Verden

Bolivia vil ha ny grunnlov

Verdens aviser følger den bolivianske utviklingen med spenning.

Bolivianerne godkjente i går en ny grunnlov initialisert av landets president, den tidligere kokabonden og urinnvåneren Evo Morales. Landets nye Magna Carta gir presidenten mulighet til å bli sittende ved makten ut 2014 og utvider samtidig urbefolkningens rettigheter. Bolivias urbefolkning fikk ikke stemmerett før i 1952.

Spanske El Mundo beskriver i en kommentar hvordan Morales har gått fram for å samle seg et "hoff" i løpet av perioden han har sittet som president, et hoff som forsøker å representere landets moderate, moderne politiske krefter, urbefolkningens interesser og som samtidig flørter med de mer radikale, Chavez-vennlige politiske miljøene. El Mundo mener Morales har gjort seg selv til en slags politisk pendel mellom disse miljøene, i et land som i stort sett all sin tid har vært styrt av en liten, hvit elite. Avisen understreker at det er første gang bolivianerne selv får være med og bestemme sin grunnlov, siden landets selvstendighet fra 1825.

The New York Times skriver at valgresultatet har fått Bolivias mestiser og europeisk-ættede befolkning til å advare mot nye sammenstøt, med utgangspunkt i Andes-landets klare rasemessige og klassemessige skiller. Mens Morales selv uttaler at den nye grunnloven vil bidra til å avkolonialisere landet gjennom styrking av urbefolkningens kulturelle verdier og sivile rettigheter.

I nabolandet Peru skriver La República at valgresultatet, ikke overraskende, i helt klar grad følger grensene for hvilke områder som støtter Morales-regjeringen eller ei. I områdene Beni, Pando, Tarija og Santa Cruz er det store flertallet imot den nye grunnloven. Disse fire regionene er viktige handelsregioner og har ved flere anledninger forsøkt å erklære seg uavhengige av den bolivianske sentralregjeringen.

Et av Bolivias andre naboland, Argentina, huser en stor boliviansk innvandringsbefolkning, som har måttet flytte fra Amerikas fattigste land for å finne arbeid. Argentinas største avis La Nacion skriver i natt at godkjenningen av den nye grunnloven vil si at Bolivia nå omtrent fullstendig har inkorporert sosialismen som sin nye statsform. Avisen skriver videre at Morales maner til ikke-voldelige reaksjoner på valgresultatet, bare tre år etter at landet opplevde uroligheter på grensen av en borgerkrig.

I Chavez-landet Venezuela skriver riksavisen El Universal at bolivianerne har stemt fram en ny sosialistisk grunnlov, verken mer eller mindre. Det har antagelig gjort at Hugo Chavez selv får en god start på uka.

Mer fra Dagsavisen