Verden

USA viser styrke etter Nord-Koreas prøveskyting

Sendte bombefly over Koreahalvøya etter at landet fredag gjennomførte en vellykket prøveskyting og hevdet at raketten kan nå fastlandet i USA.

To amerikanske bombefly fløy søndag over Koreahalvøya i en åpenbar styrkedemonstrasjon etter Nord-Koreas prøveskyting av en rakett fredag.

De to B-1 bombeflyene hadde følge av et sørkoreansk kampfly, og de fløy lavt over en flybase i Sør-Korea før de fløy tilbake til den amerikanske militærbasen på øya Guam i Stillehavet, opplyse Pentagon.

Det er sjelden amerikanske fly flyr så nær grensa til Nord-Korea. Øvelsen var et åpenbart svar på det USA oppfatter som en økende trussel fra landet.

Innenfor rekkevide 

Nord-Korea bekreftet lørdag at har gjennomført en vellykket rakettest, og hevder at missilet kan nå hele fastlandet i USA.

– Det hele amerikanske fastlandet er nå innenfor Nord-Koreas rekkevidde, skal Kim Jong Un ha sagt, ifølge Pyongyang's Korean Central News Agency. Det melder CNN.

På søndag sa Nord-Korea de vil reagere med handling hvis USA fortsetter å forfølge sanksjoner mot landet, ifølge KCNA, som siterer en talsmann for utenriksministeren.

Missilekspert ved Union of Concerned Scientists, David Wright sier til CNN at dersom fredagens missil hadde blitt avfyrt fra en flatere standardbane, ville den kunne ha nådd blant annet Los Angeles, Denver og Chicago.

Den hadde også hatt mulighet til å nå så langt som til New York og Boston.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vil beskytte 

President Donald Trump skriver på Twitter at han er skuffet over Kinas innsats overfor Nord-Korea, og at Kina enkelt kunne løst problemet.

– Jeg er veldig skuffet over Kina. Våre tåpelige tidligere ledere har latt dem tjene hundrevis av milliarder i året på handel, likevel gjør de ingenting for oss når det kommer til Nord-Korea, skriver han.

Lørdag sa Trump at han vil iverksette alle mulige tiltak for å beskytte USA og dets allierte i området.

Kina sendte lørdag ut en pressemelding som fordømte rakettoppskytningen og ba Pyongyang om å «slutte å gjøre handlinger som ville føre til spenninger» på den koreanske halvøya.