Verden

Populistene får makta i Italia

De to mest populistiske og EU-kritiske partiene ligger an til å danne regjering langt ute på høyre fløy.

Regjeringskoalisjonen som nå ligger best an til å få makta i Italia, ble i forkant av valget sett på som det mest usikre alternativet for resten av Europa.

Et samarbeid mellom valgvinnerne Femstjernersbevegelsen og Ligaen betyr at en av Europas største økonomier får en populistisk og EU-kritisk regjering.

Ligaen befinner seg på ytre høyre, mens Femstjernersbevegelsen er vanskeligere å plassere med høyrepolitikk i innvandringsspørsmål, mens velferdspolitikken heller mer mot venstre.

Les også: Løfter om skattekutt og EU-skepsis vant valget

Felles politikk

De to partiene finner hverandre på flere områder, ifølge en oversikt i Financial Times:

* Kritiske til euroen, begge mener Italia hadde hatt det best uten.

* Kritiske til EUs budsjettregler som har satt landets alvorlig gjeldstyngede økonomi på sparekur.

* Kritiske til EUs frihandel, ønsker subsidier og toll for italienske bønder.

* Har lovet å reversere økonomiske reformer innført av den forrige sentrum-venstreregjeringen ledet av EU-vennen Matteo Renzi, spesielt kritiske til at pensjonsalderen er økt til 67 år.

* Vil ha ny immigrasjonspolitikk med strengere grensekontroll, flere migranter skal sendes ut.

* Russlandsvennlige, har tatt til orde for å droppe de felles europeiske sanksjonene mot Moskva.

Berlusconi løste floke

Femstjernersbevegelsen ble landets desidert største parti i valget, men har siden 4. mars ikke greid å finne en regjeringspartner. Onsdag denne uka løste Silvio Berlusconi floken da han åpnet for at ytre høyrepartiet Ligaen kan inngå regjeringssamarbeid uten at Berlusconis parti, Forza Italia, blir med.

Ligaen ble valgets neste største parti, men gikk til valg som en del av Berlusconis høyrekoalisjon.

Partiene hadde nå kniven på strupen etter at president Sergio Mattarella tidligere i uka foreslo å utnevne en «nøytral» regjering styrt av eksperter og byråkrater.

Forhandlingene mellom Femstjernersbevegelsen og Ligaen er ventet å vare gjennom helga, i søndag skal partilederne møte president Mattarella, skriver nettstedet Politico.

nytt samarbeid: Leder for ytre høyrepartiet Ligaen, Matteo Salvini, ligger an til å inngå regjeringssamarbeid med Femstjernene.

Leder for ytre høyrepartiet Ligaen, Matteo Salvini, ligger an til å inngå regjeringssamarbeid med Femstjernene. Foto: NTB Scanpix

Les også: Berlusconi tilbake på scenen

Økonomien går bedre

Italia er ikke ukjent med populisme. Tidligere statsminister Silvio Berlusconi har tross alt styrt landet i flere perioder.

Kanskje er det derfor utsiktene til at populistene får makta ikke vekker sterkere reaksjoner og uro i Europa.

Den kriserammede økonomien er dessuten i litt mindre krise nå, sier økonom Raffaella Tenconi fra Ada Economics til Financial Times.

– Italia har gjort en reell strukturell forbedring de siste årene. Det er fortsatt svakt, men mye bedre enn før, sier hun.

Begge partiene har dessuten moderert kritikken av EU i løpet av valgkampen.

De har for eksempel offisielt forlatt politikken om at Italia bør forlate euroen, selv om Femstjernersbevegelsens tidligere lederstjerne Beppe Grillo bidro til ny usikkerhet sist uke da han på nytt foreslo at italienerne bør få si hva de synes om den felles valutaen. Det vil i så fall kreve en grunnlovsendring fordi folkeavstemninger over internasjonale avtaler er forbudt etter italiensk lov, skriver nettstedet Politico.

Nyeste fra Dagsavisen.no: