Verden

Klemt mellom et brutalt regime og ekstremister

MIDTØSTEN: Flere tusen barn flykter alene - uten sine foreldre - fra kampene i Syria. Mange er redde for 
å bli tvangsinnrullert som barnesoldater.

CAESAREA (Dagsavisen): De kan gå i dagevis, ofte i ly av mørket, til de kommer til grensen. Sultne krysser de skuddlinjer og passerer ødelagte landsbyer i håp om å berge seg selv, alene.

- Det er rundt 8.000 slike barn som har krysset grensen inn i nabolandene, uten sine foreldre, forteller Juliette Touma, den lokale talspersonen for FN-organisasjonen UNICEF.

Mange har ingenting igjen og står tilbake «uten dem de elsker». Krigen er i ferd med å skape verdens største flyktningkrise, og ingen regner med en løsning med det første.

- For bare fem år siden var Syria et av de landene som hadde tatt imot flest flyktninger i verden, sa Antonio Guterres, FNs høykommissær for flyktninger, og siktet til irakere og palestinere som hadde funnet ly i landet.

- Men nå er syrerne i ferd med å ta afghanernes plass som verdens største flyktningbefolkning, sa han. Over åtte millioner syrere, mer enn en tredjedel av befolkningen, er på flukt, enten i Syria eller i nabolandene. Over en halv million er barn.

Barnesoldat

Mange av barna som krysser grensen alene flykter unna et liv som tvangsinnrullert væpnet aktivist.

- Jeg pleide å bære en kalashnikov, og deltok i angrep mot veisperringer, fortalte Majid, en 16-åring fra Khalidiya, nær Homs.

- Vi fanget soldatene og tok deres våpen, sa Majid til menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

Barn, blant de mest forsvarsløse i en krig, blir også utsatt for systematisk tortur fra regimets side. FN advarer om at president Bashar Assads menn har torturert barn ned til 11-årsalderen. Torturen inkluderer voldtekt, elektrosjokk i kjønnsorganet, å få sine negler trukket ut, og å bli tvunget til å se familiemedlemmer bli torturert.

Ett eksempel FN trekker fram er 16-åringen som måtte se sin 14-årige venn bli voldtatt og så myrdet.

- Jeg så folk bli slått i ryggen med en hammer til de døde, fortalte gutten til FNs personale.

Avkuttet

I mellomtida blir krigen, om mulig, også stadig mer grusom. I helgen fikk en mann sin hånd kuttet av i straff for å «stjålet», ifølge islamistbevegelsen Den islamske staten i Irak og Syria (ISIS), som fullbyrdet straffen.

På løpende bånd ble bilder av avstraffelsen, som skal ha funnet sted nær byen Aleppo, lastet opp på nettet, gjennom Twitter. «Tyven» blir sett fastbundet til et bord, så blir hans arm strukket ut og holdt fast. Så kommer en mann med et sverd og kutter hånden av. Ifølge ISIS, skal den «tyven» ha tryglet om straffen for å «rense sin sjel».

I landområder som har falt under ekstreme islamisters kontroll blir livet stadig vanskeligere. I byen Raqqa i nord ble stedets kristne innbyggere tvunget til å betale en skatt på 17 gram gull per mann. Ifølge islamistene, underskrev de kristne en avtale der de skal bli gitt ISIS‘ «beskyttelse» i bytte mot at de aksepterer sin nye status som annenrangs borgere. De kristne får ikke lenger lov til å reparere sine kirker, ingen kristen bønn må kunne høres av muslimer utenfor hjemmets fire vegger, og ingen kristne må gå med kors slik at muslimer kan se dem. Dette var bare noen av de nye «lovene» i byen.

Klasebomber

Slik blir de sivile fanget mellom ekstreme fundamentalister og et brutalt regime. I helgen meldte menneskerettighetsorganisasjoner at Assads armé har begynt å ta i bruk klaseammunisjon i angrep mot sivile. Klasebomber, som er forbudt ifølge internasjonal lov, skyter ut mindre bomber i sitt nedslagsområde og forårsaker store skader og lidelser. Regimet har brukt klasebomber i angrep rundt byen Hama.

- Det er forskrekkelig at regjeringsstyrkene bruker klaseammunisjon mot sitt eget folk, sier Steve Goose, en våpenekspert ved Human Rights Watch. Byen Hama var også åsted for en massakre tilbake i 1982, da lokalbefolkningen gjorde opprør mot Hafez Assad, faren til dagens diktator.

I et annet våpenspørsmål meldte president Assads diplomater at Syria ikke vil greie å fjerne landets kjemiske masseødeleggelsesvåpen i tide i henhold til avtalen mellom Russland og USA. Meldingen vakte frykt i Vesten for at Syria drar ut tida. I august brukte regimet kjemiske våpen mot et nabolag nær Damaskus, og av frykt for et amerikansk angrep gikk Assad med på å fjerne sine kjemiske våpen.

Bakholdsangrep

I de siste dagene har Syria også arrestert slektninger av opposisjonsrepresentantene som deltok i fredssamtalene i Genève. Videre offentliggjorde regimet bilder av 175 islamister som skal ha blitt drept i et bakholdsangrep utenfor Damaskus.

- Dette angrepet er en stor seier for den syriske arabiske hæren, fortalte en pro-Assad-aktivist i Damaskus til Dagsavisen.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen