John Bolton er en av mange potensielle republikanske presidentkandidater som vil sende amerikanske soldater tilbake til Irak og til Syria. Her fra et møte i Iowa i januar. FOTO: NTB SCANPIX

Haukene hever stemmene

John Bolton ville invadert Irak igjen, og vil gå til krig mot gruppen Den islamske staten (IS). Nå vil han bli USAs neste president.

 

MARYLAND (Dagsavisen): – IS er en trussel mot Amerika. Derfor er vi nødt til å handle, sier John Bolton til Dagsavisen.

Bolton har bekymringsrynker i panna og et strengt blikk. Den tidligere FN-ambassadøren under George W. Bush er kjent som en av det republikanske partiets ivrigste hauker. Nå vil han bli USAs neste president.

Støtter haukene

Krigsretorikken i det republikanske partiet er kraftig trappet opp etter en høst med brutale nyheter om Den islamske staten (IS). Haukene i partiet har igjen støtte fra flertallet av de konservative velgerne når de krever soldater på bakken i Syria og Irak.

Bolton bekrefter overfor Dagsavisen at han vurderer å stille som partiets presidentkandidat, fordi han mener sikkerhetsspørsmål trengs å bli tatt på alvor.

Vil til Syria

John Bolton var en av de ivrigste forkjemperne for den kontroversielle invasjonen av Irak i 2003, og han er ikke interessert i å unnskylde seg for krigen.

– Det var en riktig krig. Hadde vi ikke gått inn, ville Irak hatt atomvåpen i dag, slår han fast.

På den konservative storsamlingen CPAC i Maryland sist helg var det skyhøy interesse for møtet med tittelen «Når bør Amerika gå til krig?», der John Bolton var en av deltakerne. Den amerikanske befolkningen har vært lite lystne på nye kriger etter de på langt nær mislykkede krigene i Irak og Afghanistan. Utviklingen i Syria og Irak, med brutale halshogginger tatt opp på video, er i ferd med å endre motstanden mot en ny USA-ledet krig i Midtøsten.

Søker klarhet

– Jeg er veldig skremt over utviklingen. Jeg savner en amerikansk president som viser styrke og handlekraft, sier student og republikaner Sean Themea til Dagsavisen.

21-åringen revurderer nå sin støtte til den libertarianske kandidaten Rand Paul, den eneste av de mange mulige presidentkandidatene som lenge har argumenterte for et mindre intervensjonistisk USA.

Nær tre fjerdedeler av republikanere sier nå at de støtter forslaget om å sende amerikanske soldater for å kjempe mot IS, ifølge en meningsmåling utført av CBS News. I Iowa, en av de viktigste delstatene i primærvalget, sier velgere at militære angrep mot IS er en av de viktigste sakene, ved siden av USAs økonomi. I 2009 sa over halvparten av republikanere at «USA bør passe sine egne saker», ifølge Pew Research Center.

Vil være sterkest

Republikanernes mange potensielle presidentkandidater nærmest kappes om å være tøffest i kampen mot IS. Tidligere guvernør i Texas, Rick Perry, kaller IS for «den farligste trusselen mot frihet siden kommunismen». Forsikringsselger Elizabeth Louden fra Pennsylvania liker det hun hører.

– Vi trenger en president som skremmer disse onde menneskene fra å holde på som de gjør. Nå kutter de hodet av folk, og vi lar dem holde på. Obama har gjort USA til en svak aktør i verden, sier Louden.