Verden

Kinamelk sprer frykt

Over store deler av Asia testes nå kinesiske melkeprodukter. Produktene fjernes fra hyllene, og et titall land har forbudt melkeprodukter «made in China».

Mer enn 54.000 barn er blitt syke i Kina, og også i Hong Kong har fire barn fått nyrestein etter å ha drukket den kinesiske morsmelkerstatningen. Over hele verden reageres det, og kinesisk eksport er kommet inn i en alvorlig krise.

Fire barn er til nå meldt døde, 13.000 er innlagt på sykehus. Men over et halvt hundre tusen er blitt behandlet av lege. Scener med syke barn og rasende foreldre er alvorlig for kinesiske styresmakter, og folks raseri blir ikke mildnet av landets ettbarnspolitikk. Også i andre asiatiske land er foreldre engstelige for barnas helse. Eksperter sier små doser av melanin ikke er skadelig, men at langvarig bruk fører til nyrestein og nyresvikt.

Forsøkt dekket over

Offisiell etterforskning, gjengitt av den største statlige TV-kanalen CCTV, sier at klager begynte å løpe inn til Sanlu i desember i fjor, men at produsenten ikke varslet myndighetene før september i år. Om det siste er riktig, går myndighetene fri. Men det samsvarer ikke med det kinesisk presse har skrevet. Som Dagsavisen skrev i forrige uke, forsøkte både myndigheter og produsent å skjule melaminskandalen så lenge som mulig. Enkelte kinesiske medier har hevdet at Sanlu kjente til saken så tidlig som i 2005. Likevel er opplysningene fra CCTV den første innrømmelsen fra myndighetene om at skandalen ble forsøkt dekket over.

Trenger kontroll

Det første dødsfallet skal ha kommet i mai da en fem måneder gammel gutt døde i Gansu-provinsen i Vest-Kina. Det andre dødsfallet kom i juli da en åtte måneder gammel pike døde etter at foreldrene fikk henne hjem fra sykehus.

Sist mandag måtte sjefen for det kinesiske mattilsynet gå av. Representanten for Verdens helseorganisasjon i Kina, Hans Troedsson, sier Kina trenger grundige reformer for å sikre at sikkerhetskontroller faktisk blir gjennomført, og ikke bare si at de skal bli gjort.

– Det som trengs er kontroll, inspeksjoner og reguleringer på lokalt nivå, sier han til Reuters.

Mer fra Dagsavisen