Verden

Netanyahu mistenkes for korrupsjon

Knapt ett år etter at forgjenger Ehud Olmert ble sendt i fengsel, begynner korrupsjonsmistankene å hope seg opp rundt statsminister Netanyahu.

Bilde 1 av 2

JAFFA (Dagsavisen): Tidligere statsminister Ehud Olmert ble i fjor dømt for, relativt sett, ganske milde forbrytelser. Blant annet hadde han latt forskjellige frivillige organisasjoner i USA betale for samme foredragsreiser. Hos statsminister Benjamin Netanyahu dreier det seg derimot også om større saker, som ubåtkjøp, storpolitikk og milliardkontrakter.

Tvilsomme menn

De siste ukene har israelsk presse avslørt at Netanyahu presset gjennom kjøpet av tyskbygde ubåter til en pris av hele 1,3 milliarder dollar, til tross for at militærledelsen understreket at Israel ikke trengte dem. Mistanken om at økonomisk vinning kunne være et motiv vokste da det ble kjent at advokaten som representerte det tyske selskapets interesser nettopp var Netanyahus egen rådgiver, David Shimron.

Men det stoppet ikke der. Netanyahu har mottatt store pengesummer fra tvilsomme forretningsmenn i Frankrike, som nå er stilt for retten i Paris anklaget for svindel og til og med drap. Netanyahus sønn, Yair, har reist rundt i verden i privatfly og bodd på luksushotell, betalt av en amerikansk milliardær.

Flaskepant

Det dreier seg også om mindre saker. Ekteparet Netanyahu blir anklaget for å ha latt staten betale en privat hjemmehjelp til faren til Sarah, statsministerens kone. Sarah blir til og med anklaget for å ha latt panten for flasker i den offisielle residensen gå i egen lomme. Ekteparet er nå målskiver for satire og spøker. Utenfor et supermarket nær deres residens sto det lenge en stor kartong, med den påskrevne teksten: «Flaskeinnsamling for Sarah.»

Likevel er det ikke sikkert at noe formelle lovbrudd er gjort.

– Når det gjelder sakene som angår Benjamin Netanyahu alene, er jeg ikke sikker på at etterforskerne har nok til å ta ham. Med Olmert var det jo cash og konvolutter, noe slikt har vi ikke med Netanyahu, foreløpig. Hittil foreligger ingen bevis på at penger har gått i hans lomme. Det stinker kanskje, men spørsmålet er om det er begått noen formelle lovbrudd, kommenterer Eran Lerman, en gammel ringrev i israelsk politikk.

Lerman har vært rådgiver for tidligere statsministere, og har vært med på å utforme både Israels forsvars- og utenrikspolitikk. I dag er han tilknyttet Begin-Sadat senteret for strategiske studier.

– Politisk sett er det ingen tvil om at Netanyahu blør. Han er i ferd med å miste kontrollen over eget parti. Han oppfører seg som om han anser seg selv for å være i faresonen. Men ennå gjenstår det å se om påtalemyndigheten kan finne noe håndfast som kan klistres til ham, sier Eran Lerman til Dagsavisen.

Fremholder uskyld

Selv forsøker Netanyahu likevel å signalisere ro.

– Ingenting vil komme ut av disse sakene. Ganske enkelt fordi det ikke er noe å finne, sa Netanyahu i en pressemelding nylig. Men akkurat når det gjelder det omstridte ubåtkjøpet, har saken tatt en uventet vending i de siste dagene. Tidligere i uka ble det kjent at et statseid iransk selskap faktisk var deleier i det tyske verftet ThyssenKrup, og sitter på rundt fem prosent av aksjene.

Israelske medier spør nå om Iran, Israels hovedfiende nummer 1, kanskje har fått tilgang til militærhemmelighetene skjult i ubåtene. Ikke bare det, ubåtene er myntet på nettopp Iran, og skal gi Israel en såkalt Second Strike Capability. Det vil si at skulle Israel bli forsøkt tilintetgjort i for eksempel et atomangrep, skal angriperen vite at Israel fremdeles vil kunne slå tilbake – fra havet. Av den grunn er minst en av Israels ubåter til enhver tid utenfor Israels territoriale farvann.

– Men dette er jo en enorm blemme fra det israelske forsvarsdepartementets side. Men samtidig, det er ikke slik at man har så mange ubåtprodusenter å velge mellom. USA lager ikke konvensjonelle ubåter. Dermed hadde man ikke, hvis vi faktisk trengte ubåter, noe annet valg enn å gå til Europa, sier Lerman.

Mer fra Dagsavisen