Verden

Pakistans skoler på voldstoppen i verden

Pakistans skolebarn er blant de mest utrygge i verden. - Dette må bli en vekker. Barns trygghet må opp i Sikkerhetsrådet, sier Tove Wang i Redd Barna.

Angrepet mot uskyldige skolebarn i går vekker reaksjoner verden over, men barn i Pakistan har levd med faren over seg hver eneste dag i flere år: Pakistan var landet i verden som hadde flest angrep på skoler i årene mellom 2009 og 2012. Ifølge Røde Kors er rundt 400 skoler blitt angrepet av Taliban de siste to årene.

- Dette angrepet har et omfang som er helt ufattelig. Det må bli en vekker som må skape handling, sier generalsekretær Tove Wang i Redd Barna.

 

Les også: Malala: - Hjertet mitt er knust

 

Barn betaler prisen

Angrepet kommer bare en uke etter at Malala Yousafzai fikk Nobels fredspris nettopp for sitt arbeid for barn og utdanning. Over 30 millioner barn får ikke gått på skolen nettopp på grunn av angrep, krig og vold, slik Dagsavisen omtalte i forrige uke.

Samtidig med angrepet i går ble to års arbeid med å utarbeide internasjonale retningslinjer for barn lansert i Genève.

- Hele situasjonen rundt trygghet for barn må opp i Sikkerhetsrådet. Voksne driver terror, barn betaler prisen med sine liv. Dette må få konsekvenser på globalt plan, sier Wang.

Norge har ledet arbeidet med å få på plass et nytt, internasjonalt regelverk som skal trygge skoler i konfliktområder, og 20 stater var på plass i Genève i går.

Aktører både i Pakistan og verden for øvrig reagerte med sinne og sjokk i går.

- Å fordømme denne hendelsen er ikke nok. Dette viser hele verden hvilke ofre vi må gjøre, sa den pakistanske politikeren Qamar Zaman Qaira i går.

 

Les også: Det feige angrepet

 

Hevn

Nok en gang er uskyldige barn blitt rammet av terror. Men valget av skole var ikke tilfeldig fra terroristenes side.

Den pakistanske fløyen av Taliban, Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) har sagt at angrepet er hevn for angrep fra hæren mot Taliban. Mange av elevene på skolen er barn av militærfolk. Den militærdrevne skolen ligger i det som skal være et sikret området i byen.

Taliban ville hevne angrep i Nord-Waziristan, hvor den pakistanske hæren i sommer innledet en offensiv mot opprørere tilknyttet Taliban og al-Qaida.

- Vi angrep skolen fordi hæren angriper våre familier. Vi vil at de skal føle vår smerte, sier talsperson Muhammad Umar Khorasani.

Peshawar ligger nær de urolige stammeområdene ved grensen til Afghanistan, som i lang tid har vært base for ulike grupper væpnede islamister.

Statsminister Nawaz Sharif karakteriserer hendelsen som en nasjonal tragedie, men sier militæroperasjonene mot Taliban vil fortsette.

- Ikke før dette landet er renset for terrorisme, vil denne krigen og denne innsatsen stanse. Ingen bør være i tvil om det. Vi har også snakket med Afghanistan om dette, og vi vil kjempe mot terrorisme sammen, sa Sharif i går.

 

Støter folk vekk

Direktør Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO) tror Taliban kan komme til å støte folk vekk ved dette angrepet, som er enda verre de fleste slike angrep de siste årene.

Han sier det pakistanske Taliban er noe helt annet enn Taliban i Afghanistan.

- Taliban i Afghanistan er en del av en helhetlig organisasjon med fokus på sitt eget hjemland. Taliban i Pakistan er en paraplyorganisasjon for mange forskjellige grupperinger; noen er ganske lokale, andre er radikale militante og globalt orienterte, sier Harpviken til Dagsavisen. Han har fulgt Afghanistan og Pakistan tett i flere år.

Harpviken sier den pakistanske hærens operasjoner mot militante grupper i Pakistan har økt de siste årene.

- Men det har vært bølger med angrep med jevne mellomrom siden 2007, så noen regelrett vending har vi ikke sett, sier Harpviken.

 

Økte angrep

Forholdet mellom militante pakistanske grupper og det pakistanske sikkerhetsapparatet ble endret sommeren 2007 med pakistanske styrkers angrep mot Den røde moske i Islamabad, som militante islamister hadde holdt beleiret i lang tid.

- Det markerte bruddet mellom de militante gruppene og sikkerhetsapparatet. Fram til da hadde det vært en tett relasjon mellom dem, militante grupper ble brukt som instrument av etterretningstjenesten i krigen i Afghanistan og i konflikten med India. Det utviklet seg til et Frankenstein-monster, og vendepunktet var det angrepet. Det har dessuten også vært et voldsomt press mot Pakistan om å konfrontere disse gruppene, sier Harpviken.

Harpviken påpeker at pakistanske sikkerhetstjenester fortsatt opererer tvetydig mot disse gruppene.

- Vi har sett en klart større vilje til å konfrontere dem de siste årene. Forholdet er mye mer spent. Men det er fortsatt elementer i etterretningstjenesten som har kontakt med disse grupperingene, det er det ingen tvil om. Men mellom hæren og de militante er det nok ikke så mye samrøre, sier han.

Men det pakistanske militæret er ikke trent på den type operasjoner som trengs mot Taliban, mener Harpviken.

- Det er ikke noe tvil om at det pakistanske militæret er ganske grovkornet i dette arbeidet. Hæren sloss som i en konvensjonell krig, men mot gruppe som opererer der folk bor. Det forårsaker store skader på infrastruktur og sivilbefolkning, sier Harpviken.

 

- Rystende

Framtredende humanitære organisasjoner står bak arbeidet med retningslinjene om sikkerhet for skoler som ble lansert i Genève i går. Nå gjenstår å få alle medlemsland til å signere.

- Angrepet på skolebarn er en rystende påminnelse om at det haster med å få samlet verdens stater rundt det nye, internasjonale regelverket, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

 

Mer fra Dagsavisen