Verden

Vil skattlegge søppelmat

Stadig flere land retter siktet inn mot usunt kosthold. Nå kan Romania bli det første landet i verden som

En egen skatt på hamburgere, brus og annen søppelmat: Dette kan snart bli realiteten i Romania, dersom helsedepartementet i landet får viljen sin.

Forslaget er rettet inn mot et økende fedmeproblem og sykdommer knyttet til usunn mat og ble presentert av Romanias helseminister Attila Czeke under en pressekonferanse i hovedstaden Bucuresti i januar. Får Czeke viljen sin kan forslaget bli en realitet allerede fra starten av mars. Mens helseministeren fremmet lovforslaget dempet imidlertid landets finansminister Sebastian Vladescu saken da han karakteriserte det som «en idé».

Lovforslaget ligger uansett på bordet og Romania kan bli det første landet i verden som innfører en slik generell «fedmeskatt». I tillegg til å være et tiltak mot helseproblemer knyttet til usunt kosthold skal skatten sikre inntekter til landets helsevesen. Størrelsen på en slik skatt er fortsatt uklar, men helseministeren anslår at den kan sikre en milliard euro som kan brukes til finansiering innen helsevesenet i et land der en av fire ifølge den nasjonale foreningen for ernæring er overvektige.

Lobby

Selv om landet altså kan bli det første til å innføre en slik skatt er ikke rumenske myndigheter de første og eneste som retter siktet inn mot søppelmaten. En lignende skatt er blitt varslet i Taiwan, der parlamentet skal behandle et lovforslag om dette senere i år.

Også i andre land er det tidligere blitt fremmet forslag om lignende tiltak, i takt med økt fokus på fedme og sykdommer knyttet til usunt kosthold. Ikke minst advares det mot økende fedme blant barn og unge i en rekke land.

Tiltak for å møte dette gjennom blant annet avgifter er i en rekke land blitt møtt med tung lobbyvirksomhet fra en mektig matvareindustri, som da det i Frankrike ble lagt planer for å heve momsen på mat med høyt sukker- eller saltnivå. Planen ble skrinlagt i 2008.

I tråd med dette har matvareindustrien gått til angrep på den planlagte skatten i Romania. Lederen av næringsmiddelindustriens forening i Romania, Dragos Frumosu, karakteriserer forslaget som kontraproduktivt og advarer mot at det vil føre til høyere priser, lavere salg og til at multinasjonale selskaper flytter ut av landet.

En rekke store hurtigmatgiganter som McDonald‘s og KFC vil rammes. Ikke spesielt overraskende møtes forslaget av misnøye fra blant andre McDonald‘s, som anslås å være den største hurtigmatkjeden i landet, med 60 restauranter. Kjeden anklager blant annet skatten for å «stigmatisere enkelte produkter som usunne».

Sukkerskatt

Mens Romania altså sikter seg inn mot en skatt som vil ramme både hamburgere, brus og annen søppelmat har myndighetene i andre land siktet rettet inn mot enkelte produkter. En rekke land har de siste årene innført forskjellige tiltak rettet mot for eksempel sukker og transfett, og flere tiltak er på vei, som ledd i et arbeid mot usunt kosthold.

I Danmark planlegges ifølge tyske Der Spiegel en ny sukkerskatt på sjokolade, iskrem og andre søtsaker. I Spania planlegges en lov for å begrense bruken av transfett, lignende lover er allerede innført i enkelte andre land.

I Mexico lanserte landets president Felipe Calderón søndag et initiativ for å få mexicanske barn til å spise sunnere. Taco, tortilla og tortas skal som et ledd i kampanjen byttes ut med mer frukt og grønt i skolemåltidene.

– Fedme og overvekt er en av de største helseutfordringene Mexico står overfor i dag, slo Calderon ifølge NTB fast da han lanserte tiltaket. Ifølge nyhetsbyrået er landets barn de mest overvektige i verden, og fedmen koster angivelig Mexico over 3,2 milliarder dollar i året. Det er ifølge myndighetene så mye det koster Mexico å behandle sykdommer knyttet til overvekt og fedme.

– Har effekt

Også i Norge diskuteres tiltak for å bedre kostholdet. Divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet viser overfor Dagsavisen til at Norge allerede har blant annet en sukkeravgift som er blitt økt de siste årene for å gjøre brus og andre søte drikker dyrere. Mens dette tidligere var luksusskatter har nettopp helse vært begrunnelsen bak økningene de siste årene.

– Helsemyndighetene ønsker en mer bevisst bruk av prismekanismer, sier Klepp og viser til at det arbeides med å se på hvordan avgifter på sukker kan bli mer effektivt.

I tillegg har det vært fremmet forslag om å øke momsen på usunne produkter mens den reduseres for frukt og grønt.

– Det er generelt veldig spennende at man internasjonalt nå får erfaring med bruk av pris som virkemiddel, slik at vi kan få mer kunnskap om hvordan dette slår ut, sier Klepp.

Bruk av slike virkemidler er ikke nytt, de har tidligere vært brukt mot både tobakk og alkohol, og ifølge divisjonsdirektøren i Helsedirektoratet har man god dokumentasjon på at det er effektivt. Klepp viser også til erfaringene fra sukkeravgifter rettet mot bruskonsum.

– Alt tyder på at det har effekt, spesielt i forhold til høykonsumenter, sier Klepp.

Mer fra Dagsavisen