Verden

Bill Clinton samler valgstøtte til kona Hillary

– Hun vet hva som skal til, sier Bill Clinton om kona Hillary Clinton. Demokratene håper den tidligere presidenten kan øke entusiasmen for Hillary.

Bilde 1 av 6

BROOKLYN (Dagsavisen): Det er tidlig ettermiddag i kirken St Gabriel’s Episcopal Church i Brooklyn. Tidligere president Bill Clinton er på sin andre valgkampstopp for dagen, etter et besøk på et jødisk aldershjem på morgenkvisten.

Det er duket for primærvalg i New York neste uke, og Hillary Clintons valgkampteam har satt alle kluter til for å vinne. Mens Hillary Clinton har vært New York-senator i åtte år, er både rivalen Bernie Sanders og republikaneren Donald Trump herfra; Sanders fra Brooklyn, Trump fra Queens. Bill Clinton er selv fra Arkansas i sør, men han er populær blant kirkegjengerne i Lefferts Gardens, et karibisk nabolag omtrent midt i Brooklyn.

– Han er min nummer én. Bill er min favorittpresident, sier Jocely Downs på vei inn i kirken, med en stor blå Hillary-plakat i hånda.

Les også: Årets presidentvalgkamp er tidenes dyreste

Tilgitt Clinton

Den lille mursteinskirken er fylt til randen, og med unntak av bakerste benk, som er reservert for pressen, er så godt som alle her svarte.

Hillary Clinton leder knapt foran rivalen Bernie Sanders på nasjonale meningsmålinger, men ligger langt foran i New York. Mens Sanders har bred oppslutning blant USAs unge, har USAs minoriteter slått ring rundt Clinton. Nær 70 prosent av svarte velgere i New York sier de foretrekker Clinton framfor Sanders. Ekteparet Barbara og Carlyle Miller har alltid likt ekteparet Clinton.

– Vi kaller Bill den første svarte presidenten, sier Barbara Miller fornøyd.

Han har fått kritikk for at å ha innførtt en knallhard fengselsreform, som har gitt USA flere mennesker i fengsel enn noe annet land. Både Hillary Clinton og Sanders sier reformen var en feil, og Bill Clinton brukte også tiden i kirken på å understreke at for mange unge minoritetsmenn sitter bak lås og slå for små lovbrudd. Men blant det store flertallet av minoritetsvelgere er Bill Clinton fortsatt en helt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Bedre enn Obama

– Han var den første presidenten som snakket til oss, til svarte amerikanere, som om vi var verdt noe, forklarer Barbara Miller.

– Han var den beste presidenten USA har hatt på 50 år. Obama kommer på andreplass, forter Carlyle Miller seg å si.

Begge har stemt på Bill Clinton, Barack Obama og nå Hillary Clinton.

– Jeg er en lojal demokrat. Hillary Clinton vil bli en god president, og det at hun kommer til å få støtte og råd fra Bill gjør henne enda sterkere, sier Carlyle Miller bestemt.

Les også: Hillary Clinton vil knuse det tjukkeste glasstaket

Fortsatt tyngde

Med årene har den karismatiske Bill Clinton, som var president fra 1993 til 2001, roet seg litt. Han er veganer, er blitt tynnere og snakker lavere enn før. Men han får fortsatt forsamlinger til å juble. Han snakker om behovet for utdanning, jobber og utenrikspolitisk erfaring. Han nevner øystatene i Karibia flere ganger.

– Clinton er som en aldrende baseballspiller. Han er forbi sine beste år, men han er fortsatt veldig god, sier Jonathan Keller, professor ved Manhattan College i New York.

Keller minner om at Clinton fornærmet mange afroamerikanske velgere i 2008, da han drev valgkamp for kona mot Barack Obama. Det er først og fremst den eldre garde som elsker Bill Clinton.

– De eldre husker Clinton-årene som gode år. Det var før terrorangrepene 11. september 2011 og økonomien var god, sier Keller til Dagsavisen.

Les også: Nøkkelseirer til Sanders og Cruz

Generasjonskløft

Det er stort sett pensjonister som har funnet veien til St Gabriel’s Church denne ettermiddagen. USAs yngre velgere jubler i stedet for Bernie Sanders, som fronter mer progressiv politikk – som gratis utdanning og offentlig helsevesen. Barbara og Carlyle Miller kommer fra samme nabolag som Bernie Sanders, og liker mannen. Men de har liten tro på at gratis utdanning er mulig.

– Bernie er en bra mann. Men dette er et kapitalistisk land, sier Carlyle Miller.

Sanders er valgets outsider, og mangler støtte blant etablissementet i det demokratiske partiet som har gjort lite for å skjule sin støtte til Hillary Clinton. Sanders har skapt langt mer entusiasme så langt i valgkampen. Men blant tilhørerne i Brooklyn får Bill Clinton blodet til å bruse.

– Jeg er overveldet! Tenk at Bill kom hit. Og tenk at vi kommer til å få en kvinnelig president, sier Jean DeSuza (81), dansende ut av kirken etter Clintons tale.

Japanske Sokoni Egi (48) har tatt åtte måneder fri for å jobbe frivillig for Clintons valgkampteam. Hun satt på femte rad i kirken, og holdt på å dåne.

– Jeg ble nesten forelsket i ham. Han er fantastisk, sier Egi, som sier Bill Clinton forandret livet hennes, etter at hun først så ham tale i 1992. Han gjorde så sterkt inntrykk at hun bestemte seg for å studere talekunst, og hun jobber nå som talekonsulent i Tokyo.

– Jeg er her for å si takk, sier Egi.

Les også: Blir det første... kvinne, jøde eller latino i Det Hvite Hus?