Verden

Bombing splitter britene

Frankrikes president er i gang, men på andre siden av kanalen har statsministeren fått en vanskelig pasning.

– Vi bør ikke være fornøyd med å outsource vår sikkerhet til andre, sa statsminister David Cameron i går. Da la han fram alt som skulle overbevise det britiske parlamentet om at Storbritannia må hjelpe Frankrike, USA og andre med å bombe Den islamske staten (IS) i Syria.

En avstemning om britenes bidrag kan komme neste uke. Mens Frankrikes president François Hollande er på reisefot for å samle støtte til en forent internasjonal kamp mot IS (se sak under), er det usikkert om Frankrike vil få med seg nabolandet Storbritannia.

LES OGSÅ: – Kun militærangrep virker ikke

Labour-strid

Debatten gikk derfor hardt i Underhuset i går etter Camerons argumentasjon for hvorfor Storbritannia bør være med i Syria. Cameron mener angrep mot IS er nødvendig for å ødelegge gruppen, og mener britene ikke kan skygge unna dette oppdraget.

Striden herjer ikke minst internt i Labour og gjør saken til den vanskeligste Labour-leder Jeremy Corbyn har stått overfor siden han tok over i høst. For mens Corbyn er en innbitt motstander av britiske luftangrep mot IS, støtter mange av hans partifeller den konservative statsministeren – og Labours ståsted er svært viktig dersom Cameron skal få flertallet med seg.

Jeremy Corbyn håper å få med seg Labours skyggeregjering på en felles motstand mot angrep. Men Corbyn er nå under press i eget parti om å la partimedlemmene i Underhuset stemme etter egen overbevisning.

Mange Labour-politikere er for flyangrep mot IS så lenge det er en del av en bredere politisk og diplomatisk strategi som inkluderer å arbeide mot en våpenhvile mellom regjeringsstyrkene og de fleste opprørsgruppene utenom IS og al-Nusra-fronten, skriver The Guardian. Dette er også hva Cameron ønsker.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Irak-minner

Storbritannia er allerede med på luftangrep mot IS i Irak, men ikke i Syria, og Cameron mener dette er ulogisk.

Jeremy Corbyn er svært skeptisk til effekten av flyangrep.

– Det er ingen tvil om at IS utgjør en trussel mot vårt eget folk. Spørsmålet er om å utvide britisk bombing fra Irak til Syria kommer til å redusere eller øke den trusselen, og om det vil motarbeide eller spre terrorisme, sa Corbyn i går.

Cameron på sin side mener at siden IS allerede utgjør en trussel, vil ikke angrep mot IS utgjøre noen økning i terrortrusselen i seg selv.

Corbyn stilte også statsministeren spørsmålet om ikke bombing i Syria kan få «utilstikte konsekvenser» i lys av vestlige militærintervensjoner de siste årene. Corbyn var blant dem som gikk imot britisk deltakelse i Irak-krigen i 2003, som tidligere statsminister Tony Blair senere ble beskyldt for å ha ført britene bak lyset for.

– Jeg er absolutt enig i at vi må ta lærdom fra Irak. Men lærdommen kan ikke være at når vi er truet må vi holde oss tilbake, sa David Cameron til Underhuset i går.

Cameron har gjort det klart at det ikke er aktuelt å sende britiske kampstyrker på bakken mot IS.

Cameron vil gjerne ha britiske luftangrep i Syria i gang allerede før jul, men vil ha parlamentets støtte, og ønsker trolig ikke en avstemning i Underhuset med mindre han vet han får et flertall med seg. Det er kritiske røster også innenfor Det konservative partiet.

LES OGSÅ: Eva Joly: Frankrike er ikke i krig

Putin lover Hollande samarbeid mot IS

Russlands president Vladimir Putin  sier Moskva er klar for antiterror-samarbeid i Syria med hans franske motpart François Hollande. Tyskland setter inn fly og skip.

Terrorangrepene i Frankrike nylig og bombingen av et russisk passasjerfly over Egypt gjør at landene må samles om en «felles fiende», sa Putin da de to møttes i Kreml i går.

– Vi er klar for dette samarbeidet, sa Putin.

Hollande-maraton

Hollande har i kjølvannet av de blodige angrepene i Paris innledet et diplomatisk maraton for å utvide kampen mot ekstremistgruppa i Syria og Irak.

I går morgen møtte han Italias statsminister Matteo Renzi i Paris, før han satt seg på flyet til Moskva.

På besøk hos president Barack Obama i Washington dagen før fikk Hollande løfter om en opptrappet luftkrig mot IS, men USAs president er lunken til å innlede et tettere samarbeid med Putin.

Russland har i snart to måneder ført en massiv luftkrig mot opprørere i Syria, og angriper både IS og vestligstøttede grupper.

Tyskland med fly og skip

I går kveld kom meldingen om at Tyskland setter inn rekognoserings- og tankfly i kampen mot IS i Syria. En tysk fregatt setter også kursen mot farvannene utenfor landet, som svar på Frankrikes forespørsel om hjelp etter terroren i Paris.

Beslutningen om å sette inn tyske militærressurser innebærer et skifte for Tyskland, som har vært skeptisk til å involvere seg i konflikten. Myndighetene i landet har ingen planer om å delta i luftangrep mot IS, slik Frankrike, USA og Russland gjør.

– I tok regjeringen vanskelige, men viktige og nødvendige beslutninger, sier de tyske forsvarsministeren Ursula von der Leyen etter møter i nasjonalforsamlingen.

– Vi står sammen med Frankrike, som ble rammet av disse umenneskelige angrepene fra IS, sier hun.

Statsminister Angela Merkel lovet tysk støtte til Frankrike under sine møter med den franske presidenten François Hollande i Paris onsdag. Tyskland vil etter alt å dømme sende mellom fire og seks Tornado-fly klargjort for rekognoseringsoppdrag, tankfly, satellittstøtte og en fregatt som skal bidra til eskorten av det franske hangarskipet Charles de Gaulle. (NTB)

LES OGSÅ: Samler støtte til terrorkrigen

Mer fra Dagsavisen