Verden

Dansk presse trykket tegningen i solidaritet

Dansk presse er sjokkert over planene om å ta livet av Muhammed-tegneren Kurt Westergaard. I går trykte hele elleve aviser tegningen i solidaritet og protest.

Konsekvensen av drapsplanene oppleves uhyre negativt.

– Terroren får oss slett ikke til å respektere den religion i hvis navn den påstår å handle, skriver Politiken på lederplass.

Første gang

Flere av avisene trykker den kontroversielle tegningen for første gang, i protest mot det de opplever som et forsøk på å kneble ytringsfriheten.

– Når radikale islamister forsøker å lukke munnen på en tegner som har utnyttet sin rett til å uttrykke sine holdninger gjennom satiretegning, er det grunn til fordømmelse og skarp avstandtaken, skriver Information på lederplass.

Information har, i likhet blant annet med Berlingske Tidende, vært uenig i Jyllands-Postens utgangspunkt og begrunnelse for å bringe Westergaards Muhammed-tegning, som viser profeten med en bombe i turbanen. Avisen mener begrunnelsen var både unødvendig krenkende og infantil.

Derfor bringer avisen tegningen, som den tidligere også har brukt i sin nyhetsdekning, «for å sende et signal om at disse fanatikerne ikke skal lykkes i å presse medier med sine voldelige metoder».

Tilsvarende argument kommer fram i andre danske aviser, som i Berlingske Tidende. Den konservative hovedstadsavisen har tidligere vært uenig med Jyllands-Posten i hvordan avisen benytter sin ytringsfrihet, men trykker nå tegningen som et forsvar for ytringsfriheten.

Også Politiken, Kristeligt Dagblad, Nyhedsavisen, BT, Ekstra Bladet og andre trykket tegningen i går. I tillegg trykket den svenske avisen Sydsvenskan Muhammed-tegningen.

Ikke glemt

Mange trodde Muhammedkrisen som oppsto i september 2005, nå var en saga blott.

– Jeg trodde at truslene hadde avtatt nå to år etterpå. Men jeg er redd for at vi nå er tilbake til start, sier nestleder i det danske journalistforbundet, Fred Jacobsen.

Av de tre som ble arrestert av dansk sikkerhetspoliti (PET) tirsdag, en dansk statsborger av marokkansk opprinnelse og to tunisiere, ble dansken løslatt etter avhør allerede tirsdag kveld. De to tunisierne, som har oppholdt seg i Danmark i en årrekke, sitter fortsatt fengslet i påvente av å bli utvist fra Danmark.

Kritikk mot utvisning

Dette har skapt kritikk i Danmark at de to blir utvist uten å få prøvd sin sak. Det er ikke en rettsstat verdig, sies det. Danske muslimer frykter radikalisering og opptøyer hvis de to blir utvist uten rettssak.

Men myndighetene begrunner utvisningen med at de har rett til å utvise en utlending som representerer en fare for rikets sikkerhet. De to blir rettslig forhørt i den københavnske dommervakten i dag.

Men samtidig gjør PET det klart at materialet mot ham er så spinkelt at det ikke var grunn til å kreve ham varetektsfengslet, selv om han ble siktet etter terrorparagrafen. En skal ikke forvente at hele sakens innhold blir rullet opp i dagens rettsmøte, sies det i utlendingsavdelingen i dansk politi.

PET understrekte i går at de tre ble anholdt av preventive årsaker, for å forhindre drap på Westergaard. Det betyr ifølge Politikens nettsider at PET har valgt å gå inn og bryte opp en potensiell terrorcelle før den når å fullbyrde sin forbrytelse.

Mer fra Dagsavisen