Verden

«Kjetter» til København

Han kaller seg selv en «kjetter» som vil avsløre det han ser som et «globalt marxistisk mantra». Nå gjør Nick Griffin seg klar for klima-toppmøtet i København.

Det skapte rabalder i London da det ved inngangen til uka ble kjent at en av landets mest rabiate klimafornektere gjør seg klar til å reise til København neste uke, som del av EU-parlamentets offisielle delegasjon på klimatoppmøtet.

Mannen det er snakk om er Nick Griffin, lederen av det høyreekstreme partiet British National Party (BNP), som mer enn noe er kjent for sine hatske utfall mot muslimer og innvandrere. I juni ble Griffin valgt inn i EU-parlamentet, der han nå sitter i parlamentets miljøkomité. Og det er i den forbindelse Griffin skal til København.

– Intellektuelle tullinger

Griffin vil på ingen måte jobbe for en avtale for å begrense utslippene av klimagasser, den britiske politikeren har kort sagt posisjonert seg som en av Storbritannias hardeste klimafornektere. Senest i parlamentet forrige uke karakteriserte Griffin ifølge britiske The Observer de som advarer mot konsekvensene av klimaendringene som «tullinger» som har nådd en «orwellsk konsensus» som var «basert ikke på vitenskapelig enighet, men på tyranni, sensur og bedragersk statistikk».

Og det er nettopp dette Griffin ifølge en melding fra BNP skal til København for å si. I meldingen fra partiet heter det at det er «et globalt marxistisk mantra» som blant annet vil bli brukt til «å knuse nasjoner og innføre en verdensregjering».

I samme stil fyrte Griffin i parlamentet forrige uke løs mot det han hevdet var «anti-vestlige intellektuelle tullinger på venstresida» som «led et kollektivt sammenbrudd da kommunismen kollapset».

Ifølge Griffin er «klimaendringer deres nye teologi». Men «kjetterne vil ha en stemme og sannheten skal fram», hevder Griffin. Og sannheten? Ifølge Griffin er den at «klimaendringer blir brukt til å påtvinge oss en anti-human utopia like dødelig som noe unnfanget av Stalin eller Mao».

– En myte

Det skapte som sagt rabalder da det ble kjent at Griffin reiser til toppmøtet som en del av EU-parlamentets delegasjon. Forskere og politikere har etter tur kommentert Griffins deltakelse etter at den ble kjent.

– Griffin benekter overveldende vitenskapelige beviser for klimaendringer. Dette synes å være drevet av en dogmatisk høyrevridd ideologi som motsetter seg all form for miljøregulering, vanligvis skjult bak den uærlige påstanden om at klimaendringer er en venstrevridd konspirasjon, hevder Bob Ward ved Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment overfor avisa The Guardian.

Liberaldemokratenes Chris Huhne uttalte på sin side at Griffin som medlem av EU-parlamentet på ett eller annet tidspunkt ville få noe, før han la til at «det er en skam at de ikke sendte ham til Island i stedet».

De Grønnes leder Caroline Lucas uttaler på sin side at EUparlamentet «dessverre ikke får noen rett til å påvirke beslutningene» og at «ideen om at Nick Griffin vil få innflytelse på det som skjer i København er en myte».

Mer fra Dagsavisen