Verden

Ber folk få maks to barn

Egypts president mener befolkningseksplosjonen i landet er en like stor trussel som terror. Nå skal egyptere oppmuntres til kun å få to barn.

Bilde 1 av 2

JAFFA (Dagsavisen): – Terror og befolkningsvekst er de to største truslene i Egypts historie, tordnet Egypts president Abdel Fatah al-Sisi i en tale nylig.

Han sa at nyfødte babyer var bortimot en like stor fare som ekstreme islamister.

I et forsøk på å stanse den enorme befolkningsveksten, har regjeringen tatt initiativet til en kampanje kalt «Itnein Kefaya», eller «to er nok»

Fra nå skal egyptiske familier bli oppmuntret til kun å ha to barn, en kampanje som kan minne om Kinas kjente og beryktede ettbarnspolitikk. Egypt har i dag 93 millioner innbyggere.

Eksplosjon

Kan det tenkes at Midtøstens virkelige problemer ikke er knyttet til IS og terror? Debatten om hva det er som er Midtøstens grunnproblemer har pågått i tiår. Lenge ble det hevdet at når den arabisk-israelske konflikten blir løst, vil det største hindret for bedre liv i regionen være fjernet.

Så ble fokuset rettet mot Israels okkupasjon av palestinsk land. Men i 2010 kom den arabiske våren, og plutselig ble et kritisk søkelys heller rettet mot den utbredte mangelen på demokrati i Midtøsten, på korrupsjonen og fattigdommen. I disse dager snakker mange igjen i stedet om den historiske splittelsen mellom sjia og sunnimuslimer.

Men nå mener flere at et annet problem utgjør den store katalysatoren for uroen flere steder i regionen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Har ikke sjanse

Ifølge Abu Bakr al Gendy, sjefen for det statistiske sentralbyrået, er tallene i dag utrolige.

– Vi har en årlig befolkningsvekst på 2,3 prosent i året. Med 2,7 millioner fødsler i året og 500.000 dødsfall, betyr det at vår befolkning vokser med 2,2 millioner i året, sa han nylig.

Problemet er at den egyptiske økonomien ikke har sjanse til å absorbere så mange nye mennesker hvert år.

Ayman Zohry, ekspert på folkevekst og emigrasjon, sier at det nesten er uvesentlig hvem som styrer i møtet med en slik befolkningsvekst.

– Ingen kan løse dette. Vår infrastruktur kan ikke ta imot så mange mennesker, en million hvert halvår, økonomien er ikke sterk nok, folk blir arbeidsledige, sier Zohry til Dagsavisen. Han er professor ved Det amerikanske universitetet i Kairo.

Kampanje

Et av forslagene som blir vurdert i Egypt nå, er å nekte familier med tre eller flere barn grunnleggende tjenester, som skolegang i statlige institusjoner eller andre subsidierte tjenester.

– Folk hører godt etter når det dreier seg om statlig støtte, så dette kan bli et effektivt hjelpemiddel, sier Ghada Ajami, som er med på å formulere forslaget i parlamentet, til nettstedet al Monitor.

Zohry, eksperten på befolkningsvekst, er likevel ikke optimistisk.

– Kina og Egypt er helt forskjellige stater. Egyptere er tradisjonelle, troende mennesker, og vil ha mange barn. Folk gifter seg tidlig kun for å få barn. Men uansett, selv om de skulle lykkes, må vi likevel være klare over at det egyptiske arbeidsmarkedet vil måtte absorbere over to millioner nye mennesker hvert år de neste tjue årene, minst. Og det kan skape ustabilitet, sier han.

Farlig

Fattigdommen i Egypt har skapt en bred grobunn for ekstrem islamisme, noe som igjen utgjør en trussel langt utenfor landets grenser. Lederen for al Qaida-terroristene som angrep New York i 2001, Mohammad Atta, var fra Egypt, og senest i 2015 greide islamistiske ekstremister å styrte et fly over Sinai-ørkenen, denne gangen et russisk passasjerfly med 217 passasjerer.

– Situasjonen er farlig, og problemene med befolkningsveksten er så å si for store, og ingen leder vil kunne lykkes med dette, uansett hvem det er, sier Zohry til Dagsavisen. I forrige uke besluttet USA å holde tilbake nærmere 300 millioner dollar i støtte til Egypt i protest mot landets alvorlige brudd på menneskerettighetene.

Men Egypt er også et av den arabiske verdenens viktigste land, og det som skjer i Egypt påvirker gjerne resten av regionen. Den arabiske ligaen har sitt hovedsete nettopp i Kairo. Slik Zohry ser det, blir forbindelsen mellom befolkningsveksten og politisk uro eksplosiv.

– Befolkningsveksten blir selve katalysatoren, sier han.

Målet med tobarnspolitikken er å lette fattigdommen, men det hersker ingen tvil om at Egypt i uoverskuelig framtid vil forbli fattig.

– Fattige vil i mindre grad få seg utdanning, noe som betyr at fattigdom går i arv, og at fattige vil forbli fattige, sier professor HEBA al-Laithy, en professor i statistikk, ved Kairo-universitetet til den egyptiske avisen al Masry al Youm.

Ayman Zohry beskriver en virkelighet preget av befolkningseksplosjon og ekstrem fattigdom i enda tristere ordelag.

– Situasjonen er den at enhver fødsel som bli avverget, vil være bra for Egypt, sier han.