Verden

Presidentvalg kan løse krise i Romania

Rumenerne går til urnene for å velge ny president i dag.

Utfordreren Mircea Geoana har hatt en ledelse på rundt 8 prosentpoeng på målingene. Den venstrevridde politikeren henter støtte blant frustrerte rumenere, som er lei av de endeløse konfliktene som har heftet ved president Traian Basescus forsøk på å rydde opp i den omfattende korrupsjonen i landet.

Vinneren av søndagens valg må utpeke en ny statsminister, etter at sosialdemokratene og andre opposisjonspartier kastet den Basescu-vennlige regjeringen i oktober.

Den kommende presidenten må også ta stilling til reformer som Det internasjonale pengefondet (IMF) krever i forbindelse med en hjelpepakke på 20 milliarder euro. Pengestøtten er satt på vent inntil en ny regjering og et nytt budsjett ser dagens lys.

58 år gamle Basescu mener IMF-kravene, der fjerning av 150.000 offentlige arbeidsplasser inngår, er nødvendige for å få det ferske EU-medlemmet ut av den dype resesjonen.

HARDT RAMMET AV KRISEN

Budsjettunderskuddet må også ned fra årets 7,3 prosent av bruttonasjonalprodukt, for at IMF skal utløse neste lån på 1,5 milliarder euro.

– Sjansen for at Romania får IMF-lånet i januar er ganske liten, sier sjeføkonom hos Wood & Co, Raffaella Tenconi.

Romania er et av EU-landene som er blitt hardest rammet av den økonomiske krisen.

Basescu beskylder også Geoanas tidligere kommunistparti for ikke å ville ta et oppgjør med korrupsjonen som har ridd Romania som en mare siden diktatoren Nicolae Ceausescu ble styrtet for 20 år siden.

– Romania er et skip med et mannskap på 22 millioner og en kaptein som vil føre det ut av den økonomiske stormen og trygt til havn, sa Basescu på et valgmøte fredag, der han spilte på sin bakgrunn som skipper.

LEI AV POLITISK KONFLIKT

Presidentposten har ifølge loven liten formell makt, men Basescu har til stadighet blandet seg inn i politiske saker. Geoana har beskyldt Basescu for å polarisere rumensk politikk, og antydet at han vil motsette seg jobbkuttene i offentlig sektor.

Forslaget har opprørt mange på venstresiden, og i oktober gikk 800.000 statlig ansatte ut i streik.

Bare nabolandet Bulgaria regnes som fattigere enn Romania av landene i EU, på tross av at økonomien doblet seg mellom 2004 og 2008. Finanskrisen har ført til at kjøpekraften har stanset på 46 av gjennomsnittet i EU.

– Alt politikerne gjør er å krangle, i stedet for å ta seg av oss. Jeg liker ikke Geoana noe særlig, men skandalene vil i det minste ta slutt om Basescu ikke vinner, sier den 46 år gamle regnskapsføreren Liviu Gradinescu.

Den 29 år gamle sikkerhetsvakten Antonel Mocanu er også lei av de politiske basketakene.

– Jeg bryr meg ikke lenger om korrupsjonen. Alt jeg ønsker er en jobb, så jeg kan starte en familie, sier han.

Mer fra Dagsavisen