Verden

Vil hun klare det?

ANALYSE: Angela Merkel ville dytte Europa mot en mer human respons på flyktningkrisen. I stedet øker nå motstanden på hjemmebane om at det er veien å gå.

Det er ikke mange ukene siden hele verden ble rørt av Tysklands varme reaksjon på flyktningkrisen i Europa. Folket tok flyktningene imot med åpne armer. Og kansler Angela Merkel var imponerende tydelig – hennes mantra om at Tyskland greier dette, gikk verden rundt. Det insisterer hun på fortsatt, men rundt omkring henne murres det. De som mener grensen for hvor mange flyktninger og migranter Tyskland kan klare er nådd, snakker høyere og sterkere enn før. På meningsmålingene daler Merkels popularitet, og kritikken kommer også fra hennes egne, både fra partiet og regjeringen. Det er ikke hverdagskost for en regjeringssjef som styrer mot en fjerde kanslerperiode uten reelle utfordrere. Politiske analytikere mener flyktningene er i ferd med å bli Merkels første, store politiske krise.

Den mest høylytte motstanderen sitter i Tysklands rikeste delstat Bayern og leder Merkels søsterparti CSU. Populisten Horst Seehofer er den tyske regjeringens Per Sandberg. Politikken er ute av kontroll, mener han og har truet med å klage regjeringen inn til den mektige grunnlovsdomstolen om ikke grensene stenges og antallet flyktninger bremses. Ifølge den tyske avisen Bild forventer myndighetene nå at antallet flyktninger og migranter kan komme opp i 1,5 millioner mennesker i år. Uforholdsmessig mange av dem kommer til nettopp Bayern i sør. Seehofer har greid å overtale moderpartiet til å gå med på såkalte transittsoner langs Tysklands yttergrenser. Her skal flyktningene tas imot og oppbevares til asylsøknaden deres er behandlet. De som ikke har rett på beskyttelse skal umiddelbart ut igjen uten å ha satt foten på tysk jord. Merkels sosialdemokratiske regjeringspartner SPD vil ikke ha det og mener forslaget høres ut som forvaringsleire, et ord som ikke klinger godt i Tyskland.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

På EU-toppmøtet om flyktningene tidligere i uka ble det også klart at Merkel sliter med å få gjennomslag. Flyktningkrisen setter Europa på historiske prøvelser, sa hun, men i mange medlemsland møter hun en kald skulder. Den tyske kansleren har ikke samme tyngde i flyktningspørsmålet som i Hellas-krisen, skriver den konservative avisen Die Welt. Etter måneder med forhandlinger stritter særlig Øst-Europa fortsatt imot og nekter å ta imot flere flyktninger. Resultatet fra EU-toppmøtet er langt unna Merkels mantra om at vi greier det, i stedet har festning Europa overtaket. Debatten handlet framfor alt om hvordan Europa skal sikre grensene og hindre flere flyktninger i å komme hit. Tyrkia er nøkkelen, og denne helgen er Merkel i Ankara for å diskutere hvordan EU og Tyrkia kan sørge for at flere flyktninger blir værende der.

LES OGSÅ: Mangler hus til flyktningene

Noen tyske velgere har vendt Merkel ryggen, men fallet på meningsmålingene er ikke dramatisk, ledelsen er fortsatt overlegen. Flertallet vil fortsatt vise flyktningene som kommer et vennlig fjes. Politikkommentator Roland Nelles i Der Spiegel mener Merkels sterkeste kort er at velgerne stoler på henne, hun viker ikke fra det hun står for. Det blir viktigere enn noen gang i flyktningkrisen.

Mer fra Dagsavisen