Angela Merkel. FOTO: NTB SCANPIX

Under press fra alle kanter

Kansler Angela Merkel greier verken overbevise egen regjering eller EU-naboene i flyktningkrisen.

«Jeg elsker deg Tyskland. Og jeg elsker deg, Merkel.» «Angela Merkel! Oh, mama.»

Det er ingen tvil om hvem som er favorittpolitikeren til flyktningene som venter ved den tysk-østerrikske grensen ved byen Braunau. Temperaturen er rett over frysepunktet, men flyktningene holder varmen med luer, tepper og sang i videoen på nettsiden til avisen Die Welt. De kaller Merkel «en god jente» og takker Tyskland for å ta imot så mange mennesker på flukt.

Men blant Merkels egne er ikke de varme følelsene for kansleren like sterke lenger. Uroen for at Tyskland har tatt på seg en for stor oppgave i Europas flyktningkrise brer om seg. Merkels popularitet synker, og støtten til det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) øker. Ledende politikere i AfD har bånd til den innvandringsfiendtlige og antiislamske Pegida-bevegelsen som har samlet tusener i protest mot innvandring det siste året, senest i Berlin lørdag.

Greier det ikke lenger

Men også i Merkels egen regjering øker presset mot kanslerens velkommen-politikk overfor flyktningene som kommer i hundretusentall til Tyskland. Merkel satte tonen med ordene «Vi greier det» i sommer, men nå er det skeptikerne som leder an i flyktningresponsen. Finansminister Wolfgang Schäuble og innenriksminister Thomas de Maizière, begge fra Merkels konservative parti CDU, er blant dem som nå roper opp om at grensen er nådd. Horst Seehofer som leder Merkels søsterparti CSU i Bayern har lenge vært Merkels argeste kritiker i flyktningdebatten.

– Vi er nødt til å sende en klar beskjed til verden: Vi er i høyeste grad forberedt på å hjelpe, det har vi vist at vi er, men våre muligheter er også begrenset, sa Schäuble i et intervju med fjernsynskanalen ARD søndag.

Innenriksminister de Maizière vil skjerpe asylregelverket for syriske flyktninger. Tidligere har syrerne automatisk fått asyl etter flyktningkonvensjonen, nå skal syrerne få midlertidig opphold i ett år om de Maizière får viljen sin. Han vil også ta fra syrerne mulighet til familiegjenforening, skriver Der Spiegel.

LES OGSÅ: Vil hun klare det?

Ny splid

I EU har Tyskland mottatt nesten halvparten av alle asylsøknadene fra Syria i år, ifølge en oversikt i The Guardian.

De Maizière får støtte fra kommunene som mener grensene er nådd. Tyskland sliter med å skaffe nok vintervarme boliger til alle flyktningene.

Egentlig var den tyske regjeringen enige om tiltak for å begrense antallet flyktninger til landet før helgen, men de siste utspillene åpner ny strid. Mye tyder på at innenriksministeren nå kjører et sololøp, uten å informere Merkels kontor.

Statsråd Peter Altmaier ved statsministerens kontor sier til radiokanalen Deutschlandfunk at ingen i regjeringen vurderer å endre på retten til familiegjenforening. Regjeringspartner SPD, det sosialdemokratiske partiet, avviser også å ta fra syriske flyktninger rettigheter.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

EU-plan strandet

I EU har Tyskland og Angela Merkel presset på for en bedre fordeling av flyktningene som kommer til Europa. Tyskland og Sverige har til nå tatt imot uforholdsmessig mange asylsøknader, men også landene langs EUs yttergrenser bærer en stor byrde i flyktningkrisen. Men Tysklands mål om fastlagte kvoter for hvert medlemsland har møtt stor motstand og fordelingsplanen har strandet. Onsdag samles EU igjen til et toppmøte om flyktningkrisen, denne gangen på Malta, og politiske ledere fra afrikanske land skal også delta.