Verden

Økt press i spansk floke

Sosialistpartiet er under press til å gi etter i det spanske politiske kaoset som har vart i trekvart år. Blir det ikke enighet, kan det gå mot valg ved jul.

Bilde 1 av 2

De neste ukene er avgjørende dersom spanske velgere skal slippe å gå til valglokalene for tredje gang på et år: Landet har ikke hatt en valgt regjering på snart ni måneder, og nå har de politiske partiene kniven på strupen – igjen. Blir det ikke enighet i løpet av høsten, er det duket for nytt valg i desember, i verste fall på selve juledagen, 25. desember.

Lammelsen pågår samtidig som et kriserammet Spania forsøker å reise seg økonomisk.

Professor Manuel Arias Maldonado ved Universitetet i Malaga mener det et kun er et spørsmål om tid før situasjonen går ut over økonomien i en sårbar «rekonvalesenstid» for landet.

– Så langt har det ikke skadet økonomien, og derfor fortsetter den fastlåste situasjonen. En god økonomisk situasjon har skapt et politisk rom for politisk lammelse. Men i det lange løp, særlig når man ikke klarer å vedta et budsjett, vil ting bli verre. Og da vil en regjering bli dannet, sier Maldonado til Dagsavisen.

Tapte

Det er avstemningene i Kongressen i forrige uke som igjen har ført til at det er handlingslammelse i spansk politikk. Kongressen skulle da stemme over om man ville støtte en regjering ledet av fungerende statsminister Mariano Rajoy fra det konservative partiet Partido Popular (PP). Men det lyktes ikke Rajoy å sikre flertall.

Rajoy har styrt midlertidig siden desember i fjor, siden ingen partier fikk flertall og det ikke har lykkes spanske partier å bli enige om en regjering som har støtte i nasjonalforsamlingen. Nyvalget i juni førte ikke til noen endring av situasjonen. PP ble størst i begge valgene, men fikk ikke rent flertall.

Mest presset av alle partier er nå Sosialistpartiet PSOE. Årsaken er at partiet kan sørge for at landet får en regjering, dersom det går med på ikke å stemme imot en Rajoy-ledet regjering, som er det mest realistiske regjeringsalternativet. Rajoys parti PP har gjort en avtale med sentrumspartiet Ciudadanos om å danne regjering, men mangler fremdeles seks ekstra seter for å få flertall. Om Sosialistpartiet hadde avstått fra å stemme, ville Rajoy sikret seg regjering.

Men Sosialistpartiet har gang på gang sagt det ikke vil støtte en Rajoy-ledet regjering, og partileder Pedro Sanchez ønsker ikke å vike fra dette standpunktet.

– Vi kan ikke støtte det vi ønsker å forandre, gjentok Sanchez nylig.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Økt press

Likevel er lammelsen i spansk politikk nå så stor at det er økt press mot Sosialistpartiet. Selv innenfor partiet mener flere regionale ledere at Sosialistpartiet må sette stabiliteten i landet først. En av dem som har bedt om dette er tidligere statsminister Felipe Gonzáles fra Sosialistpartiet.

Manuel Arias Maldonado tror en snuoperasjon fra Sosialistpartiet sitter langt inne.

– Nyvalg virker fortsatt som det mest sannsynlige utfallet, men presset på Sosialistpartiet kan øke også: dersom meningsmålinger viser synkende støtte til dem fordi de står på sitt, kan de endre kursen og avstå fra å stemme på en Rajoy-regjering, og dermed la Rajoy danne regjering, sier Maldonado.

Sosialistpartiet har selv gjort forsøk på å skaffe støtte til å danne regjering. Partiet ble nest størst i begge valg. I mars fikk Pedro Sanchez til en avtale med Ciudadanos om at Sanchez kunne danne regjering, men fikk ikke nok støtte. Sosialistpartiet vil dessuten ikke styre med Podemos i regjering, siden Podemos har åpnet for en folkeavstemning om uavhengighet for regionen Catalonia, noe Sosialistpartiet er sterkt imot.

Dermed er det lite sannsynlig at Sanchez selv klarer å danne regjering.

– Så langt har ideologiske hensyn hindret at Sosialistpartiets velgere har straffet partiet. Men Sanchez´ posisjon er uholdbar, siden han ikke kan tilby noe alternativ og samtidig hindrer en regjering å bli dannet. Derfor kan partiet ta skade av dette til slutt. De har ikke erkjent at den nye situasjonen tvinger dem til å komme til enighet med PP. De prøver å unngå det for enhver pris, sier Maldonado.

Sosialistpartiets dilemma er vanskelig. Dersom det lar PP få makten igjen, vil partiet kunne bli straffet av egne velgere for å forlatt sine prinsipper, men om det ikke sørger for en regjering, vil det få skylden for at lammelsen fortsetter. Spanske velgere er lite lystne på enda et valg.

– Sosialistpartiets drøm er at det blir et tredje valg, at PP og Ciudadanos får nok stemmer til å styre alene, slik at de slipper å bestemme seg. Men det vil ikke skje, tror Maldonado.

Valgreglene tilsier at neste valg vil falle på selve juledagen, 25. desember. Dette er såpass upopulært at begge de to største partiene støtter en endring i loven slik at datoen kan bli 18. desember – dersom de ikke blir enige i løpet av de neste ukene.

Mer fra Dagsavisen