Verden

– Halve verden kan rammes av dødelig hete

Det kan skje i 2100 dersom ikke utslippene reduseres dramatisk, advares det i ny studie.

Bilde 1 av 2

En gruppe forskere ved Universitetet i Hawaii har undersøkt 1.949 dødelige hetebølger i verden siden 1980. De slår fast at nær en tredel av verdens befolkning lever i dag under klimatiske forhold som skaper dødelige temperaturer minst 20 dager i året.

– Tre av fire

Kuttes ikke utslippene av drivhusgasser dramatisk, kan det bli verre, advarer forskerne: Da vil 48 prosent av verdens befolkning i 2100 oppleve dødelige hetebølger.

Dersom utslippene ikke kuttes i det hele tatt, kan konsekvensen bli katastrofale: tre av fire i verden vil da trues av hetebølger som tar liv.

– Flere dør

Risikoen for å få heterelaterte sykdommer eller dødsfall har økt jevnt siden 1980, ifølge studien, som nylig ble publisert i tidsskriftet Nature Climate Change, og omtalt i The Guardian.

– Kokes levende

Forsker Camilo Mora sier til The Guardian at forskerne synes det er utrolig at de fant så mange tilfeller av heterelaterte dødsfall, siden de vanligvis ikke får så mye oppmerksomhet fordi de varer i bare noen dager og så går folk videre.

Unge og eldre er særlig utsatt, sier hun, men understreker at heten kan drepe soldater, sportsutøvere, ja, rett og slett alle.

– Å dø under en hetebølge er som å bli sakte kokt, det er ren tortur, sier Mora.

– Fuktighet kan drepe

Studien analyserte 1.900 tilfeller forbundet med hetebølger i 36 land over de fire siste tiårene. Ved å undersøke hete og fuktighet rundt dødsfall, kom forskerne fram til en terskel der forholdene blir dødelige. Men det avhenger blant annet av sted for når temperaturen dreper. På noen steder kan folk dø av hete ved kun 23 grader. Nivået av fuktighet, kombinert med hete, er avgjørende, sier Mora.

– Svetten din fordamper ikke dersom det er veldig fuktig, så da samles heten i kroppen i stedet, sier Mora.

2003: 70.000 døde

Perioden forskerne tok for seg, inkluderte hetebølgen i Europa i 2003, som fyrte opp under skogbranner i flere land og forårsaket at elva Dabube i Serbia sank så mye at stridsvogner og bomber fra andre verdenskrig kom til syne. 29.000 døde under hetebølgen, men en studie publisert i Comptes Rendus Biologies i 2008 anslo at tallet var 70.000.