En doktorgradsstudent vanner forsøkstomatene sine på toppen av Javits Centers grønne tak, det største i New York og det nest største i USA. FOTO: HEIDI TAKSDAL SKJESETH

Sparer energi, redder fuglene

New Yorks største grønne tak har gitt store kutt i energibruk og reddet tusenvis av fugler fra skyskraperdøden.

 

NEW YORK (Dagsavisen): Inne i New Yorks største konferanse- og messesenter vest på Manhattan er de lange gangene fulle av folk på vei til enorme haller under nesten konstant ned- eller opprigging. Det er hvitmalt betong og glass på alle kanter og så travelt og usjarmerende som bare messehaller kan være.

Men på taket til Javits Center synger fuglene. Elleve forskjellige slag, for å være eksakt.

Arkitekt Bruce Fowles og senterdirektør Alan Steel har satt opp flere bikuber på taket, og håper honningproduksjonen vil bære frukter. I den stekende sola står en doktorgradsstudent og vanner cherrytomater til et forskningsprosjekt om pollenspredning i store byer.

LES OGSÅ: Global innspurt for Hollande

Bruker fjellgress

Duren fra storbyen når så vidt opp hit.

– Senteret har fått en ny vår, sier arkitekt Bruce Fowles, ansvarlig for den massive renovasjonen som har gjort at det utskjelte messesenteret nå holdes fram som et eksempel til etterfølgelse.

Ved å dekke taket med gress, har energibruken til Javits Center gått ned med over 25 prosent. Det grønne gresset og den tynne jordskorpa absorberer store mengder vann, som til vanlig ville rent ned og inn i New Yorks gamle og ofte oversvømte kloakksystem. Gresset er av typen sedum eller bergknapp som ofte vokser på fjell og svaberg, og trenger lite jord. Gresset er dyrket utenfor byen og lagt som store tepper over taket, som er på størrelse med fem fotballbaner i amerikansk størrelse. Med nær 30.000 kvadratmeter er taket New Yorks største grønne tak, og det nest største i USA. Direktør for senteret Alan Steel er tydelig stolt.

– Det er vakkert! Men det er også den beste måten å beskytte taket på, sier Steel til Dagsavisen.

Det blåser friskt og sola steker på taket denne ettermiddagen. Vi er omringet av skyskrapere i øst og New Jersey på andre siden av Hudson-elva i vest. Somrene i New York er hete, men i sommer kunne senteret skru ned kjøleanleggene betydelig. Om vinteren vil gresset gi isolering mot kulda.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Redder fugler

Hovedmålet var energisparing, og i løpet av sommeren brukte senteret 26 prosent mindre energi enn sommeren før.

Men økt plante- og dyreliv er også en kjærkommen konsekvens av det grønne taket. Før ombyggingen av konferansesenteret, var dette en av bygningene i New York som tok flest fugleliv. Skyskraperdøden der fugler krasjer inn i vinduene i høyhus, tar livet av mange tusen fugler hvert år. Men planter, insekter og en grønn pauseplass tiltrekker både fugler og flaggermus, sier Fowles.

– Vi hadde en gåsefamilie der gjessene falt ned fra taket før de lærte å fly. De trodde nok de var nede på bakken, ved elva. Men ellers er antall døde fugler falt med 93 prosent, sier Fowles, som er gift med en av Manhattans største fugleentusiaster.

LES OGSÅ: – Alle må gjøre mer for klimaet

 

Klimaforhandlinger i Paris fra 30. november til 11. desember.

Målet er en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.