Verden

Kan skrote klimaavtale

En republikansk president kan sette internasjonal klimapolitikk langt tilbake.

NEW YORK (Dagsavisen): Da åtte av republikanernes ledende presidentkandidater barket sammen tirsdag kveld, var det knapt noen snakket om klimaendringene. I de knappe to minuttene klimaet fikk oppmerksomhet, sverget Rand Paul å reversere Barack Obamas mest omfattende klimalov for å bli kvitt unødvendig regulering.

Ingen av republikanernes ledende kandidater tror klimaendringene er menneskeskapte. Ben Carson, som leder meningsmålingene, mener det ikke finnes ”overbevisende vitenskap” om temaet, Donald Trump kaller det hele for svindel, mens Ted Cruz kaller klimaendringer for en ”pseudovitenskapelig teori.”

Det kan skape trøbbel for en framtidig internasjonal klimaavtale.

LES OGSÅ: Dropper netto nullutslipp

Stor utfordring

USAs president Barack Obama kaller derimot klimaendringene vår tids største utfordring og sier han har høye ambisjoner når verdens ledere møtes for å få på plass en internasjonal klimaavtale i Paris i begynnelsen av desember.

Men Obama vet at han ikke får støtte til noen forpliktende internasjonale avtale i Kongressen, der republikanerne har flertall i begge kamre. Et flertall av republikanske kongressmedlemmer sier de ikke tror klimaendringene er menneskeskapte. I fjor kastet representant Jim Inhofe en snøball inn i kongressen for å vise at det var kaldt ute og at klimaendringene var en løgn.

Obama må derfor forsøke å få på plass en internasjonal avtale som ikke må ratifiseres av USAs kongress, sier Pamela Chasek, professor ved Manhattan College. Hun følger det internasjonale arbeidet for å få på plass en klimaavtale tett.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kan snu

– USA vil ha en avtale. Men de må være veldig forsiktige, fordi Obama vet at han ikke får støtte i Kongressen, sier Chasek.

Derfor vil Obama etter alt å dømme forsøke å få en avtale som krever at stater handler, men at statene selv bestemmer hvilke tiltak de vil innføre.

Det store problemet med en ikke-ratifisert avtale er presidentvalget i USA neste år. Hvis en republikaner vinner Det hvite hus, kan han eller hun fjerne USAs internasjonale klimaløfter med et pennestrøk.

LES OGSÅ: Sparer energi, redder fuglene

Kan gjøre som Bush

I Canada trakk daværende statsminister Stephen Harper landet ut av den internasjonale Kyoto-avtalen i 2011.

USAs tidligere president George W. Bush gjorde det klart etter få måneder ved makten at USA ikke kom til å delta i Kyoto-avtalen, som visepresident Al Gore signerte i 2001.

Det samme kan skje etter presidentvalget neste år, hvis en republikaner vinner, sier Chasek.

– Hvorfor er så mange republikanerne skeptiske til at klimaendringene er menneskeskapte?

– Det handler om to ting: kull- og oljeindustrien gir store penger til republikanerne for å beskytte sine interesser. Samtidig er det republikanske partiet i dag preget av en motstand mot vitenskap. Det gjelder ikke alle, men mange stoler ikke på vitenskapen og en del av dem sitter i USAs kongress, sier Chasek.

LES OGSÅ: – Alle må gjøre mer for klimaet

Stor skepsis

Fortsatt tror bare et lite flertall amerikanere at klimaendringene er menneskeskapte, og de aller fleste klimaskeptikerne befinner seg på høyresiden i amerikansk politikk.

Chasek tror en klimaavtale som forbigår Kongressen fortsatt kan være sterk.

– De er nødt til å finne en juridisk lovlig måte å forbigå Kongressen på. Obama balanserer på en tynn linje mellom hva som er akseptabelt på hjemmebane og hvordan det må se ut som om han forsøker internasjonalt, sier Chasek.

Ifølge en gjennomgang gjort at radiostasjonen NPR, er det bare Jeb Bush og Carly Fiorina blant republikanernes ledende presidentkandidater som anerkjenner at klimaendringene er menneskeskapte. Jeb Bush har også tatt til orde for tiltak for å gjøre noe med det. Ifølge Pew Reseach Center sier 20 prosent av republikanske velgere at de er veldig bekymret for globale klimaendringer, mot 68 prosent av demokratiske velgere.

LES OGSÅ: – Norges rolle i verden er endret

Klimaforhandlinger i Paris fra 30. november til 11. desember.

Målet er en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.

Mer fra Dagsavisen