Verden

Høyreekstreme aksjonerte mot redningsbåt i Middelhavet

En høyreekstrem gruppe gikk nylig til aksjon mot en båt som redder liv i Middelhavet. Nå samler gruppen inn penger for å hindre redningsaksjoner.

Bilde 1 av 3

Rundt midnatt 12. mai gikk medlemmer av den høyreekstreme gruppa  Identitarian Group til aksjon mot redningsbåten Aquarius fra Leger uten grenser. Skipet fra Leger uten grenser redder migranter og flyktninger fra å drukne i Middelhavet. Aktivistene skal ha forsøkt å hindre redningsbåten fra å legge ut på oppdrag fra kai i byen Catania på Sicilia, ifølge Mashable og France24. Aquarius var på vei ut på oppdrag utenfor Libya, skriver Reuters.

De høyreekstreme aktivistene kom fra flere land i Europa. Med på aksjonen var også den kanadiske «alt-right»-journalisten Lauren Southern, som dokumenterte det hele for sine 294.000 følgere på Twitter, ifølge Reuters.

Den italienske kystvakten grep inn, og tvang aktivistene, som satt i  en motorbåt, på retrett, skriver Reuters. Det skal være første gang at redningsbåten Aquarius har blitt hindret på denne måten.

2.005 mennesker har omkommet i Middelhavet i år, ifølge FN. 23 prosent flere flyktninger og migranter har ankommet Italia i år sammenlignet med de fem første månedene i 2016.

Les også: – Ytre høyre vinner ordskiftet

– Samlet inn 700.000

Gjennom betalingstjenesten PayPal har grupperingen samlet inn 73.000 euro (nær 700.000 norske kroner), ifølge den tyske avisen Deutsche Welle.

Pengene skal, ifølge gruppa selv, finansiere en båt som skal hindre redningsoperasjoner i Middelhavet som drives av humanitære organisasjoner, som gruppa kaller «fiender av Europa». Gruppa hevder at den skal drive «identitarian rescue mission» utenfor Libyas kyst, der de skal «angripe humanitære organisasjoner når de bryter loven». De sier også at de skal plukke opp folk fra havet for så å sende dem tilbake til Libya.

Innsamlingsaksjonen pågikk i tre uker før PayPal stanset den. På Twitter har hashtagen #StopDefendEuropePaypal spredt seg i protest mot PayPals sene reaksjon. Et medlem av den høyreekstreme gruppa hevder overfor nyhetsnettstedet Rue 89 at de har lykkes i å få tak i noen av pengene før innsamlingen ble fryst.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Støttes av Sellner

26. juni postet den ekstreme høyre-grupperingen en video på YouTube der de hevder at de har kjøpt en båt. Båten, som gruppa hevder at de viser fram i videoen, ser ut som en ombygd fisketråler.

Den høyreradikale aktivisten Martin Sellner, som deltok i en debatt på Eldorado bokhandel i Oslo i mai, figurerer også i gruppas videoer.

– Alvorlig

Gruppas raske vekst skaper bekymring blant humanitære organisasjoner, som frykter at en ny framvekst av en nedbrytende aktivisme på høyrefløyen tar form i Europa, ifølge Deutsche Welle.

Forsker Pietro Castelli Gattinara ved Scuola Normale Superiore i Pisa i Italia er spesialist på ekstreme høyrebevegelser. Han har intervjuet medlemmer i Frankrike og Italia som er tilknyttet Identitarian Group. Til Dagsavisen sier han at aktivistene har snakket om angrep mot redningsskip i et års tid.

– Gruppa må overvåkes framover. Det er viktig å være klar over hvilke handlinger de begår, sier Gattinara om grupperingen, som han mener først og fremst har innflytelse i offentlig debatt.

– De gjør at en negativ fortelling om de humanitære redningsoperasjonene i Middelhavet reproduseres i offentligheten. Det er her de er effektive. De kan også påvirke andre ekstreme høyregrupperinger, sier Gattinara.

Gruppa framstår med et profesjonelt «medieprodukt», med bilder og videoer, for å få mediedekning. Det er bekymringsfullt, mener han.

Tidligere i år hevdet lederen for påtalemyndigheten i Catania på Sicilia at humanitære aktører samarbeider med menneskesmuglere. Dette er et argument som det ekstreme høyre har fremmet.

– Når denne type logikk omfavnes av en leder for en offentlig funksjon, er det alvorlig, sier Gattinara.

«Pragmatiske rasister»

Han sier at gruppa støtter en konspirasjonsteori der Europa overtas av muslimer og liberale verdier erstattes av islam. De fremmer en «kulturell rasisme», ikke en etnisk eller biologisk basert rasisme.

– De er pragmatiske rasister, som mener at visse kulturer ikke kan sameksistere. De sier at de ikke er imot islam i Midtøsten, men i Europa, sier Gattinara, og kaller bevegelsen «marginal».

De har en begrenset evne til å mobilisere eller å utgjøre noen reell trussel mot redningsoperasjonene når aksjonsbåtene deres er små, sier han.

Les også: Høyreorientert til bokhandel i Oslo – trues av demonstrasjoner

Sterke minner

– Det er ufattelig at utviklingen har kommet hit, sier Nils Mørk, kommunikasjonssjef i Leger uten grenser, om motaksjonene mot redningsaksjonene.

Sissel Overvoll var sykepleier på et redningsskip for Leger uten grenser i Middelhavet i slutten av 2015. Hun kaller utviklingen «ekstrem» og «trist».

– Vi er bekymret over at disse ekstreme gruppene skifter fokus bort fra det som er det reelle problemet, nemlig manglende europeiske redningsmekanismer som hindrer folk fra å drukne og trygge veier for å kunne søke asyl i Europa, sier hun.

I Norge sitter hun igjen med mange minner.

– Det var sterkt å plukke opp mennesker fra båter som verken var sjødyktige eller hadde nok bensin, og som ga folk to mulige utfall: Å omkomme eller bli reddet, sier hun.

Hun husker særlig en 11-åring fra Eritrea som ble reddet om bord. Han satt alene på det store redningsskipet. Foreldrene hadde omkommet på flukt til Europa.