Verden

Håper IS-angrep svekker Assad

ANGREP: Den moderate syriske opposisjonen håper USAs angrep mot Den islamske staten (IS) i Syria også vil styrke kampen mot Assad. Men luftangrep blir neppe nok for å slå ned på IS, mener ekspert.

JAFFA (Dagsavisen): Syriske opposisjonelle håper at USAs krigføring mot IS også vil styrke deres kamp.

- Dette vil gjøre oss sterkere i krigen mot Assad, sier Monzer Akbik, en talsmann for opposisjonen, til nyhetsbyrået Reuters.

De amerikanske angrepene begynte natt til i går med langdistanseraketter, som ble avfyrt fra hangarskip i Persiabukta. Så kom jagerflyene. Bombene slo ned, en etter en, i byen Raqqa, der mer enn 200.000 mennesker bor.

- Jeg fikk så vidt snakket med mine foreldre. De er livredde, forteller Mahmoud, en 24-årig syrer fra Raqqa, som i dag bor i Damaskus.

- De har ikke greid å se noen jagerfly, men de hører smellene og de ser lyset etter eksplosjonene, forteller han til Dagsavisen.

Raqqa er i dag selve hovedkvarteret til Den islamske staten, den fundamentalistiske gruppen som styrer store deler av nordlige Syria og nordvestlige Irak.

Les også: Tyrkia på gjerdet mot IS

Samarbeid med Assad?

Minst 120 ytterliggående islamister er drept i de USA-ledede luftangrepene i Syria, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Av disse var minst 70 medlemmer av Den islamske staten (IS).

USA har fått med seg Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Jordan, Qatar og Bahrain på angrepene. Nå står ekstremistene overfor en formidabel koalisjon. Hele 40 stater har sagt de er villige til å bekjempe IS, inkludert naboland som Saudi-Arabia, Egypt, Jordan og Irak selv. Også en rekke europeiske land, inkludert Norge, har lovt å hjelpe, hver på sin måte.

Selv om USA nå går til angrep mot en av president Bashar Assads fiender, krever president Barack Obama fortsatt at Assad må gå. Og Syrias regime frykter en glidende dynamikk i krigen der USA vil kunne vende våpnene mot regimet. I går skjøt Israel ned et syrisk fly som nærmet seg landets grense, for første gang siden 1982, selv om de to landene for tida ikke er engasjert i en åpen strid.

Likevel er det rapportert om at et stille etterretningssamarbeid har utviklet seg mellom Assads regime og flere vestlige regjeringer - nettopp mot IS. Wall Street Journal meldte tidligere i år at fransk og spansk etterretning har gjenopprettet kontakten med Assad-regimet. For bare noen dager siden skrev den syriske avisen al-Watan at USA gir Syria informasjon om de ekstreme islamistenes tilholdssteder, og så slår det syriske flyvåpenet til mot dem.

Sunnier må overbevises

Men erfaringen fra Irak viser at luftangrep mot IS i Syria ikke nødvendigvis vil virke effektivt nok mot IS. Amerikanske fly har bombet IS-mål i Irak i flere uker, men ikke greid å stanse islamistenes framrykking. Sakte nærmer de seg Bagdad fra nord. Selv i den amerikanske hæren vokser røstene som sier at fotsoldater vil måtte settes inn.

Professor Amatzia Baram, Israels ledende ekspert på Irak, er ikke enig.

- Med fly og raketter har man et enormt overtak. Og av Iraks 14 divisjoner er to av dem i god stand, og kan gjøre jobben. Også kurderne har væpnede styrker og høy motivasjon, sier han til Dagsavisen.

Men han advarer likevel om at dette i seg selv ikke er nok.

- Sunniaraberne på bakken må bli overbevist om at den neste irakiske regjeringen ikke vil fortsette diskrimineringen av dem. Spesielt Jubbur-stammen, som utgjør over en million mennesker i området, vil nå bli avgjørende. Men jeg kan ikke se at USA gjør noe for å vinne deres støtte, sier Baram.

Frykter store tap

Baram frykter at krigen mot IS vil føre til store sivile tap i Syria. Ingen vestlige journalister oppholder seg frivillig i krigsområdet, og bildet på bakken er uklart. Trolig har IS for lengst forsvunnet inn i sivilbefolkningen, og bærer ikke lenger uniformer eller tegn som kan gjøre dem til bombemål.

Årsaken til at de sivile tapene vil kunne bli store, er en annen.

- Tidligere har en sett hvordan luftangrep ofte blir etterfulgt av regelrette etniske rensinger av styrker på bakken som så stormer inn i området. Bare nå i august bombet USA islamister som hadde beleiret Amirli, en sjiamuslimsk turkomannisk by nær grensen til Iran. Etterpå fikk man en regelrett massakre av sivile i området. Så hvis dette skal lykkes må en mobilisere sunnimuslimene som lever der, avslutter professor Baram.

Mahmoud fra Raqqa hever at ingen i Raqqa liker Den islamske staten, som har innført et fundamentalistisk styre i områdene under deres kontroll. Han viser likevel til at 200.000 mennesker er blitt drept under Assad.

- Hvorfor gjør ikke USA noe når Assad dreper oss? Enhver løsning må inkludere at Assad blir fjernet, sier Mahmoud i Damaskus.

roger.hercz@dagsavisen.no