Verden

Noen skryter av Breiviks ideer

På den ytterste europeiske høyreside finnes det politikere som sier de

NTB: Mindre enn en uke etter massakren på Utøya har politikere i flere land rukket å skryte av tankegodset i nordmannens manifest.

Lengst er det trolig Jacques Coutela fra Frankrike som har gått. Han ble tirsdag suspendert fra det høyreradikale partiet Nasjonal Front, etter at han kalte Breivik et ikon og «Vestens viktigste forsvarer».

I likhet med nordmannen selv virker det som Coutela er opptatt av krig mellom kristne og muslimer i middelalderen. Han sammenligner Breivik med Karl Martell, en hærfører som stanset muslimske styrkers frammarsj i Vest-Europa i det sjuende århundre.

– Ville informere

Coutela, som var kandidat for Nasjonal Front ved lokalvalget i mars, har en blogg hvor han stadig kommer med harde utfall mot islam. Han hevder han fant den rosende omtalen av Breivik på internett, og la den ut på bloggen «for å informere folk».

Front Nasjonals generalsekretær, Steeve Briois, sier at Coutela er suspendert og må svare for seg i en disiplinærkomité i partiet.

Coutela selv fjernet raskt innlegget fra bloggen og sier han ikke støtter terrorisme, selv ikke når terroren har sitt utspring i ideer han deler.

Et annet medlem av Nasjonal Front, Laurent Ozon, har sendt flere Twitter-meldinger der han knytter terrorangrepet til økende innvandring i Norge. Han er likevel ikke suspendert. I stedet skal han ha fått en påminnelse fra partiledelsen om hva partiet står for.

– Glimrende ideer

I Italia har politikeren Mario Borghezio fra partiet Liga Nord fått hard kritikk etter at han skrøt av Breiviks visjoner.

– Mange av ideene hans er gode. Noen av dem er helt glimrende, sa italieneren i et radiointervju tirsdag.

Borghezio, som sitter i EU-parlamentet, gjorde det klart at han ikke støtter Breiviks voldsbruk. Likevel har han sans for 32-åringens motstand mot islam.

Liga Nord er svært kritisk til innvandring og har flere ministre i regjeringen til statsminister Silvio Berlusconi.

– Det er en skam for oss alle at en representant for regjeringskoalisjonen kommer med uttalelser som er med på å unnskylde en av de grusomste terrorhandlinger, heter det i en uttalelse fra EU-politikerne David Sassoli og Niccolo Rinaldi, som befinner seg på venstresiden i italiensk politikk.

Skylder på innvandringen

Den svenske kommunepolitikeren Erik Hellsborn fra partiet Sverigedemokraterna mener Breiviks massakre skyldes masseinnvandring, islamisering og et flerkulturelt samfunn.

På bloggen sin skriver Hellsborn at han ikke kjenner seg flau over å støtte Anders Behring Breiviks målsettinger.

– Det ytterste ansvaret ligger alltid hos gjerningsmannen, men skal man diskutere bakenforliggende årsaker som drev ham, så var jo det multikulturen, sier politikeren til avisa Hallands Nyheter.

Utspillet har ikke falt ikke i god jord hos partiledelsen.

– Dette er ikke noe Sverigedemokraterna stiller seg bak, sier partiets pressetalsmann Martin Kinnunen til avisa Expressen.

Enig med Breivik

I Norge har de såkalte Stiklestad-aksjonistene sagt at de er enige i mye av det Breivik skriver i manifestet, selv om de tar avstand fra terroraksjonen som kostet minst 76 mennesker livet.

– Vi identifiserer oss overhodet ikke med det denne mannen har gjort. Det er en gal manns verk. Men etter hva jeg forstår fra folk som har studert tekstene hans, er ikke det han har skrevet så halsbrekkende galt. Mange deler noen av synspunktene, sier Eivind Lundanger, som koordinerer den nystartede aksjonsgruppen, til Bergens Tidende.

Forrige uke ble det kjent at aksjonister fra hele landet vil møte opp under olsok på Stiklestad og demonstrere mot planene om en multireligiøs konferanse.

Aksjonistene har blant annet frontet sine synspunkter på nettstedet Document.no, der også terrorsiktede Anders Behring Brevik var en aktiv debattant.

Gruppen forbereder en protestaksjon på Stiklestad torsdag i forbindelse med utenriksminister Jonas Gahr Støres planlagte tale.

Mer fra Dagsavisen