Verden

Den verdenskjente gåten Hillary

Hillary Clinton er en av USAs mest kjente kvinner. Men få vet hva hun egentlig står for.

NEW YORK (Dagsavisen): Hillary Clinton har beskrevet seg selv som «den mest berømte personen du egentlig ikke kjenner». For alle vet hvem den tidligere førstedamen, senatoren og utenriksministeren er. Men hva står hun for, og hva vil hun? Det er fortsatt uklart for mange.

Hillary Clintons valgkampvideo, sluppet søndag ettermiddag, gir ingen klare svar, annet enn at hun offisielt har meldt seg på den lange valgkampen fram mot presidentvalget i 2016 med et optimistisk, om enn ikke særlig originalt budskap om bedre kår for folk flest.

I går satt hun og en håndfull valgkampmedarbeidere i en minivan på vei mot Iowa, delstaten der det første primærvalget holdes om under et år.

Ny strategi

I nabolaget Brooklyn Heights, her Hillary Clinton nylig åpnet sitt hovedkvarter, tar 31 år gamle Lindsey Augustine imot Hillary Clinton med åpne armer. Men som så mange andre, er Augustine usikker på hva hun faktisk står for. 14 år etter at ektemannen Bill Clinton gikk av som president, er han en kjent og kjær figur for mange amerikanere. Lindsey Augustine håper Hillary Clinton vil bruke ektemannen i valgkampen.

– Hun bør bruke Bill for alt han er verdt! Folk elsker jo ham, sier Augustine til Dagsavisen.

Augustine sier hun trolig vil gi sin stemme til Clinton, selv om hun skulle ønske det var flere kandidater å velge mellom på demokratisk side.

Les også: Hillary Clinton til Iowa i minibuss for å kapre vanlige velgere

Sterk utenriks

Et av Clintons sterkeste kort er hennes lange erfaring, blant annet internasjonalt. I løpet av sine fire år som utenriksminister, reiste Hillary Clinton til over 100 land, og et flertall av amerikanske velgere mente hun hadde gjort en god jobb da hun gikk av i 2013. Clinton stemte for invasjonen av Irak i 2003 og beskrives som mer intervensjonistisk enn sittende president Barack Obama. Clinton har også markert seg som en forsvarer av kvinners reproduktive rettigheter, både i og utenfor USA og med et engasjement for barns rettigheter og utdanning.

Hva Hillary Clinton vil fokusere på fram mot 2016, er fortsatt et åpent spørsmål. I valgkampvideoen lover Clinton at hun skal kjempe for hver stemme og at hun vil være den gjennomsnittlige amerikanerens utrettelige forsvarer. Flere analytikere tror kampen for den amerikanske middelklassen vil bli et av Hillary Clintons sterkeste kort.

Venstresiden i det demokratiske partiet ser derimot på Clinton som en som står finansindustrien på Wall Street nær.

Les også: Marco Rubio klar til kamp

Les også: Haukene hever stemmene

Ofte først

Siden Hillary Clinton først ble landskjent som førstedame i 1992, har hun vært en kontroversiell figur i amerikansk politikk. Clinton valgte å stå lojalt ved sin manns side etter affæren med praktikanten Monica Lewinsky og ble senere den første førstedamen som selv stilte som senator. Til tross for at hun er fra Chicago, vant hun senatsvalget i New York i 2001.

Vinner hun presidentvalget i 2016, blir hun USAs første kvinnelige president.

Les også: «Alle» vil bli USAs president

Nyeste fra Dagsavisen.no: