Verden

– Vi har ikke en framtid her

Den kristne minoriteten frykter for framtida i Midtøsten. I Jordan har irakiske Saif og Hala Yousif funnet foreløpig trygghet i en kirke.

1 av 3

AMMAN (Dagsavisen): – Vi dro ikke, vi måtte flykte. Vi trodde de skulle drepe oss. De gjorde det, de drepte folk, sier Saif Yousif.

I juni i fjor kom de sunnimuslimske ekstremistene i opprørsgruppa Den islamske staten (IS) til Iraks nest største by Mosul. Etter få dager med brutale kamper vant gruppa uventet kontrollen over byen. De irakiske sikkerhetsstyrkene la ned våpnene og rømte. Byens befolkning ble jaget.

Den kristne minoriteten følte seg ekstra truet. Sammen med tusener av andre irakere flyktet søsknene Saif (30) og Hala (33) Yousif først fra Mosul til Erbil i den kurdiskstyrte delen nord i Irak. I august i fjor kom de til Jordan. Heller ikke her vet de om de kan bli værende.

LES OGSÅ: Islamistene stormer fram i Irak

Mange flyktninger

Flyktningstrømmen til Jordan fra Irak og Syria har vært enorm de siste årene. FN-tall fra april viser at det er om lag 675.000 syriske og irakiske flyktninger registrert i Jordan.

Flyktningstrømmen legger press på jordanske ressurser og gjestfrihet og det er mangel på boliger og jobber. De fleste flyktningene i Jordan bor i hovedstaden Amman. Saif og Hala Yousif bor i en kirke, de har ikke jobb og er avhengig av hjelp fra det kristne samfunnet i Amman.

De tror ikke det er mulig noen gang å reise tilbake til Mosul eller Irak.

– De tok alt fra oss. Hvor skal vi dra? Vi kan ikke engang stole på naboene, sier Saif.

– Jeg vil ha en familie og leve et bra liv. Jeg vil jobbe. Jeg tror ikke vi har en framtid her, sier han.

Søsknene har tre søstre som bor i Sverige, men de er usikre på hvordan de kan hjelpe.

– Vi kan ikke bli her lenge. Det tryggeste er å reise ut. Kristne i Midtøsten blir drept. Alle arabiske land er nå truet av Daish, sier Hala og bruker den arabiske betegnelsen på IS.

Jordan er et av de få landene i Midtøsten der kristne og muslimer fortsatt lever side om side i fred. I Irak forlater store deler av de kristne nå landet for godt. Dermed forsvinner et av verdens eldste kirkesamfunn. De kristnes historie i Irak har røtter helt tilbake til det første århundre. Før Irak-krigen i 2003 bodde det om lag 1,4 millioner kristne i Irak, ti år senere viser anslag at det kan ha vært så få som 400.000 igjen. Nå sørger ekstremistene i IS for at de siste kristne er i ferd med å forsvinne.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Utsatt

Hjemme i stua til den irakiske statistikeren Ghazi Raho i Amman er en rekke kristne flyktninger fra Irak samlet. Selv kom Raho til Jordan for over 20 år siden, men menneskene som er samlet i stua hans til lunsj denne fredagen har alle flyktet fra IS’ brutale og nådeløse framferd i fjor sommer. Det blinker i den gylne pynten på sofabordet og setene i den myke sofaen er i skinnende blankt stoff. Men mange av dem som sitter her denne dagen fikk ikke med seg mye mer enn det de sto og gikk i da de flyktet for livet fra Mosul. Noen reiste 14 personer stuet sammen i en liten familiebil.

I Jordan lever de fysisk i trygghet, men livet er fortsatt utsatt. Det største problemet er ventingen for å få asylrettigheter. Flyktningstrømmen til Jordan har overbelastet mottakssystemet. Ventetida for det obligatoriske intervjuet hos FNs flyktningorgan UNHCR er lang. Mange lever på kirken og hjelp fra humanitære organisasjoner. Det er økonomisk og psykisk utrygt.

LES OGSÅ: Unike kulturminner truet

Intellektuelt sentrum

Før IS kom var Mosul og universitetet i byen en av de største og mest anerkjente utdanningsinstitusjonene i Irak og Midtøsten. Byen var et sentrum for kultur.

Innbyggerne i Mosul skjønte ikke hva som skjedde da IS kom til byen i juni i fjor. De visste ikke hvem det var som sloss. Opprørsgruppa kalte seg revolusjonære og ga inntrykk av at de kun var ute etter å styrte myndighetene. Men ganske raskt ble det klart hvor farlige de er. Kirker ble robbet og korsene ble erstattet med det svarte IS-flagget. De sunnimuslimske ekstremistene i IS ba myndighetene om lister over alle ansatte i offentlige organer med oversikt over hvilken religion de tilhørte. Alle som ikke var sunnimuslimer mistet jobben.

Helal Wadellaw Al Najar hadde jobbet 33 år ved skattekontoret i byen da han fikk en SMS fra sin muslimske sjef om at han ikke måtte komme tilbake på jobb.

De kristne i byen fikk valget mellom å konvertere, betale en spesiell skatt for kristne eller dø.

Den pensjonerte psykologiprofessoren Yousif Hanna Ibraheem Lallo ledet psykologisk institutt ved universitetet i Mosul. Nå bor han som flyktning i Amman og har mistet alt. Snart ett år etter at IS kom til Mosul har de fortsatt kontroll over byen. Ryktene om at hjembyen er frigitt er psykisk vanskelig, forteller Lallo. Men selv om det hadde vært trygt i Mosul nå, så er det ikke et reelt alternativ å vende tilbake. Livet må fortsette et annet sted.

LES OGSÅ: «Vi ble formet i amerikanske fengsler»

Iselin Stalheim Møller

Nyhetsredaktør i Dagsavisen