Verden

– Angriperne har trolig bånd til IS eller al-Qaida

AV NTB

Berlin (NTB-AP): En 51 år gammel mann som ble arrestert i Tyskland i forrige uke, hadde forbindelser til angrepene i Paris, melder tyske medier. Mannen ble pågrepet 5. november i Bayern i nærheten av grensa til Østerrike med våpen i bilen, og Bayerischer Rundfunk melder at tysk politi informerte franske myndigheter om arrestasjonen. Ifølge TV-kanalen ble det funnet dokumenter i bilen som tydet på at han var på vei til Paris. Våpnene var profesjonelt skjult i bilen, en VW Golf.

En talsmann for politiet i Bayern, Ludwig Waldinger, bekrefter at det under en rutinekontroll på motorveien ble gjort et funn av automatgevær, revolvere, eksplosiver og håndgranater, men ville for øvrig ikke gi mer informasjon.

Focus Online melder at mannen var fra Montenegro, og at han nekter å snakke med politiet i fengselet og ikke vil ha advokat. Ifølge TV-kanalen ble det funnet dokumenter i bilen som tydet på at han var på vei til Paris. Våpnene var profesjonelt skjult i bilen, en VW Golf.

En talsmann for politiet i Bayern, Ludwig Waldinger, bekrefter at det under en rutinekontroll på motorveien ble gjort et funn av automatgevær, revolvere, eksplosiver og håndgranater, men ville for øvrig ikke gi mer informasjon.

Focus Online melder at mannen var fra Montenegro, og at han nekter å snakke med politiet i fengselet og ikke vil ha advokat.

– Krigserklæring

Frankrikes president François Hollande kaller angrepene i Paris for en krigserklæring og sier Den islamske staten (IS) sto bak. Hollande erklærte lørdag tre dagers landesorg. Ifølge Hollande var angrepene fredag kveld planlagt og organisert fra utlandet, med hjelp fra folk inne i Frankrike.

Den franske presidenten sier at minst 127 mennesker ble drept i en rekke koordinerte angrep i Paris fredag kveld. Hollande sier han vil tale til parlamentet i et ekstraordinært møte mandag.

Krisemøter

Både Tysklands statsminister Angela Merkel og Storbritannias David Cameron har innkalt til krisemøter etter terrorangrepet i Paris. Beredskapen er skjerpet i flere europeiske land. Her hjemme styrker også PST beredskapen. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ikke funnet noe som kan knytte terrorangrepene i Paris eller gjerningsmennene til Norge.

PST styrket beredskapen natt til lørdag som følge av angrepene i Paris fredag kveld. Men seniorrådgiver Siv Alsén understreker overfor NTB at det gjennom natten ikke er kommet noen indikasjoner på at angrepene eller gjerningsmennene kan knyttes til Norge.

– PST jobber fortløpende med situasjonsforståelse og informasjonsinnhenting. Og vi vurderer fortløpende om og eventuelt hvordan situasjonen påvirker Norge og norske interesser, sier Alsén.

I en pressemelding fredag kveld skriver PST at den norske beredskapen er styrket og at sikkerhetspolitiet følger utviklingen i Paris nøye.

«Vi vurderer om hendelsene kan få implikasjoner for trusselbildet i Norge», skriver PST.

DETTE HAR SKJEDDMinst 127 drept i samtidige terrorangrep i Paris

I en uttalelse lørdag morgen sier Merkel at Tyskland står sammen med Frankrike i forsvaret av europeiske verdier.

– Dette er et angrep på frihet som ikke bare er rettet mot Frankrike, det er rettet mot oss alle, sier hun.

Krisemøte i Sverige

Også Storbritannias statsminister David Cameron har innkalt til krisemøte etter at minst 128 personer ble drept på sju ulike steder i Paris.

– Jeg vil lede et møte i COBRA (regjeringens beredskapskomité) i løpet av morgenen etter disse forferdelige og kvalmende terrorangrepene i Paris, sier Cameron.

Også i Sverige er regjeringen innkalt til krisemøte.

I flere europeiske hovedsteder er dessuten sikkerheten skjerpet. I Berlin er det blant annet satt opp sperringer ved den franske ambassaden.

Sverige har høynet beredskapen i hele landet. En svenske er drept og en ble hardt såret i angrepene i Paris.

– Vi kan være ganske sikre på at det er noen som sympatiserer med ISIL eller al-Qaida som står bak. Det fremstår som det mest sannsynlige scenarioet, sier Cato Hemmingby ved Politihøgskolen til NTB.

Angriperne døde

De åtte angriperne mistet alle livet i angrepene. Sju av dem sprengte seg selv.

– Spørsmålet er om det er tatt et strategisk valg om å initiere aksjonen sentralt, eller om det er planlagt lokalt, sier forskeren, og viser til at Frankrike har store islamistmiljøer.

– Men engasjementet Frankrike har i konfliktområder, spiller også inn. I tillegg har de vært koloniherre blant annet i Nord-Afrika, noe som også tidligere har medført negative reaksjoner, legger Hemmingby til.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen