Verden

Venter mer soloterror

TERROR: Uforutsigbare og vanskelige å stanse - terrorhandlinger utført av «enslige ulver» er en økende bekymring. Angrepet i Canada kan ha vært nok et eksempel.

Myndighetene i Canada mener det er for tidlig å si om 32-åringen, som drepte en canadisk soldat for deretter å storme nasjonalforsamlingen i Ottawa onsdag, handlet alene. Men så langt er ingen andre mistenkt i saken.

- Det ser ut til at det bare var en gjerningsmann, og han er død, sier ordfører Jim Watson til CNN.

I så tilfelle plasserer saken seg i rekke av flere terrorhendelser internasjonalt som enkeltpersoner har stått bak.

- Psykisk ustabil

Politiet jobber nå på spreng for å finne ut hvorfor 32 år gamle Michael Zehaf-Bibeau handlet som han gjorde, og om han hadde medhjelpere. Bildet som tegnes av ham viser en mann som skal ha vært psykisk ustabil og hadde en kriminell fortid. Ifølge Radio Canada vokste han opp som sønn av en libysk kaféeier i Montreal og en mor som fortsatt jobber for landets immigrasjonsmyndigheter.

Han skal ha kjempet i Libya i 2011. Han hadde konvertert til islam, og skal ifølge en venn nylig ha snakket om at han ønsket å reise til Midtøsten for å studere arabisk og lære mer om islam.

- Vennen skal ha møtt Zehaf-Bibeau i en moské i Vancouver for tre år siden. Han framsto ikke da som noen ytterliggående eller voldelig islamist, men til tider som psykisk ustabil.

Ifølge avisen Globe and Mail fikk Michael Zehaf-Bibeau passet sitt beslaglagt av myndighetene, fordi han var på listen over personer med terrorsympatier som nektes utreise fra landet.

Om Zehaf-Bibeau handlet alene føyer han seg inn i en rekke av terrorhandlinger som er utført av enkeltpersoner i vestlige land - og i flere tilfeller er det vestlige soldater som er blitt rammet i hjemlandene sine.

Rettet mot soldater

I Woolwich i London i mai 2013 ble soldaten Lee Rigby knivstukket og drept på åpen gate av en enkeltperson. Samme måned ble en fransk soldat knivstukket i Paris, men overlevde. Også onsdag ble en soldat rammet, bare to dager etter at en mann kjørte ned to canadiske soldater, hvorav en av dem ble drept. Gjerningsmannen, som skal ha vært en militant islamist, ble skutt og drept under en politijakt.

«Ensomme ulver» er ekstra farlige, mener Jeffrey D. Simon, som har gitt ut boken «Lone Wolf Terrorism: Understanding the Growing Threat».

- Det som gjør ensomme ulver så farlige, er deres evne til å tenke utenfor boksen. Siden de opererer på egen hånd, finnes det ikke noe gruppepress eller noen beslutningsprosess som kan begrense kreativiteten, har Simon uttalt i en kronikk.

Eksperter har flere ganger advart mot en økning av såkalt individuell terror globalt. Blant annet har Europol påpekt at svekkelsen av al-Qaida og dermed av deres evne til å gjennomføre større angrep, vil føre til at de vil forsøke å rekruttere individuelle støttespillere i vestlige land til å planlegge og gjennomføre angrep. Både al-Qaida og Den islamske staten har oppfordret til individuell jihad.

Flere canadiere

Canadas nasjonalforsamling stemte tidligere i oktober for å la landets militære bidra i den USA-ledede koalisjonens angrep mot Den islamske staten i Irak.

Statsminister Stephen Harper påpeker at Canada er et av flere land som spesifikt er nevnt i oppfordringer om terrorhandlinger, blant annet fra talsmannen Abu Muhammad al-Adnani i gruppen IS. Han har spesielt oppfordret til drap på australiere og canadiere, i tillegg til personer fra USA og Europa.

Senest i september ble det i en rapport i Canada påpekt at stadig flere canadiere er blant dem som har dratt til Syria og Irak. Tidlig i år var 130 canadiere mistenkt for å ha dratt til regionen for å drive terrorrelatert virksomhet, og rekrutteringen er blitt raskere de siste månedene, viser rapporten.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen