Verden

Krisene har nådd makttoppen

Overgrepssiktelsen mot pavens betrodde medarbeider, kardinal Pell, sender sjokkbølger gjennom den katolske kirken. Krisene har nådd makttoppen.

Anklager om seksuelle overgrep har ridd den katolske kirken som en mare i en årrekke allerede, og Vatikanet opplyste i 2014 at det var fremmet 3.420 troverdige anklager mot katolske prester om seksuelt misbruk det siste tiåret.

Men aldri før er det tatt ut siktelse mot et så høyt rangert medlem som kardinal George Pell, som er nummer tre i Vatikanet og økonomiansvarlig under pave Frans.

Les også: Kirken i Irland skjulte sexmisbruk fram til 2009

– Uskyldig

76 år gamle Geroge Pell, som er Australias høyeststående katolikk og tidligere erkebiskop i Sydney og Melbourne, nekter for enhver anklage om overgrep.

– Det har vært lekkasjer til media og et ubarmhjertig karakterdrap, sa Pell under en pressekonferanse i Roma i går. Han har nå fått permisjon og vil reise hjem til Australia.

– Jeg ser fram til endelig å ha min dag i retten. Jeg er uskyldg i disse anklagene. De er falske. Hele ideen om seksuelt misbruk er avskyelig for meg, sier Pell, som sier han har informert paven med jevne mellomrom de siste månedene.

– Jeg er takknemlig overfor den hellige far for at jeg kan ta permisjon, sa Pell.

Det var i går politiet i delstaten Victoria i Australia informerte om at Pell siktes for flere seksuelle overgrep som strekker seg langt tilbake i tid. Etterforskningen har pågått i over to år.

Kardinal Pell er tidligere blitt anklaget for å ha dekket over overgrep som skal ha vært begått av andre prester, men senere ble anklager rettet også mot ham selv.

Politiet har ikke gått i detaljer om anklagene, men ifølge Sydney Morning Herald inkluderer siktelsen tre overgrep av svært alvorlig grad, ett av dem voldtekt, og strekker seg 20 år tilbake. I 2016 sendte det australske kringkastingsselskapet ABC påstander fra to menn om at Pell hadde befølt dem på 1970-tallet, noe Bell avviste på det sterkeste.

Han har også vært anklaget for å flytte en pedofil prest rundt i menigheter i stedet for å anmelde ham, og for å ha forsøkt å bestikke et vitne for å få vedkommende til å tie, skriver BBC.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Omfattende

Anklager om seksuelle overgrep har vært et stort problem for den katolske kirke over hele verden i flere år. Temaet fikk virkelig stor internasjonal oppmerksomhet i 2002, da det ble oppdaget at biskoper i Boston-området i USA hadde flyttet prester som var anklaget for misbruk, i stedet for å anmelde dem.

Pave Frans har siden han tiltrådte i 2013 etablert en egen kommisjon som skal håndtere anklager om seksuelt misbruk i kirken, og har erklært nulltoleranse for dette.

– Jeg antar dette slår hardt inn i Vatikanet og hos paven selv, sier Thomas P. Doyle, den amerikanske presten som først rapporterte om Boston-sakene, til nyhetsbyrået Reuters.

Overgrepssaker i Den katolske kirken

Det har i en årrekke strømmet på med anklager om seksuelle overgrep begått av prester i den katolske kirke, blant annet i USA, Irland, Tyskland, Italia og Frankrike. Dette er noen av sakene:

* Vatikanet opplyste i 2014 at det var fremmet 3.420 troverdige anklager mot katolske prester om seksuelt misbruk det siste tiåret.

* I USA avslørte avisen The Boston Globe i 2002 at kirken kjente til at en prest sto bak overgrep mot 130 barn over en periode på 30 år, uten å ta affære. Avsløringen førte til erkebiskopen av Boston, kardinal Bernard Law, måtte trekke seg.

* Den amerikanske kirken har betalt ut mer enn tre milliarder dollar i erstatninger etter flere tusen anklager om seksuelle overgrep. Åtte bispedømmer er konkurs.

* I Irland konkluderte en statlig rapport om kirkelige overgrep fra 2009 blant annet med at prester sto bak omfattende overgrep ved statsfinansierte institusjoner for barn gjennom mange år. Pave Benedikt XVI gikk til det oppsiktsvekkende skritt å beklage på vegne av kirken.

* Den østerrikske kardinalen Hans Hermann Groer måtte i 1995 trekke seg etter anklager om at han hadde misbrukt flere unge menn seksuelt. Også i Canada, Belgia og Mexico har framtredende geistlige måtte trekke seg etter overgrepsanklager.

* I Tyskland har kirken utbetalt 6 millioner euro i erstatninger etter til sammen 1.300 overgrepsanklager.

* Den katolske kirken på Filippinene beklaget i 2002 seksuelle overtramp begått av 200 prester siden 1982. (NTB)

Mer fra Dagsavisen