Verden

Hevder Janukovitsj ga drapsordre

UKRAINA: Ukrainske myndigheter sier at drapene på flere titall demonstranter på i Kiev skjedde under direkte ledelse av daværende president Viktor Janukovitsj.

På en pressekonferanse i Kiev torsdag ble Janukovitsj anklaget for å ha ansvar for at over 100 mennesker mistet livet under demonstrasjonene på Uavhengighetsplassen i hovedstaden i februar.

De ble ifølge innenriksminister Arsen Avakov skutt av ukrainsk opprørspoliti på direkte ordre fra Janukovitsj.

– Janukovitsj utstedte den kriminelle ordren om å åpne ild mot demonstranter 18.-20. februar, sa Avakov på pressekonferansen der også landets fungerende sikkerhetssjef og riksadvokat deltok.

– Russiske agenter

Avakov sier også at russiske etterretningsagenter var direkte innblandet i blodbadet i Kiev.

– FSB-agenter deltok i både planleggingen og gjennomføringen av den såkalte antiterror-operasjonen, sier han.

FSB avviste torsdag all innblanding i skytingen i Kiev. Russiske myndigheter har tidligere antydet at det var høyreekstreme ukrainere som ført åpnet ild mot politiet.

Sjefen for Ukrainas sikkerhetstjeneste, Valentyn Nalyvajtsjenko, mener imidlertid å kunne fastslå at en rekke uidentifiserte russere befant seg i hovedkvarteret til den ukrainske sikkerhetstjenesten under demonstrasjonene i Kiev.

Han anklager også Russland for å ha fløyet inn mengder med eksplosiver til Ukraina i slutten av februar, men han har ikke opplysninger om hva eksplosivene skulle brukes til.

Pågriper politifolk

Ukrainsk påtalemyndighet opplyste tidligere torsdag at flere medlemmer av den nå oppløste opprørspolitistyrken Berkut er pågrepet, mistenkt for å ha drept demonstranter.

Tolv politifolk er identifisert, og foreløpig er tre av dem pågrepet, ifølge Avakov. Tidligere ble det meldt at alle tolv var pågrepet.

Janukovitsj ble tvunget til å gå av få dager etter at flere titalls demonstranter ble drept i sammenstøt i sentrum av Kiev. Flere politifolk mistet også livet i uroen. Mange av de drepte så ut til å ha blitt skutt av snikskyttere.

Mer fra Dagsavisen