Verden

Her styrer Taliban

Flere millioner sivile er fanget i en «menneskerettighetsfri sone» nordvest i Pakistan, der Taliban med jernhånd kontrollerer samfunnet, slår ny Amnesty-rapport fast.

«Myndighetene ga vekk våre liv til Taliban. Hva er poenget med å ha denne enorme hæren dersom de ikke engang kan beskytte oss mot en gruppe med brutale fanatikere? De konfiskerte skolen min, og startet å lære barna hvordan de skulle slåss i Afghanistan. De kastet ut jentene, ba mennene om å la skjegget gro, og truet alle de ikke likte. Våre myndigheter og vårt militærvesen prøvde aldri å beskytte oss mot dette».

Dette er ordene til en lærer som sammen med sin familie måtte flykte fra Swatdalen i Pakistan mars 2009.

Kvinner og barn utsatte

En ny Amnesty-rapport som lanseres i dag viser at millioner av sivile nordvest i Pakistan ikke får den beskyttelsen de har krav på av landets myndigheter, og at de i realiteten er fanget i et samfunn kontrollert med jernhånd av Taliban.

Den amerikanske og pakistanske krigføringen mot terrorister i fjellområdene på grensen mellom Pakistan og Afghanistan har styrket oppslutningen til lokale krigsherrer og gjort at området har utviklet seg til nær et «talibanistan».

Som så ofte i væpnede konflikter er det kvinner og barn som må betale den høyeste prisen.

– Talibans kontroll over områdene har ført til lovløse tilstander og drap på et høyt antall sivile. De oppretter illegale domstoler og feller «dommer» som inkluderer tortur og henrettelser ved halshogging. De angriper skoler og helseklinikker. De hindrer sivilbefolkningen å flykte fra den eskalerende konflikten og bruker dem heller som menneskelige skjold for å beskytte seg selv, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge til Dagsavisen.

– Ikke gjort nok

Mens verdens oppmerksomhet har vært rettet mot konflikten mellom Taliban og Pakistans sikkerhetsstyrker og USA, har de sivile lidelsene i De føderalt administrerte stammeområdene (FATA) og Den nordvestlige grenseprovinsen (NWFP) forverret seg kraftig, konkluderer Amnesty-rapporten.

Generalsekretær Egenæs er ikke imponert over hvordan myndighetene har taklet den humanitære krisen som er oppstått etter at USA og Pakistan trappet opp krigen mot Taliban i grenseområdene. Rundt én million mennesker er i dag drevet på flukt, og har ikke mulighet til å vende tilbake til sine hjem.

– Pakistans sikkerhetsstyrker har ikke gjort nok for å minimere risikoen for sivile tap under militære aksjoner. De tyr ofte til uforholdsmessige luftangrep som resulterer i mange sivile skadde og drepte. De utsetter også mistenkte opprørere for vilkårlige arrestasjoner og tvungne forsvinninger og det rapporteres om at den pakistanske hæren foretar utenomrettslige henrettelser, sier Egenæs.

– Behandlingen av kvinner under pakistansk Taliban er lik den vi kjenner fra Afghanistan. Det er virkelig kvinnene som er de største ofrene for Talibans jernhånd, med sterke restriksjoner på muligheten for utdannelse, helsetjenester, arbeid og et sosialt og selvstendig liv.

Mange sivile drepte

Minst 1.300 sivile ble drept i kamphandlinger nordvest i Pakistan i 2009, mens minst 8.500 personer, inkludert soldater, ble skadet i samme periode. Taliban skal også ved flere tilfeller ha sperret av landsbyer, for slik å hindre sivile fra å flykte fra kraftig luftangrep utført av amerikanske eller pakistanske styrker.

– De fire millionene som lever i FATA-området er blant de som har lavest levestandard av alle i hele Asia. Den interne flyktningkrisen som har oppstått i kjølvannet av konflikten er den største siden Rwanda. Pakistanske myndigheter har håndtert krisen på en dårlig og uforberedt måte, sier Egenæs.

Mer fra Dagsavisen