Verden

Syria ber verden om hjelp

Syriske leger i Aleppo ber desperat USA om hjelp. Det kan de se langt etter, sier Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit.

Bilde 1 av 4

I måneder har det rast voldsomme kamper i Aleppo. Byens befolkning er fanget i angrepene og den humanitære krisen er kjent for alle, likevel griper ingen inn. Nå har en gruppe leger i Aleppo sendt et desperat brev til USAs president Barack Obama der de ber om at USA griper inn i Syria, stanser bombeangrepene og forhindrer at byen og folket blir beleiret.

– Det som smerter oss mest, som leger, er å velge mellom hvem som skal leve og hvem som skal dø. Små barn bringes noen ganger inn til våre akuttmottak med så store skader at vi må prioritere de som har størst sjanse for å overleve, eller fordi vi rett og slett ikke har utstyr til å hjelpe dem, skriver legene i brevet som blant annet nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til.

– USA griper ikke inn i Syria alene. Det er helt klart, sier Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit.

– Den eneste måten å få en tvunget stans i kamphandlingene i Aleppo på er om Sikkerhetsrådet autoriserer det. Fire av fem vetomakter er allerede til stede i Syria, det er de som kan autorisere dette, sier hun.

Les også: Farlig overalt i Syria

Uten drikkevann

Så hvorfor gjør ikke FNs sikkerhetsråd noe? Da må vetomaktene autorisere maktbruk mot partene i Syrias borgerkrig. Så lenge forhandlingene ikke er inne i et bedre spor er det ansett som en veldig farlig vei å gå i Midtøsten nå, mener Hellestveit.

I tillegg spiller det en åpenbart viktig rolle at vetomaktene i Sikkerhetsrådet støtter hver sin side i krigen. Mens USA, Frankrike og Storbritannia støtter motstanderne av Bashar al-Assads regime, støtter Russland og Kina sin allierte Assad.

– Sikkerhetsrådet kunne blitt enige om å autorisere humanitære soner som russere og amerikanere i fellesskap skal ha kontroll på. De er nå i forhandlinger om å drive koordinerte flyoperasjoner mot IS. Det betyr at de kan samarbeide militært. Spørsmålet da er om de kan tillate at en situasjon som Aleppo fortsetter uten å gjøre noe, sier Hellestveit.

FN advarer nå mot en katastrofe som kan ramme hele befolkningen i Aleppo om ikke kamphandlingene stanser og humanitær hjelp slipper inn. Byen har allerede vært uten drikkevann i flere dager.

Aleppo er delt mellom en opprørskontrollert del i øst og en regimekontrollert i vest.

Med hjelp av russiske bombefly startet det syriske regimet en offensiv mot de opprørskontrollerte områdene i vinter. I juli beleiret regimet byen, men i helgen greide opprørerne å bryte beleiringen. De har foreløpig ikke klart å få inn forsyninger langs denne ruta, ifølge Der Spiegel.

Regimet har svart med voldsomme hevnangrep på de opprørskontrollerte områdene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Våpenhvile

FN har bedt om en to dagers våpenhvile. Russland har tilbudt en daglig tre timers våpenhvile, men meldinger fra bakken avviser at det var stans i kamphandlingene i går.

– Granatangrepene fortsetter, den russiske propagandaen er en løgn, sier Mahmoud al-Shami i Øst-Aleppo til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Lege Morten Rostrup i Leger uten grenser sier den humanitære situasjonen i byen er ekstremt alvorlig.

– Angrepene på sykehusene betyr at folk i Aleppo snart ikke får noe helsehjelp. Kapasiteten er sprengt og utstyret brukt opp. Beleiringen av Aleppo gjør at skadde ikke kommer ut, og vi får ikke sendt forsyninger inn. Dette kan ikke fortsette, sier han.

Leger uten grenser støtter fire sykehus i den østlige delen av Aleppo med forsyninger. De har ikke selv leger i byen, det er farlig, men også nærmest umulig å slippe inn. De har kun tilgang til opprørskontrollerte områder i Syria fordi regimet i Damaskus nekter å gi adgang.

Morten Rostrup mener han aldri før har sett så mange angrep på sykehus som nå.

– Å angripe helsepersonell og infrastruktur er blitt en del av en militær strategi. Hvis du ikke får drept fienden umiddelbart skal du sørge for at de skadde ikke får legehjelp, det er en måte å drepe langsomt på. Det er selvfølgelig fullstendig uakseptabelt og et ekstremt brudd på folkeretten, sier han.

– Hvem er det som bomber sykehusene?

– Det er mange mistanker, vi krever et internasjonalt system som må granske hvem som står bak og stille dem til ansvar.

Les også: Nye kamper om Aleppo

Mer fra Dagsavisen