Verden

Stockholm-siktet varetektsfengslet etter lastebilangrepet

Den terrorsiktede Rakhmat Akilov (39) erkjente skyld for lastebilangrepet i Stockholm da han ble framstilt for varetektsfengsling.

– Akilov erkjenner terrorkriminalitet og godtar å bli fengslet, sa 39-åringens advokat, Johan Eriksson, da fengslingsmøtet startet.

Ved 11.30-tiden tirsdag var det avgjort at retten godtok varetektsfengslingen av Akilov. Selve fengslingsmøtet gikk bak lukkede dører, fordi politiet la fram sine bevis.

Den 39-år gamle usbekeren kom til rettssalen med fengselsvesenets grønne klær og et grønt plagg over hodet. Han satt med bøyd hode, snudde seg ikke mot pressen og sa ingenting før dørene ble lukket i fengslingsmøtet.

– Dette gjør naturligvis etterforskningen enklere, men vi må også undersøke eventuelle medskyldige og stille dem til ansvar, sier innenriksminister Anders Ygeman.

Les også: Dragkamp mot mørke krefter

Omfattende sikkerhet

Fengslingsmøtet startet i Stockholm tingrett klokken 10 tirsdag. Det var et stort presseoppbud, og ifølge SVT ble det småknuffing mellom journalistene som ville sikre seg en plass. Området foran rettslokalet var sperret av.

– Det kommer til å være omfattende sikkerhetstiltak, på samme nivå som når saker med grov, organisert kriminalitet går for retten, sier Thomas Östman, sikkerhetssjef ved Stockholms tingsrett, til Ekot.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Flere bevis

Mistankene mot 39-åringen er svært sterke, ifølge politiet. Det finnes flere typer bevis som peker mot den mistenkte gjerningsmannen, både tekniske bevis, bilder og opplysninger fra Akilov selv, ifølge den svenske politidirektøren Dan Eliasson.

– Når det gjelder etterforskningen, føler jeg meg svært trygg på at vi har rett gjerningsmann som kjørte lastebilen, sa Eliasson på en pressekonferanse mandag.

Fire drept i angrepet

Fire personer ble drept i angrepet. De fire var en svensk jente i skolealder, en kvinne fra Uddevalla, en 41-årig britisk mann og en kvinne fra Belgia. Ni personer er fortsatt innlagt på sykehus. For to av dem er tilstanden alvorlig.

En annen person som ble pågrepet i saken søndag, må framstilles for varetektsfengsling innen onsdag formiddag. Vedkommende er i likhet med Akilov siktet for terrorforbrytelser og drap.

Saken etterforskes fortsatt, og politiet varsler at det kan ta opp til et år før tiltalen er klar. (NTB)

Mer fra Dagsavisen