Verden

Aldri før har så mange kvinner stilt til valg i USA

Aldri før har flere kvinner stilt i et amerikansk mellomvalg – de fleste fra Demokratene. Samtidig ligger Demokratene an til å få enda flere kvinnelige velgere.

– Dette er en påminnelse om at kvinner må være «in it to win it», sier direktør Debbie Walsh i en uttalelse fra Center for American Women and Politics, etter at det er klart at rekordmange kvinner stiller i mellomvalget i USA i november.

– Perfekt storm

Etter at det ble holdt primærvalg i fire delstater i forrige uke, er nå minst 185 kvinner allerede er klare som kandidater til Representantenes hus ved valget. Det er flere enn rekorden fra 2016 på 167 kvinner.

Det kan fortsatt komme flere: det er fremdeles flere primærvalg som ikke er avklart, da de holdes på ulike tidspunkter i forkant av valget.

KLAR MELDING: Plakat med referanse til Donald Trump under et valgmøte blant demokrater i Michigan i juli. 	FOTO: NTB SCANPIX

Plakat med referanse til Donald Trump under et valgmøte blant demokrater i Michigan i juli. Foto: NTB scanpix

Kvinneboomen sees først og fremst i det demokratiske partiet: av de 185 kvinnene som er klare som kandidater i valget til Representantenes hus så langt, kommer 143 fra Demokratene og 42 fra Republikanerne.

– En perfekt storm, karakteriserer kommentator Henrik Heldahl ved nettstedet AmerikanskPolitikk.no utviklingen.

Les også: Kvinner massemønstrer etter ett år med Trump

Trump-effekt

Heldahl mener flere faktorer har bidratt til utviklingen.

– Dette kommer som følge av at Donald Trump allerede i 2016 kom med kommentarer om kvinner som fremprovoserte den kvinnebevegelsen vi så i etterkant. Samtidig kommer valget mens Trump er upopulær, og demokratiske velgere er mer tilbøyelige til å stemme på kvinnelige kandidater, sier Heldahl til Dagsavisen.

TRUMP-EFFEKT: Donald Trump har provosert mange kvinner, og anses som en viktig grunn til at mange kvinner stiller til valg. FOTO: FOTO: NTB SCANPIX

Donald Trump har provosert mange kvinner, og anses som en viktig grunn til at mange kvinner stiller for det demokratiske partiet. Foto: NTB scanpix

En av de store politiske overraskelsene i primærvalgene kom tidligere i sommer i New Yorks 14. distrikt, da 28 år gamle Alexandria Ocasio-Cortez, som ikke har erfaring som folkevalgt fra før, vant med klar margin over den erfarne kongressmannen Joseph Crowley (56) i kampen om å bli Demokratenes kandidat.

Les også: Danket ut veteran: En politisk bombe har gått av i USA

Kvinnefattig kongress

I tillegg til rekorden i kvinnelige kandidater til Representantenes hus er det klart at 11 kvinner er klare som kandidater til valget av guvernører, som er de øverste valgte lederne i hver delstat.

Også Senatet kan få rekord i antall kvinnelige kandidater, ifølge Center for American Women and Politics – men dette er ikke avklart ennå.

Kvinner i USA har likevel en lang vei å gå når det gjelder representasjon i maktens korridorer i Washington: I dag er kun om lag 20 prosent av plassene i de to kamrene i Kongressen i USA besatt av kvinner: Kun 84 av totalt 435 representanter i Reprsentantenes hus er kvinner, mens kun 23 av de 100 senatorene i Senatet er kvinner. Om rekorddeltakelsen fører til at flere kvinner faktisk blir valgt inn i november, gjenstår å se.

Flere kvinnestemmer

Samtidig som Demokratene har flere kvinnelige kandidater enn Republikanerne, opplever partiet også en økning i antall kvinnelige velgere som ønsker å stemme på partiet.

Ifølge en måling presentert i CNN sier 58 prosent av kvinnene at de vil stemme på Demokratene – det er åtte prosentpoeng høyere enn på dette tidspunktet før mellomvalget for fire år siden. Republikanerne ser den motsatte kvinneeffekten, ifølge målingen: 33 prosent av kvinnene ønsker å stemme republikansk, noe som er ti prosentpoeng lavere enn for fire år siden.

Endringene er mindre blant mannlige velgere: 41 prosent av menn sier de vil støtte Demokratene, det er ett prosentpoeng mer enn for fire år siden, mens 50 prosent av mennene vil stemme republikansk, en økning på to prosentpoeng.

– Trump har mistet mye støtte særlig i forstedene, og i mange av dem bor det middelklassefolk som ofte har stemt republikansk, men som nå beveger seg bort fra Republikanerne på grunn av Trump. Mange av disse er svingdistrikter som vipper mellom de to partiene, sier Heldahl.

I dag har Republikanerne flertall i begge kamrene i Kongressen; både Senatet og Represenantenes hus. Demokratene ligger godt an til å kunne overta flertallet i Representantenes hus, mens det er mindre sannsynlig med en endring i Senatet.

– Men selv med flertall i kun Representantes hus vil Demokratene kunne få langt mer makt. Blant annet vil partiet da kunne lede alle komiteene der, blant annet i etterretningskomiteen, sier Heldahl.

Les også: - Trump har utløst noe vi ikke har sett siden 1960-tallet

Valget i USA

* Tirsdag 6. november holdes mellomvalg i USA.

* Det holdes valg til begge Kongressens kamre: til alle de 435 plassene i Representantenes hus og til 35 av de 100 plassene i Senatet.

* I tillegg holdes det flere valg på delstats- og lokalnivå. Blant annet skal det velges 39 guvernører.

* Mellomvalg i USA er en vanlig brukt betegnelse på de valg som holdes i USA midt mellom to presidentvalg (dermed hvert fjerde år).

* Valg til Kongressen holdes om høsten annet­hvert år, slik at annethvert kongressvalg (hvert fjerde år) er sammenfallende i tid med presidentvalget, og annethvert blir et såkalt mellomvalg, midt i presidentperioden.

* Før valget i november må partiene velge sine kandidater til hvert distrikt. Dette kalles primærvalg, og de holdes til ulike tidspunkt.

Kilde: Wikipedia

Mer fra Dagsavisen