Verden

Hjelpen uteblir

Solidariteten svekkes i en verden herjet av kriser. I Irak truer en humanitær krise.

JAFFA (Dagsavisen): Aldri før i moderne historie har så mange mennesker vært på flukt. Hele 60 millioner mennesker lever uten et fast hjem, ifølge hjelpeorganisasjonen International Rescue Committee.

Samtidig som behovet for internasjonal hjelp har vokst seg rekordhøyt, vender stadig flere vestlige land oppmerksomheten heller innad. Terrorangrep på hjemmebane skaper større fremmedfrykt, og både brexit i Storbritannia og Donald Trump i USA bidrar til å snu fokuset hjemover.

– Det er få som nå er villige til å høre om problemene til sivile i Irak. Dette er mennesker som trenger hjelp nå, ikke i morgen. Men med alt som skjer i Europa og andre steder, er det som om få tenker på disse menneskene, sier Becky Bakr Abdullah, fra Den norske flyktninghjelpen, i Bagdad.

Svekket solidaritet

– Vesten starter kriger, men er ikke like villige til å hjelpe. De som lider mest, de sivile, blir glemt, sier hun i et intervju med Dagsavisen. I forrige måned, under de harde kampene mellom terrorgruppa IS, Den islamske staten, og irakiske regimestyrker rundt byen Fallujah, forsøkte Flyktninghjelpen å hjelpe sivile, men manglet ressurser.

Ny offensiv

Nå gjør verdenssamfunnet, med USA i spissen, seg klar til det som skal bli et langt større slag i Irak de neste månedene. Sist torsdag møttes utenriks- og forsvarsministre fra hele 40 land i Washington for å forberede det som skal bli et omfattende angrep mot Mosul, Iraks nest største by, som fremdeles er under IS-kontroll.

USAs utenriksminister John Kerry var i helgen overbevist om at de irakiske styrkene, støttet av USA og andre land, vil lykkes i å gjenerobre byen, der det bor over to millioner mennesker.

– Jeg er sikker på at vi vil lykkes. Vi vil frata IS sin geografiske base, lovte Kerry etter toppmøtet i Washington.

Hos Flyktninghjelpen vokser bekymringen for de sivile.

– I Fallujah var 50.000 sivile fanget i kryssilden i kampene mellom IS og de irakiske styrkene. I Mosul kan ti ganger så mange mennesker bli fanget i krigssonen. Her trenges omfattende forberedelser. Utfartsveier for sivile må klargjøres, sier Abdullah.

Ifølge Flyktninghjelpen er det ventet at 1,2 millioner mennesker trolig vil flykte fra Mosul når byen blir angrepet. For å gi dem krisehjelp vil det trenges minst 280 millioner dollar, men pengene uteblir fra europeiske regjeringer. Internasjonale hjelpeorganisasjoner snakker nå om en ventet humanitær katastrofe.

Mer fra Dagsavisen