Gilgit/Oslo: Rolf Bae var på vei ned mot Camp 4, 8.000 meter over havet sammen med de andre ekspedisjonsmedlemmene da han ble tatt av et isras i ca. 8.100 meters høyde.
Baes kone, polfareren og fjellklatreren Cecilie Skog (33), og de to andre deltakerne i den norske ekspedisjonen var vitner til det som skjedde.
To av ekspedisjonens medlemmer hadde tidligere på dagen nådd toppen av fjellet. K2-ekspedisjonens pressekontakt, Bjørn Sekkesæter, vil ikke opplyse hvem det var som nådde toppen.
Minst ni klatrere omkom og flere andre er savnet etter fredagens ulykke som er den alvorligste noensinne på K2.
13. august 1995 døde seks personer i en storm på det pyramideformede fjellet.
Isblokk løsnet
Det var da en stor isblokk løsnet fredag at dramatikken startet. Israset tok med seg minst ni klatrere, deriblant Rolf Bae, og ødela de faste rutene ned den svært farlige kløften som er kjent som Flaskehalsen.
Søndag beskrev den erfarne klatreren Reinhold Messner situasjonen på K2 som svært kritisk overfor BBC. Klatrerne som befinner seg over Flaskehalsen vurderer nå å klatre ned på den kinesiske siden av fjellet, selv om dette innebærer en omvei. Hvor mange klatrere dette dreier seg om er uklart.
Den svenske klatreren Fredrik Sträng måtte gi opp å nå toppen fredag og har siden deltatt i redningsarbeidet på K2.
Det hadde vært dårlig vær noen dager og en god del klatrere hadde samlet seg på rundt 7.000 meter. Da været bedret seg, skulle alle gjøre et forsøk på å nå toppen, sier Sträng til det svenske nyhetsbyrået TT.
Kan ikke klatre opp
Bjørn Sekkesæter, vet ikke om de får hentet ned Bae.
Det er avhengig av hvor han ligger. Ingen vet hvor langt ned han har falt. Vi er avhengige av helikopter og da kan han ikke ligge særlig høyere enn 5.000 meter. Det er urealistisk å tro at noen vil klatre opp for å hente ham, sier pressekontakten.
Han legger til at ekspedisjonsmedlemmene nå trenger noen dager til å snakke ut om hva som har skjedd.
Klatremiljøet i Norge tar budskapet om Baes død tungt.
Det var en fryktelig trist beskjed å få. Rolf var en erfaren klatrer, men likevel ung, sier generalsekretær i Norges Klatreforbund, Siri Drageset til NTB.
Fikk skryt for sikkerheten
Sekkesæter forteller at en ulykke som den som skjedde fredag er umulig å gardere seg mot.
Sikkerheten ble satt i høysetet fra første stund og ble der gjennom hele ekspedisjonen. Dette har de også fått skryt for av andre klatrere, opplyser pressesekretæren.
Alle de tre norske klatrerne er nå i sikkerhet på base camp, 5.000 meter over havet.
Alles tanker nå går til Rolfs kone, hans foreldre og nærmeste familie samt de øvrige ekspedisjonsmedlemmene og deres familier, sier Sekkesæter.
De øvrige ekspedisjonsmedlemmene er 29 år gamle Lars Nessa fra Fister og 39 år gamle Øystein Stangeland fra Stavanger. (©NTB)