Verden

Porosjenko samlet tusener til kamp for Ukraina

Ukrainas president Petro Porosjenko fordømte søndag det han kalte Russlands aggresjon, mens militæret gikk i en symbolsk parade i Kiev på uavhengighetsdagen.

Kadetter og stridsvogner krysset Uavhengighetsplassen i hovedstaden Kiev hvor flere tusen mennesker var samlet. Oppvisningen hadde som mål å styrke moralen i den krigsherjede nasjonen. For samtidig fortsatte regjeringsstyrkenes kamp mot prorussiske opprørere i Øst-Ukraina.

Folkemengder av ukrainere, mange av dem kledd i de nasjonale fargene gul og blå, sang nasjonalsangen mens det ukrainske flagget ble heist.

– Jeg er overbevist om at kampen for Ukraina, for uavhengighet, vil bli vår suksess, sa Porosjenko i en tale til folkemengden i forkant av paraden.

– I det 21. århundre, i sentrum av Europa, er det et åpenbart forsøk på å bryte grensen til en suveren stat uten å erklære krig, sa presidenten med henvisning til Russland.

– Det er som om verden har gått tilbake til 1930-tallet, like før andre verdenskrig.

Milliarder til opprustning

Porosjenko sier at Ukraina i overskuelig framtid vil være under en konstant militær trussel, og lover at et beløp tilsvarende 18 milliarder kroner skal brukes på å ruste opp den blakke hæren.

Opprustningen skal skje i perioden 2015-2017. Presidenten kaller dette «bare den spede begynnelsen» i gjenfødelsen av det ukrainske militæret

– Det er klart at i overskuelig framtid vil, uheldigvis, en konstant militær trussel henge over Ukraina. Og vi må lære å leve med dette, men også å alltid være forberedt til å forsvare vårt lands uavhengighet, sier Porosjenko.

Pengene vil bli brukt til å kjøpe krigsfly, krigsskip og helikoptre, ifølge presidenten.

Tettpakket Maidan

For første gang siden den prorussiske presidenten Viktor Janukovitsj ble avsatt etter store demonstrasjoner i februar, var Uavhengighetsplassen og gatene i nærheten tettpakket av folk. Mange i folkemengden var kledd i tradisjonelle broderte skjorter eller blomsterkranser.

– Det er en demonstrasjon for Ukrainas enhet og uavhengighet, sier Oleksandr Kaplja.

– Vi ønsker å vise verden at vi er ett.

Den militære paraden var den første i Kiev på fem år, og enkelte sier den var en oppkvikker for nasjonens moral mens den blodige konflikten pågår øst i landet.

– Vi trenger dette for å løfte vår militære moral, sier Roman Kovaltsjuk.

Kamper

Samtidig som en patriotisk glød spredte seg i Kiev, fortsatte de voldsomme sammenstøtene øst i landet. Et sykehus i opprørsbastionen Donetsk ble truffet av bombekastergranater, men ingen skal ha blitt såret i angrepene, ifølge helsepersonell ved sykehuset.

Store eksplosjoner kunne høres i området rundt klokka 05.30 norsk tid søndag.

Mer enn 2.200 mennesker har mistet livet siden april i konflikten mellom regjeringen og prorussiske opprørere.

Den provestlige regjeringen i Ukraina anklager Russland for å fyre opp under opprøret og anklager den russiske regjeringen for å sende våpen og personell til separatistene, noe Russland benekter. (NTB)

Mer fra Dagsavisen