Verden

Alene i flyktningstriden

Kansler Angela Merkel har gått fra å være beundret og hyllet til utskjelt og svekket i flyktningkrisen.

Kansler Angela Merkel møter press fra alle kanter for sin håndtering av flyktningtilstrømmingen til Tyskland. Populariteten stuper, hennes egne partifeller mener hun må snu og stramme inn og hun står alene blant partnerne i Europa. FOTO: MICHAELA REHLE / NTB SCANPIX

Rett før jul ble kansler Angela Merkel kåret til årets person i tidsskriftet TIME. Hennes åpne og solidariske håndtering av flyktningkrisen var helt sentral i begrunnelsen for utnevnelsen. En måned senere er det meste forandret. Merkels popularitet har stupt og hun møter press fra alle kanter på å få ned antallet asylsøkere. Særlig har presset fra hennes egne i det konservative partiet CDU og hos regjeringspartnerne CSU og det sosialdemokratiske partiet SPD økt kraftig.

Kritikken mot Merkel er alvorlig fordi det er en helt ny situasjon, sier Tyskland-ekspert Josef Janning ved tenketanken European Council on Foreign Relations (ECFR).

– Merkel er en utypisk leder for CDU, men hun har vært ekstremt suksessfull og en ubestridt leder med mye støtte i eget parti, sier Janning til Dagsavisen.

ANALYSE: Vil hun klare det?

Asylopprør

Kjernen i flyktningstriden handler om Merkels åpne grenser-politikk overfor flyktningene som kommer til Europa. Tyskland tok imot 1,1 millioner asylsøkere i fjor, og tilstrømmingen fortsetter.

Motstanderne av Merkels politikk mener grensen er nådd, det tyske mottakssystemet knekker sammen.

Politikeren Horst Seehofer, leder for CDUs søsterparti CSU i Bayern, leder an i stormen mot Merkel. Han mener regjeringen må sette en øvre grense på maksimalt 200.000 asylsøkere i år.

Tidligere denne uka sendte 40 folkevalgte i Merkels parti CDU brev til kansleren der de ber om en innstramming: «Sett i lys av utviklingen de siste månedene, kan vi ikke lenger snakke om en stor utfordring. Landet vårt er i ferd med å bli overveldet», skriver de i brevet som nyhetsbyrået AFP har fått.

Også transportminister Alexander Dobrindt går imot sin egen regjeringssjef, i et intervju med nettstedet Merkur sier han at Tyskland ikke lenger kan vise verden et «vennlig ansikt» og må begynne å forberede for å stenge grensene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Snur ikke

Men Merkel avviser både stengte grenser og å sette et tak på hvor mange flyktninger Tyskland skal ta imot i år. Likevel er hun nødt til å få ned asyltallene, sier analytiker Josef Janning.

– Merkel kommer ikke til å gi etter og snu på grunn av presset, det er ikke hennes stil. Men hun kan ikke overleve om hun ikke får kontroll på problemet. Antallet asylsøkere må ned, spørsmålet er hvor mye som vil monne for kritikerne, sier han.

Tyskland-kjenner Kate Hansen Bundt tror Merkel vil forsøke å løse flyktningstriden og begrense antallet migranter til Tyskland på tre måter:

Forhandle med Tyrkia. Tyrkia er blitt lovet 3 milliarder euro av EU for å begrense antallet migranter til Europa. Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu var på besøk hos Merkel i Berlin i går.

Finne en løsning på krigen i Syria, Tyskland deltar militært i krigen mot terrorgruppa IS.

Jobbe for byrdefordeling i flyktningkrisen internt i EU. Dette har vært Tysklands politikk siden i fjor sommer og har så langt ikke ført fram.

Masseovergrepene i Köln nyttårshelga kan ha vært utslagsgivende for stemningsskiftet i Tyskland, men den gryende kritikken mot Merkels flyktningpolitikk begynte allerede tidligere i fjor høst, mener Bundt.

– Merkel er kjent for å være en rasjonell politiker, men her synes det som hun fører en politikk basert på følelser og et slags moralsk imperativ der Tyskland var nødt til å ta imot mennesker på flukt fra krig og nød. Hun brøt EUs regelverk for å drive denne politikken og påførte dermed Europa samme politikk. Det har økt motstanden mot henne i øst, sier Bundt.

LES OGSÅ: Under press fra alle kanter

Blir stående

Selv om asylopprøret er alvorlig, er det ikke sannsynlig at det vil føre til Merkels fall, mener både Janning og Bundt. En viktig forklaring er at det ikke finnes noen reelle alternativer til Merkel i partiet. Spiegel Online lanserer den 73 år gamle finansministeren Wolfgang Schäuble, som en mulig kandidat, men han er neppe en partileder for framtida. Nyvalg er trolig heller ikke et alternativ. Det ville være en gavepakke for høyrepopulistene i det ferske partiet Alternativ for Tyskland som har klatret på meningsmålingene.

Kritikerne har heller ikke noe reelt alternativ til en annen politikk, sier Janning.

– Det finnes ingen annen plan. Tyskland er i midten av alt, det går ikke å stenge grensene som Østerrike og Ungarn, da ville Schengen eksplodert dagen etter.

LES OGSÅ: Gir etter for flyktningpress