Verden

Lieberman vil halshogge illojale israelske arabere

Illojale israelske arabere bør halshogges med øks, mener utenriksminister Avigdor Lieberman. Utspillet vekker sterke reaksjoner.

Av Nils-Inge Kruhaug

– Det er ingenting å gjøre med dem som er imot oss – vi må ta en øks og hogge hodet av dem, ellers kommer vi ikke til å overleve her, sa Lieberman under en valgtale i helgen.

Drøyt 20 prosent av Israels befolkning er arabere, etterkommere av palestinere som takket ja til israelsk statsborgerskap i 1948.

Jødisk IS

Liebermans utspill knapt en uke før valget i Israel har derfor vakt sterke reaksjoner, blant annet fra arabiske Knesset-representanter.

– Lieberman tar til orde for en jødisk versjon av Den islamske staten (IS), konstaterer Ahmad Tibi fra partiet Ta'al.

– Vi på vår side vil fjerne rasistiske og fascistiske hoder ved hjelp av demokratiske midler og forsøke å kapre så mange seter i Knesset som mulig. Jo sterkere vi blir, jo svakere blir den jødiske versjonen av IS, sier Tibi.

Vifter med øks

Flere tidligere israelske ambassadører og topper i det israelske utenriksdepartementet reagerer også sterkt på Liebermans trussel om halshogging.

– Sjokkerende, mener Israels tidligere ambassadør i Frankrike, Daniel Shek.

– Israels fremste diplomat vifter med en øks over hodene på innbyggerne i det landet han representerer, og i samme åndedrag preker han om hvordan verden må bekjempe antisemittisme, heter det i en kunngjøring undertegnet av Shek og flere andre tidligere utenriks-topper.

Fare for menneskeheten

De palestinske selvstyremyndighetene reagerer også sterkt på Liebermans uttalelse og kaller dem farlige.

– Han utgjør en fare for menneskeheten og bør pågripes, heter det i en kunngjøring fra det palestinske utenriksdepartementet, som lover at den israelske utenriksministerens uttalelser vil inngå i søksmålet de akter å fremme for Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Lieberman gjentok i helgens valgtale også at Israels arabiske innbyggere bør fratas statsborgerskap og fordrives til naboland, i tråd med hva hans eget parti, det ytterliggående høyrepartiet Yisrael Beiteinu har programfestet. Også dette er svært kontroversielt.

– Dette er ledd i en offisiell israelsk oppfordring til etnisk rensing og en utvidelse av den fascistiske bosetningspolitikken, heter det i uttalelsen fra det palestinske utenriksdepartementet.

Korrupsjonsskandale

Yisrael Beiteinu ble landets tredje største parti i valget i 2009 og sikret seg regjeringsmakt sammen med statsminister Benjamin Netanyahus høyreparti Likud, og Lieberman ble utenriksminister.

Fire år senere fikk Likud og Yisrael Beiteinu fornyet tillit, og i neste ukes nyvalg stiller de igjen felles valgliste.

Yisrael Beiteinu er nå betydelig svekket som følge av en omfattende korrupsjonsskandale der over 20 partitopper er pågrepet.

Partiet fikk elleve Knesset-representanter ved forrige valg, men ligger nå an til bare fem. Likud ser derimot ut til å øke sin representasjon fra 20 til 23, og med støtte fra småpartier kan de to partiene dermed få fornyet tillit.

Skulle det skje, har Lieberman gjort det klart at han vil kreve posten som forsvarsminister.

– Og den vil jeg i så fall få, slo han fast i forrige måned. (NTB)