Verden

– Gaza vil kollapse hvis vi mister støtten

USAs beslutning om å kutte den økonomiske støtten til de palestinske flyktningene vil kunne få katastrofale konsekvenser, frykter mange. Raed Athamne er bekymret for barna og sin mor.

JAFFA (Dagsavisen): USA var lenge den største bidragsyteren til UNRWA, FN-organet ansvarlig for de palestinske flyktningene. Men nylig besluttet Washington å stanse sine årlige overføringer på nær tre milliarder kroner.

UNRWA, opprettet i 1949, er ansvarlig for skoler og helsetjenester der palestinske flyktninger bor – i Gaza, Vestbredden, Jordan, Libanon og Syria. Nå frykter mange flyktninger at de plutselig vil bli satt på bar bakke – igjen.

– Mine barn går i UNRWA-skoler, min mor får insulin på en UNRWA-klinikk. Min familie får mel og sukker fra UNRWA. Vi kan ikke greie oss uten dem. Mer enn 1,5 millioner mennesker bare i Gaza er avhengig av UNRWA. De er viktigere enn regjeringen, forteller Raed Athamne. Familien hans ble flyktninger under krigen i 1948.

Les også: Det siste palestinerne trenger i disse dager, er en ikke-fungerende president (DA+)

EU inn

USAs mål med å fjerne støtten til FN-organet ser ut til å være å fjerne flyktningspørsmålet fra forhandlingsbordet om løsningen på konflikten med Israel. EU lover imidlertid å øke støtten til UNRWA, og samtidig understreker organisasjonen selv at deres mandat i Midtøsten ikke kan forandres ensidig av en enkelt stat.

– Vi vil skaffe budsjettene. For alternativet er for forferdelig, en katastrofe. I Gaza lever palestinere under en blokade, og vi er deres eneste vei til et mer verdig liv. I Syria lever palestinske flyktninger midt i den verste krigen i vår tid, sier Chris Gunness, talsmannen for UNRWA, i en samtale med Dagsavisen.

Saken fortsetter under bildet. 

FN-organisasjonen UNRWA deler blant annet ut mat til palestinere i Gaza. Her en kvinne og hennes barn i Khan Yunis-flyktningleiren på  Gaza-stripen.

FN-organisasjonen UNRWA deler blant annet ut mat til palestinere i Gaza. Her en kvinne og hennes barn i Khan Yunis-flyktningleiren på Gaza-stripen. Foto: Said Khatib/NTB Scanpix

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Skritt mot fred?

I Israel er synet et helt annet. Ifølge Israel har palestinske flyktninger heller bevisst blitt holdt under uverdige forhold av arabiske land som del av kampen mot Israel. Ifølge Einat Wilf, en tidligere israelsk parlamentariker som har skrevet en bok om flyktningspørsmålet, er USAs beslutning om å kutte støtten noe av det beste som kan ha skjedd freden.

– Dette kan bli et førsteskritt mot fred. UNRWA er en av de mest radikale gruppene blant palestinerne, siden organisasjonen holder liv i en illusjon om at 5,5 millioner palestinere realistisk kan regne med å kunne slå seg ned i Israel, for så å forvandle jødene i Israel til en minoritet i et arabisk land, sier hun til Dagsavisen, og legger til «at det vil det aldri bli fred av».

Hun sier også at da Israel ble opprettet, tok landet imot rundt 850.000 jøder som flyktet fra arabiske land, et antall tilsvarende palestinerne som flyktet.

– Men jødene som ble fordrevet fra arabiske land er for lengst ikke lenger flyktninger. Og araberne flyktet fra krig, en krig de startet selv, men jødene i arabiske land var ikke involvert i noen krig. De hadde levd i Bagdad, Alexandria og andre steder i jødiske samfunn som eksisterte der lenge før Islam kom til verden, sier hun.

Les også: Iranere har lenge ropt «Død over USA». Nå roper de «Død over Palestina». (DA+)

Forandrer grunnlaget

Ifølge amerikanerne må de palestinske flyktningene «likestilles» med resten av verdens flyktninger, og så underlegges UNHCR, FNs generelle organ for flyktninger – som vanligvis kun anerkjenner førstegenerasjonen som flyktninger, og ikke deres etterkommere.

Siden 1948 har antallet UNRWA-flyktninger vokst fra rundt 710.000 til nær fem millioner i dag, siden UNRWA anerkjenner etterkommerne. Skulle de bli underlagt UNHCR, vil antallet kunne synke til bare noen titusen, altså til de født før 1948 som ennå er i live.

USA, under president Donald Trump, forsøker dermed å forandre grunnparameterne for fredsprosessen mellom Israel og palestinerne. Flyktningspørsmålet er et av kjerneproblemene i konflikten, ved siden av blant annet Jerusalem, grensene og de jødiske bosetningene. I fjor besluttet Trump også å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, selv om han riktignok understreket at partene ennå måtte forhandle om en løsning på striden om byen.

Saken fortsetter under bildet. 

KUTTER: USA og Donald Trump kutter støtten til UNRWA. FOTO: NTB SCANPIX

President Donald Trumps regjering kuttet tidligere i år bistanden til UNRWA med 2,5 milliarder kroner årlig, og 31. august opplyste det amerikanske utenriksdepartementet at støtten stanses helt. Foto: NTB Scanpix

Les også: Dette gjør blokaden med levekårene på Gazastripen (DA+)

Forhandlinger

UNRWA selv avviser at de «holder liv i» flyktningspørsmålet.

– Dette er et spørsmål som må bli løst gjennom forhandlingene. Og når det er løst, vil vi pakke våre ting og dra. Men det er konflikten som holder liv i UNRWA, og ikke UNRWA som holder liv i konflikten, sier Gunness.

I dag sprer en frykt seg blant mange palestinske flyktninger, men allerede før USAs beslutning kunne en spore en voksende bitterhet i flyktningleirene. Mange flyktninger kjenner fredsløsningene som hittil har ligget på bordet, og er klar over at deres såkalte «rett til å vende tilbake» ikke har vært blant dem. Mange føler sier at de i alle disse tiårene er «blitt brukt» av deres ledere. For palestinere flest, derimot, dreier ikke UNRWA seg om de store politiske spørsmålene, men heller om å overleve i dagliglivet.

– Gaza vil rett og slett kollapse hvis UNRWA forsvinner. Alt vil bare bli knust, forteller Raed bekymret.

Les også: – Jeg løp med en gang for å vekke barna, og vi sprang inn i bomberommet (DA+)

Nyeste fra Dagsavisen.no: