Verden

– Kun militærangrep virker ikke

Militærangrep mot IS vil virke mot sin hensikt om man ikke også satser på en politisk løsning. Men Paris-angrepet kan øke farten på prosessen.

Det mener Midtøsten-eksperter Dagsavisen har snakket med.

– Militære virkemidler uten følge av politiske løsninger vil ikke virke. Det viser både det siste året i Syria og Irak og erfaringen ellers fra de siste 10–15 år, sier Henrik Thune, som har forsket på Midtøsten i en årrekke.

Også Midtøsten-forsker Kjetil Selvik advarer mot kun militærangrep mot IS som motsvar etter terrorangrepene.

– Det vil være veldig risikabelt å intensivere den internasjonale krigføringen mot IS hvis det ikke går hånd i hånd med en politisk løsning. Man risikerer bare å gjøre vondt verre, sier Selvik.

LES OGSÅ: Hva er IS og hva vil de?

Bombet Raqqa

Under to døgn etter de grusomme angrepene i Paris bombet franske kampfly mål mot Den islamske staten (IS) i Raqqa. Frankrike har varslet militær opptrapping mot IS, og Storbritannias statsminister David Cameron mener Storbritannia også bør begynne å bombe mål i Syria. Danmark vurderer å delta i luftkrigen mot IS i Syria, og diskusjonen om militær opptrapping i Syria øker nå i mange land.

Men vil det hjelpe? Flere aktører i en rekke land har advart om at kun militære hevnangrep mot IS nettopp er hva gruppen ønsker å framprovosere – for igjen å øke oppslutningen og rekrutteringen hos potensielle tilhengere. Andre har påpekt at harde militære angrep må til for å knuse IS.

Henrik Thune advarer mot et rent politisk motsvar uten politisk overbygging. Men Thune mener den siste utviklingen i arbeidet med en politisk løsning i Syria kan være en begynnelse, og tror Paris-angrepene kan presse de internasjonale aktørene til å gjøre mer for en politisk løsning.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Global front

Han peker spesielt på møtet om Syria mellom USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin søndag under G20-møtet i Tyrkia. Obama og Putin er enige om at det trengs en våpenhvile, FN-ledede fredssamtaler og en overgangsregjering i Syria. Forslagene er i tråd med planen det ble enighet om på møtet om Syria-krigen i Wien lørdag.

– IS har åpnet en global front som kan åpne for samarbeid mellom land som har stått langt fra hverandre. Et mulig resultat av terrorangrepene i det siste, både mot det russiske flyet over Egypt og mot Paris, kan være at vi nå ser mer fart på den politiske prosessen i Syria. Plutselig har Russland, USA og andre vestlige land, Tyrkia og Saudi-Arabia havnet i den samme båten. Håpet nå er særlig at vi kan se en forbrødring mellom Russland og USA, og møtet mellom Putin og Obama var et første tegn på det, sier Thune, som er assisterende direktør ved Norsk Senter for Fredsbygging (NOREF).

Å løse konflikten i Syria er blitt enda viktigere etter de grusomme terrorangrepene i Paris, sa en kilde i Det hvite hus til nyhetsbyråer i helgen.

LES OGSÅ: Dramatisk skifte fra IS

Nytt momentum

Også seniorforsker Kjetil Selvik ved Christian Michelsens institutt peker på at det nå kan være mulig å presse på for en politisk løsning.

– Vi har et nytt momentum i det diplomatiske framstøtet når det gjelder Syria, der Russland og USA for første gang på flere år har greid å arbeide sammen og har vist noe større evne og vilje til å finne felles løsninger enn tidligere. Angrepene mot det russiske flyet og Paris kan føre til at dette spørsmålet blir satt høyere på agendaen, sier Selvik.

Han mener IS ikke kan bekjempes med rene militære midler.

– Det er helt åpenbart at en del av hensikten med angrepet i Paris var å påkalle en større grad av konflikt og polarisering som igjen kan øke tilstrømningen til IS. IS er hardt presset og avhengig av en slik tilstrømning, gruppen må holde saken i live. Militærangrep mot IS som ikke har noen utsikter til å stabilisere situasjonen men bare har som mål å drepe, vil ikke fungere. sier Selvik, som også påpeker at man har hatt en flyangrepskampanje mot IS har pågått i over ett år allerede uten at det har endret situasjonen substansielt.

LES OGSÅ: Kritiserer analysen av IS

Assad sentral

Hva som skal skje med Syrias president Assad i en overgangsperiode i Syria er et av de vanskeligste spørsmålene rundt en politisk løsning – Russland har vært klar i sin beskyttelse av Assad. Kjetil Selvik påpeker at Frankrike har vært det europeiske landet som har vært mest kritisk til Assad-regimet og ivret mest for å støtte syriske opprørsgrupper.

– Det blir et spennende å se om dette angrepet bringer Frankrike nærmere Russland og USA i forhandlingene om en syrisk fredsløsning. Det kan bane vei for en politisk løsning som involverer Assad i en overgangsperiode, sier Selvik.

Henrik Thune påpeker at det uansett ikke vil være snakk om å fjerne hele regimet til Assad.

– Det er ganske stor internasjonal enighet er at ikke hele regimet i Damaskus må fjernes, man vil ikke gjenta feilene fra Irak og Libya. Spørsmålet er om Russland kommer til å åpne for en løsning der Assad ikke er en del av en løsning, sier Thune.

Men det eneste som på sikt kan svekke IS er en løsning for å forsone folkegruppene i regionen, påpeker Thune. IS trekke mange tilhengere fra den sunnimuslimske delen av befolkningen i blant annet Irak og Syria,

– Uten en politisk strategi for det som i stor grad er en sekterisk krig, blir ikke bensinen som gir IS kraft, borte. Bare å bombe fra luften uten en politisk overbygning vil svekke lederskapet og infratruktureren i IS, men river ikke IS opp fra territoriet. En helhetlig løsning er det eneste som vil svekke IS over tid, sier Thune.

LES OGSÅ: Frykter et mer splittet Frankrike

Advarer mot bakkekrig

Thune advarer mot en bakkekrig mot IS, som enkelte har tatt til orde for.

– De som argumenterer for bakkestyrker husker ikke engang den nyere historien fra Irak, der man ikke lyktes selv med flere hundre tusen soldater på bakken. Men jeg tror Obama har lært den leksen veldig godt. Han virker klar på at man heller på bruke det fellesskapet som har oppstått som konsekvens av at IS har åpnet en global front, til en politisk løsning for Syria, sier Thune.

Også Johannes Riber Nordby ved Institut for strategi ved Forsvarsakademiet i Danmark advarer sterkt mot soldater på bakken. Det vil kunne gjøre det enklere for IS å rekruttere lokalt ved å hevde at Vesten forsøker å kolonisere den arabiske verden, mener Nordby. Han advarer mot å stikke «hånden inn i et vepsebol» og viser til at situasjonen i Syria er mer komplisert enn i Irak.

– Vi skal ikke inn med 150.000 soldater stående inne i Syria. Jeg er ikke sikker på at vi nødvendigvis vil bli mottatt som frigjørere, sier militæranalytikeren til nyhetsbyrået Ritzau.

LES OGSÅ:

– Frankrike ekstremt utsatt

Politiet frykter radikalisering

– Alltid forbindelse til Molenbeek

KOMMENTAR: «Lørdag kveld kom jeg hjem. Det var til å grine av

Terrorister går mot mykere mål

Frankrike advarer om nye terrorangrep