Verden

Donald Trump er ingen klovn – han er livsfarlig

Pentagon frykter for USAs sikkerhet.

NEW YORK (Dagsavisen): Moderate republikanere har lenge vært ukomfortable med Donald Trumps høylytte og rasistiske utspill. Men hans siste forslag om å stenge USAs grenser for alle muslimer har vakt sterke reaksjoner også på konservativ side.

Nå frykter flere at partiet vil miste flertallet i Kongressen hvis Donald Trump blir partiets presidentkandidat.

– Det vil være katastrofalt og vil koste oss flere seter. Det er flere som ikke vil kunne vinne hvis Trump blir presidentkandidat, sier republikaneren Steve Stivers fra Ohio til nettstedet Politico.

Milliardæren ligger fortsatt på topp på meningsmålingene blant republikanske velgere, med rundt 30 prosent. I tillegg til president, skal amerikanerne velge en tredjedel av Senatet og hele Representantenes hus. I dag kontrollerer republikanerne begge kamre.

LES OGSÅ: Derfor elsker de Donald Trump

Mussolini og Hitler

I amerikanske medier blir Trump i økende grad sammenlignet med den italienske fascisten Benito Mussolini og Adolf Hitler. Tidligere har Trump gått til angrep på mexicanske innvandrere, som han kaller kriminelle og voldtektsmenn.

De harde ordene vil neppe føre til mindre støtte blant Trumps tilhengere, som er mer eller mindre enige med ham, sier Robert Shapiro, professor ved Columbia University i New York.

Men den åpne rasismen skaper en indre uro i partiet. Shapiro tror Trump kan skade det republikanske partiet betraktelig hvis han vinner nominasjonen.

– Disse kommentarene ødelegger imaget til partiet for store deler av den amerikanske offentligheten og i store deler av resten av verden, sier Shapiro til Dagsavisen.

Han spår en sikker seier til demokratene, hvis Trump skulle vinne republikanernes nominasjon.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– En sikkerhetstrussel

Ifølge Peter Cook ved Pentagon, er kommentarene fra Donald Trump en trussel mot USAs sikkerhet.

– Alt som bidrar til å støtte opp om IS sitt narrativ om at USA på noe vis er i krig med islam går imot våre verdier og vår nasjonale sikkerhet, sier Cook.

Ifølge en rekke personer høyt oppe i partiet som The New York Times har snakket med, er det stor uenighet om hvordan en kan håndtere Donald Trump.

– Den beste måten å gjøre USA sterkt igjen, er å be Trump dra til helvete, sier Lindsey Graham, en av republikanernes mer moderate presidentkandidater.

Så langt har de færreste turt å gjøre nettopp det, selv om flere tar avstand fra uttalelsene hans. Muslimer i USA rapporterer om økt diskriminering og flere tilfeller av hatkriminalitet de siste ukene.

LES OGSÅ: Ligner på Italias Silvio Berlusconi