Verden

Frykter Taliban-styre i Pakistan

Taliban fester grepet nordvest i Pakistan. En pakistansk forsker i Oslo frykter at turen snart

ISLAMABAD: Meldingen om at Taliban har tatt kontroll over nok et område nordvest i Pakistan, skaper stor uro både internasjonalt og i Pakistan. Distriktet Buner ligger bare 10 mil fra hovedstaden Islamabad, og like ved Swat-dalen, der ytterliggående islamister med regjeringens velsignelse har fått lov til å innføre strenge sharialover.

USAs regjering mener at situasjonen i Pakistan utgjør en dødelig trussel mot resten av verden.

Bekymringen skyldes at Pakistan både har atomvåpen og en mektig islamistisk bevegelse som ønsker å innføre et fundamentalistisk styre over hele landet. I tillegg håper Taliban-bevegelsen å gjenerobre kontrollen i nabolandet Afghanistan.

PANIKK

Pakistan sendte I dag rundt 100 halvmilitære soldater til Buner-distriktet. Like etter ankomsten ble kolonnen deres angrepet av væpnede menn, og en politimann som eskorterte styrkene, ble drept, ifølge en politiinspektør.

Styrken skal hjelpe det lokale politiet med å beholde kontrollen i området, der de ytterliggående islamistene allerede patruljerer gatene og har overtatt moskeene. Lokalt politi skal være fratatt all myndighet.

Befolkningen i de utsatte områdene er fortvilt over utviklingen. Mange er panikkslagne over det som nå skjer i Buner, opplyser en lokal politiker til nyhetsbyrået AFP.

Samtidig ser det ikke ut til at regjeringshæren har gjort noe for å drive Taliban tilbake. I stedet ble kampen overlatt til lokale militser.

– Det er svært, svært trist at staten ikke kom for å hjelpe. Dette er helt på tvers av grunnloven, for ifølge den er det staten som har ansvaret for sikkerheten i Pakistan, påpeker den pakistanske forskeren og kommentatoren Farhat Taj Andersen overfor NTB.

Andersen er nå doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, men kommer selv fra det nordvestlige Pakistan. Hun mener at den pakistanske staten har sviktet totalt, og frykter at også hennes egen hjemby snart vil være i hendene på Taliban.

LEDERE FLYKTET

Kampene mellom de dårlig utrustede landsbyhærene og Taliban skal ha pågått et par ukers tid.

Nå har lokale ledere og familiene deres måttet flykte hals over hode, mens Taliban allerede er i gang med å innføre strenge sharialover, som blant annet betyr forbud mot musikk, idrett og barbering.

– Taliban går fra moské til moské og ber folk om å delta i jihad (hellig krig). Det er fare for at det samme kommer til å skje i Buner som i Swat-dalen, der Taliban har ødelagt gutteskoler for så å rekruttere unge gutter til hellig krig, mot foreldrenes vilje, sier Andersen til NTB.

– Det som nå skjer, er Talibans hevn etter at lokale militser drepte flere Taliban-krigere i fjor, mener hun.

– EKSISTENSIELL TRUSSEL

USAs utenriksminister Hillary Clinton kommenterte konflikten i Pakistan i et møte i den amerikanske Kongressen i går.

– Situasjonen i Pakistan utgjør en dødelig trussel mot sikkerhet og trygghet i vårt land og i verden, understreket Clinton.

Hun beskrev fundamentalistene som en «løs koalisjon av terrorister og andre» som utgjør en eksistensiell trussel mot den pakistanske staten. Med sterk bekymring konstaterte hun at opprørerne rykker fram, og at de bare befinner seg noen få timer unna landets hovedstad.

Avtalen som den pakistanske regjeringen har inngått med Taliban i Swat-dalen, var ment å dempe presset fra fundamentalistene etter langvarige kamper mellom regjeringssoldater og ytterliggående islamister.

Men fredsavtalen kan ha virket mot sin hensikt. I forrige uke sa en lokal talsmann for Taliban at al-Qaida-leder Osama bin Laden er hjertelig velkommen til å slå seg ned i området, dersom han ønsker det.

Mer fra Dagsavisen