Verden

Frykter ny flyktningrute

Mens verden er opptatt med Syria, har situasjonen i Libya tilspisset seg igjen. EU frykter en ny flyktningstrøm over Middelhavet.

JERUSALEM (Dagsavisen): I forrige uke alene stanset italienske fartøy båter på havet med over 4.000 flyktninger ombord.

Plutselig, av frykt for at nye titusener skal ankomme Europa, ønsker EU å stabilisere Libya, om mulig.

I helgen var Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier i Tripoli, og diskuterte etableringen av en ny libysk militærstyrke. Styrken skal trenes i utlandet på grunn av ustabiliteten i landet.

Les også: Afghansk leir midt i Athen

EU-møte om situasjonen

– Jeg tror det er realistisk å si at vi må starte opplæringen utenfor Libya, sa Steinmeier etter samtaler med den nye samlingsregjeringen i landet.

I dag møtes EUs utenriksministere for blant annet å diskutere den prekære situasjonen i Libya. Men i motsetning til avtalen EU inngikk med Tyrkia om Syria-flyktningene, har ikke Brussel noen stabil partner i Libya. Frykten vokser i EU for at flyktningene bare vil fortsette å komme.

– Det vi nå står overfor er en evig og mangesidig kamp som aldri vil ta slutt, sa Donald Tusk, lederen av Det europeiske rådet, og tidligere president i Polen.

EU brukte måneder på å framforhandle avtalen med Tyrkia om en returnering av flyktningene som hadde funnet veien fra Syria til Hellas. Men ettersom Libya er krigsherjet, er det ennå ikke klart om flyktninger i det hele tatt vil kunne returneres dit.

Brussel ser for seg en repetisjon av fjorårets scener der mer enn en million flyktninger ankommer Europa, denne gangen fra Libya. Men ifølge EU skal ikke de fleste være libyere, men statsborgere fra andre afrikanske land.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Lederes feilgrep

Krisen i Libya er imidlertid ingen naturkatastrofe. Den er ene og alene et resultat av forskjellige statslederes beslutninger. I februar 2011 startet opprøret mot lederen Muammar Gaddafi. Diktatoren hadde styrt Libya med brutal hånd i 42 år.

Gaddafi svarte opprørerne med bombing fra luften. Han beskrev demonstrantene som «rotter», som skulle tilintetgjøres. Kort tid etter besluttet NATO, inkludert både USA og Norge, å blande seg inn i krigen som herjet.

Vestlige jagerfly bombet mål tilknyttet regimet, og etter noen uker flyktet Gaddafi og regimet kollapset. Gaddafi selv ble fanget og drept på en nesten øde ørkenvei.

Med Gaddafis død stanset Vesten sin involvering.

Inn i det politiske vakuumet som oppsto strømmet en rekke militante grupper til. Ofte var de tilknyttet landets forskjellige stammer eller islamistiske grupper. Resultatet ble en ikke-fungerende stat, som siden bare har skapt mer kaos i regionen.

I mange måneder hadde landet til og med to regjeringer. Den internasjonalt anerkjente regjeringen ble kjeppjaget fra Tripoli da en sterk milits overtok makten. Men selv om en samlingsregjering nå styrer, måtte regjeringsmedlemmene ankomme Tripoli med båt, ettersom militser hadde stengt den internasjonale flyplassen.

Slik var det for nøyaktig ett år siden: Italia tar imot ti skip på én dag

Diplomatisk fallitt

USAs president Barack Obama beskrev nylig involveringen i Libya som hans største feilgrep noensinne. I et intervju med Fox News tidlige i måneden, innrømmet Obama at USA ikke hadde planlagt hva de skulle gjøre etter krigen.

– Det at vi ikke planla for tida etter det jeg mener var en riktig innblanding, var den største feilen, sa Obama i det som raskt ble sett på som en sjokkerende erklæring.

Mange tusener er blitt drept, og USA innrømmer at de ikke engang planla noe.

Ikke alle, spesielt i Midtøsten, kjøper denne ansvarsfraskrivelsen i USA.

Den blinde kraften

– USAs politikk i Midtøsten styres i stor grad fra Israel. Og det er i Israel interesse å ødelegge alle trusler mot seg. Det var Israel som fikk Washington til å bombe Libya, sier professor Walid Kazziha helt alvorlig.

Professoren er en respektert statsviter fra Det amerikanske universitetet i Kairo.

Ifølge den kjente professoren er det Israel som har forårsaket kaoset som i disse dager hersker i land som Syria, Jemen og Irak.

– Det vi er vitne til er en slags blind kraft som herjer, sier professor Kazziha til Dagsavisen.

Også Kazziha tilhører eliten, og er ikke på noen måte tilknyttet et marginalt islamistmiljø.

IS vokser fram

Tilbake i Libya vokser nå nye trusler fram. Landet, som ikke er mer enn 400 kilometer fra EU-landet Malta, er i ferd med å bli et nytt senter for IS, den islamske staten.

De ekstreme islamistene er på defensiven i Syria og Irak, der de utsettes for intense bombeangrep. Mange av jihadistene har funnet veien til Libya, og har etablert seg i ørkenen. IS har åpent oppfordret sine krigere om nå å reise til det Nord-afrikanske landet.

Reportasje: Seglar på dødens hav

Mer fra Dagsavisen