uforholdsmessig påvirkningskraft, forteller han oss.

Les også: Donald Trump: – Demokratene løy om dødstall

Forbudte våpen

Syria, som har sittet på et av verdens største arsenal av kjemiske masseødeleggelsesvåpen, har aldri innrømmet å ha brukt slike våpen mot sivile i den sju år lange borgerkrigen. Men OPCW, Organisasjonen for forbud av kjemiske våpen, har bekreftet flere ganger, basert på undersøkelsen av jorden fra kampområdene, at kjemiske våpen er blitt brukt. Og etter et angrep mot østlige Ghouta i august 2013, der over 1000 mennesker kan ha blitt drept, truet da også USA med å angripe Syria. Men Russland grep så inn, og meklet fram en avtale der Syria frivillig skulle gi fra seg hele sitt kjemiske våpenarsenal. Senere har det kommet fram at Damaskus ikke kan ha overlevert alt de hadde.

I tidligere forsøk på å gjenvinne tapte deler av Syria, har Assad og hans allierte, Russland, Iran og den libanesiske Hizballah-geriljaen, tatt i bruk brutale midler, inkludert bevisst utsulting av opprørsområdene og altså bombardering med kjemiske våpen.

Mer fra Dagsavisen